Sudija koji je voleo penale

U poslednje vreme je na dva meča Superlige i jednoj utakmici Prve lige dosudio po dva jedanaesterca, što je nama nekolicini delovalo čudno, jer odudara od klišea, posebno što u par navrata nisu bili od interesa ni za jedan klub. To su sve detalji koji traže posebnu pažnju

Kontroverzni sudija Srđan Obradović mogao bi papreno da plati svoju poslednju skandaloznu odluku, jer je dan posle jednog od najneverovatnijih penala u istoriji srpskog klupskog fudbala završio iza rešetaka.

 

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza tražio je od Sudijske komisije FSS da ga skine sa svoje liste, gde se uprkos čestim i teškim propustima već dugo nalazi među arbitrima tzv. prve kategorije, ali je policija otišla korak dalje, stavivši ga u pritvor dan nakon utakmice Spartaka i niškog Radničkog.
„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili S. O. (1976) zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. On se sumnjiči da je na fudbalskoj utakmici u Subotici, između FK Spartak i FK Radnički, iskorišćavanjem svog službenog položaja, favorizovao domaći tim i tako ih stavio u povoljniji položaj u odnosu na protivnika. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužiocu“, objašnjeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Bez nagoveštaja dokaza za pomenuto krivično delo, jer je ostalo nepoznato da li je osumnjičeni Jagodinac oštetio Nišlije po nečijoj naredbi ili u dilu sa nekim fizičkim licem/pravnim licem, da li je i kako izvukao ličnu korist iz toga što je neopravdano svirao drugi jedanaesterac za Subotičane.

– Ono što je najvažnije u navedenom slučaju i oko čega će se sigurno lomiti koplja između tužioca i branioca osumnjičenog jeste status službenog lica, po nekom od osnova propisanih članom 112. Krivičnog zakonika Republike Srbije. Ako pritvoreni fudbalski sudija to jeste, onda mora biti dokazano da je iskorišćavanjem ili prekoračenjem službenog položaja, s umišljajem, pribavio korist sebi ili nekom fizičkom ili pravnom licu, u ovom slučaju jednoj sportskoj ekipi, odnosno naneo štetu ili povredio prava drugog, u ovom slučaju poraženog tima. Inače, član 208 b poslednje verzije KZS-a predviđa krivično delo dogovaranja ishoda sportskog ili nekog drugog takmičenja, za šta su predviđeni zatvorska kazna od šest meseci do tri godine i novčana kazna – advokat i bivši sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić za Danas objašnjava stručni kontekst ovog neobičnog slučaja.

Kao svaki drugi „grešnik“ sa pištaljkom i Obradović bi za svoje propuste trebalo da odgovara nadležnim organima FSS, ali to ne isključuje mešanje sa strane, u izuzetnim situacijama kakva je ova, bez obzira što UEFA i FIFA insistiraju na nezavisnosti fudbala.

– Mi iz Sudijske komisije FSS ocenjujemo arbitre nakon dobijenih izveštaja. Međutim, ako su odluke izuzetno uznemirujuće i ako postoji procena da su takve nedopustive za osobu određenih profesionalnih kvaliteta i iskustva, a postoji ogromna sumnja u motive njihovog donošenja, onda mogu biti predmet istražnih radnji. Ne raspolažem relevantnim informacijama, ali slutim da se u ovom slučaju možda radi o dužem praćenju rada Srđana Obradovića. Moguće je da su skupljeni određeni podaci o radnjama koje podležu krivičnim delima. Videćemo – kaže za Danas Raka Đurović, član Sudijske komisije FSS, čiji je delokrug delovanja analiza suđenja.

– Statistika ne ide u prilog Obradoviću. U poslednje vreme je na dva meča Superlige i jednoj utakmici Prve lige dosudio po dva jedanaesterca, što je nama nekolicini delovalo čudno, jer odudara od klišea, posebno što u par navrata nisu bili od interesa ni za jedan klub. To su sve detalji koji traže posebnu pažnju – zaključuje naš sagovornik.

 

Danas

 KOMENTARI

  1. pista kaže:

    Dajte mu status zasticenog svedoke pa da vidimo kako se klupko odmotava.

  2. S&S kaže:

    Kako to da se ovaj Zakon ne odnosi na našeg gradonačelnika, koji je koristio službeni položaj i hteo da čupa grkljan sagovorniku i da mu stavi betonske cipele.a s ciljem da sebi pribavi neku korist. Kao što znamo nije bio uhapšen niti zadržan bar 48 sati.

OSTAVITE KOMENTAR