ŽETVA PŠENICE: Svaka kiša „spira“ rod

Stipan Šarčević iz Starog Žednika kod Subotice, ratar koji ima oko 100 jutara pšenice, ovih dana zabrinuto gleda u nebo. Nada se suvom i toplom vremenu, a već desetak dana umesto toga dobija kišu, koja mu samo „spira“ i umanjuje rod pšenice.

Sa ovakvim problemima sukobljava se ovih dana većina ratara u Vojvodini, ali u celoj Srbiji. Pšenicom je, naime, zasejano oko 630.000 hektra, i dosad joj je vreme odgovaralo, pa se očekivao solidan rod. Učestale kiše, međutim, zaustavile su kombajne, i umesto da je žetva pšenice u jeku, još uvek nisu privedeni kraju ni radovi na „skidanju“ ječma i uljane repice.

– Imamo oko 300 hektara pod ječmom, pšenicom i uljanom repicom i svaki dan sa kišom nam pravi ozbiljne probleme – jasan je Šarčević. – Samo da bar jedan dan „sastavi“ bez kiše, pa da krenemo sa kombajnima, a bilo bi dragoceno da imamo nedelju suvih i toplih dana, jer bi samo tako mogli da krenemo sa žetvom pšenice. Nedavno sam gledao klasove, i nisu kao lani… Imali smo više od mesec dana suše, pa su i zrna tanja i nisu baš nalivena. Da su nam tada pale ove kiše…

I dr Srbislav Denčić, iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, potvrđuje kako su kiše usporile poslove oko žetve.

– I pored toga, nadam se dobrom rodu, jer je godina, generalno gledano, bila dobra za pšenicu – jasan je Denčić. – Očekujem da bi, po hektaru, u Vojvodini, trebalo da dobijemo više od pet tona zrna, dok se očekuje da bi u centralnoj Srbiji prosečan rod mogao da bude za tonu niži. Naravno, sa ovih površina, imaćemo dovoljno žita za naše potrebe, a i za izvoz, ali mora se imati u vidu da jedna jaka kiša može na parceli da smanji rod i za 10 odsto.

BAR 20 DINARA ZA KILOGRAM

Šarčević objašnjava kako bi svaka cena manja od 20 dinara po kilogramu pšenice bila suviše niska za ovogodišnji rod.

– Koliko čujem, nudi se oko 17 dinara po kilogramu, ali to je neprihvatljivo – izričit je Šarčević. – Srećom, pa imam silose, tako da ću da uskladištim rod i da čekam da cena bude bolja. Tek sa 20 dinara imamo minimalnu zaradu.

 

Večernje novostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR