Danas počinje „Interetno“ festival

U Subotici će, u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Nepker“, od 22. do 26. avgusta biti održan 17. Festival „Interetno“. Folklorne grupe iz čitavog sveta će, pored „Etnopolisa“ pod tornjem Gradske kuće u Subotici, nastupiti i u Senti, Srbobranu i Kiškunhalašu.

Prostor ispred Gradske kuće u Subotici će od 22. avgusta postati „Etnopolis“ u kome će se, tokom pet festivalskih dana, posetiocima predstaviti šest folklornih grupa iz naše zemlje i osam iz inostranstva.

„Dolaze nam, stvarno, kao i obično, izuzetno kvalitetni narodni ansambli iz dalekih zemalja: iz Paname, iz Paragvaja, iz Kolumbije, iz Meksika. Sa teritorije bivšeg Sovjetskog saveza imamo čak tri izuzetno jaka ansambla: narodni orkestar iz Tatarstana, iz Jakutije i jedan, među tri najjača ansambla, iz Rusije“, kaže Bela Bodrogi, direktor Festivala „Interetno“.

Pored uživanja u muzici i plesu folklornih grupa iz raznih krajeva sveta koje će nastupati u „Etnopolisu“, lepota i raznolikost narodnih nošnji biće ove godine povod i za održavanje modne revije.

„A 23. avgusta, zajedno sa „Kućom tradicije“ iz Budimpešte organizujemo jednu neobičnu modnu reviju i predavanje o stilizovanim nošnjama, to jest, svakodnevnim haljinama dekorisanim narodnim motivima“, kaže Hajnalka Bodrogi, organizatorka festivala.

Osim nastupa u „Etnopolisu“ u Subotici i Festivalskom klubu Mađarskog kulturnog centra „Nepker“, „Interetno dani“ biće održani i u drugim gradovima Srbije i Mađarske.

„Ove godine će u tri grada biti organizovan „Interetno dan“: 22. avgusta u Kiškunhalašu, 24. avgusta u Srbobranu, a 25. avgusta u Senti“, najavila je Silvija Rumenjaković, organizatorka Festivala.

Ljubitelji „Interetna“ imaju priliku da kupe pasoš „Etnopolis“-a koji sadrži detaljan program festivala, ali im obezbeđuje i popuste na vašaru narodnih rukotvorina, u „Gastro selu“, „Vinskoj ulici“, Festivalskom klubu i igraonici za decu „Zlatna kapija“.

Program: PRVI DAN

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Dr Tikvicki kaže:

    Hvala Bogu da je ponovo vani, a ne kao prosle godine unutra u Nepkeru…

OSTAVITE KOMENTAR