Sve je više krpelja u Subotici

Zbog blage zime namnožili su se paraziti koje nisu opasni samo za kućne ljubimce, već mogu da ugroze i čoveka.

Stručnjaci upozoravaju da krpelje sada treba zaprašivati tokom čitave godine, a ne samo sezonski. Krpelji su se pojavili i u  mnogim dvorišnim kućama u centru grada.

Stručnjaci kažu da više ne postoji vreme za koje se kaže da je sezona krpelja, jer u svako doba godine možemo doći u kontakt sa njima. Blaga zima posebno je pogodovala razmnožavanju krpelja, i stručnjaci savetuju da ma koliko da je malo dvorište trebalo bi ga tokom čitave godine bar jednom poprskati protiv krpelja.

Hajnalka Gereg stanuje blizu centra Subotice, ali u dvorište oko kuće više ne sme da pusti svog petogodišnjeg sina. Kaže: na sve strane ima mnogo krpelja. „Juče sam milovala svog psa i na glavi sam mu našla krpelja. Uplašila sam se i pregledala ga. Našla sam preko 50 komada, trajalo je ceo dan, ali sam na kraju uspela da ih iščupam iz njega. Da dodam da je pas uglavnom u dvorištu o kojem vodimo računa. I pored toga sam u njemu našla toliko krpelja, što se godinama pre nije dogodilo“.

Mnogi sada nabavljaju sredstva za uništavanje krpelja i sa tim prskaju dvorište. Veterinar Petar Marković naglašava: nema više sezone krpelja, ovi paraziti su prisutni tokom čitave godine. Sa rastom temperature možemo očekivati pravu najezdu krpelja. „Što je snažnija vegetacija, više je krpelja, a sa tim i više poseta našoj ambulanti zbog vektorske bolesti koju izazivaju krpelji. Najveći problem je što nema sezone, da zaštita, koja je na žalost jedina preventiva, mora da se radi svaki mesec. Čitave godine moramo da zaštitimo naše ljubimce od pošasti kakva su krpelji“.

Stručnjak dodaje: krpelji radije napadaju domaće životinje, u manjoj meri ljude, tako da se retko može dogoditi da krpelj sa psa pređe na čoveka. Za čoveka je opet, krpelj izuzetno opasan, i na to skreće pažnju dr Nebojša Bohucki. Ovaj epidemiolog navodi da krpelj može sa životinje na čoveka da prenese veoma ozbiljna obolenja. „U prvom redu to je Morubs Lyme, odnosno Lajmska bolest, ali registrovali smo već i krpeljski encefalitis, odnosno zapaljenje moždane ovojnice. Srećom, Lajmska bolest je bakterijsko oboljenje koje možemo da tretiramo, ali je najbolje izbeći je. To u prvom redu znači da ukoliko vidimo krpelja na svom telu, treba da odstranititi, dovoljna je pinceta i strpljenje“.

Ukoliko je došlo do ugriza krpelja pogođeno područje treba posmatrati od tri do 33 dana, jer je to vreme ispoljavanja Lajmske bolesti. Ukoliko se na koži primete promene, odmah se treba javiti lekaru, naglasio je stručnjak.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Booooring kaže:

  Znači svašta! Sezona – ne sezona….pitajte šta je pravi uzrok za povećanje brojnosti krpelja. U gradovima su bitni vektori (npr. lutalice, mačke, psi), manje je bitna vegetacija. Dok kući nismo imali mačora ni jednog krpelja nismo videli u dvorištu. Znači samo prskanje nije rešenje.

 2. Lovac na krpelje kaže:

  Krpelj pre svega nije u stanju da razlikuje sta je covek a sta je pas, macka, ili neka druga zivotinja.. Njega iskljucivo zanima krv toplokrvnog zivog bica. Obicno negde u zbunju, niskom raslinju ili po drvecu, ali i u travi i korovu, ceka u „zasedi“ da naidje nesto sto se poklapa sa njegovom shemom ishrane (sisanja krvi) i onda se jednostavno spusti (padne) na zrtvu. Tu obicno ostaje sve dok se ne zasiti tj visestruko poveca svoj korpus i onda sve pocinje iz pocetka. Za coveka u sumi ili livadi je odeca najbolja ( i jedina) zastita od krpelja. Za odstranjivanje krpelja je od koristi prikladna pinceta za krpelje, dakle ne svaka ili bilo koja pinceta. Iscupati krpelja je pograsno, jer cupanjem se odstranjuje njegov korpus ali glava ostaje i dalje u telu (kozi) zrtve i onda dalje prenosi zarazu. Krpelja treba pazljivo i kompletno odstraniti, i nikako baciti natrag u prirodu nego unistiti, najboje je sagoreti ga upaljacem.

 3. Megatron kaže:

  Sve je vise cigana…

 4. avet kaže:

  Krpelji su nezgodne životinjice pogotovo kada se kroz kratke pantalone uvuku u gaće pa vam tamo sisaju krv, pa morate ići u bolnicu ili ambulantu da vam medicinske sestre vade krpelja.
  Nije uopšte smešno, pogotovo meni kada sam izašao napolje posle intervencije medicinskih sestara na odstranjivanju krpelja sa j*j*, čuo sam takav ženski smeh koji se čuo na 100 metara daljine minimum.
  Pojma nemam šta su komentarisale.

 5. Istrebljivac kaže:

  Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi i domaćih životinja, poput: lajmske bolesti, virusnog meningoencefalitisa, Q-groznice, tularemije, babezioze, erlihioze, anaplazmoze, itd. Ne treba ih se plašiti ali imajući u vidu kakve bolesti izazivaju treba biti oprezan.

OSTAVITE KOMENTAR