TAKMIČENjE RISARA: Marinko i Ruža opet pobednici

Dobar risar mora da ima oštru kosu i okretnu risarušu, koja će ga u stopu pratiti i, naravno, malo kondicije i tehnike, onda ni polegnuto žito nije problem pokositi – otkriva tajnu Marinko Kujudžić, novi-stari pobednik Takmičenja risara, koje se minulog vikenda održalo u Đurđinu.

Gde on prođe kosom, iza njega ide Ruža Juhas, risaruša „svetskog glasa“, sa štrangom oko pasa na kojoj su spremljena užad kako bi pokošeno žito što pre vezala u krstine. Tako uigrani, iza sebe su ostavili još 21 takmičarski par iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, koji su učestvovali u Takmičenju risara, tradicionalnom nadmetanju u sklopu „Dužijance“, svetkovine u čast hleba i žita.

A nije im bilo lako. Žetva je ove godine poranila, a vremenske prilike nisu išle naruku paorima, te je i risare zateklo polegnuto žito.

– Pored 22 para starijih, tu je i šest parova mladih risara i pet revijalnih parova. Žito je polegnuto, zato smo i smanjili površine na pet puta osam metara, umesto dosadašnjih 10 puta 20 metara – kaže domaćin Stipan Kujudžić, inače, najtrofejniji risar. – Ovo je bio težak ispit za dobre risare, ali i odlična škola za mlade, da ne očekuju uvek da će biti lako kositi. Raduje me što se i mladi interesuju za ris, a među njima ima i onih koji tehnički kose kao odrasli.

Ovogodišnji domaćini Stipan i Marija Kujundžić, pripremili su njivu i gozbu za goste – slaninu od mangulice, vruć domaći hleb i okrepljujuće kiselo mleko. Risari i risaruše okupili su se na njivi već oko šest sati ujutru, zasukali rukave i odmah počeli pletenje užadi.

DAŠAK PROŠLOSTI U SADAŠNjOSTI

– Drago nam je da nam takmičenje risara daje mogućnost da se na trenutak vratimo u prošlost, da se podsetimo kako se to nekada radilo, kako se organizovala žetva i da na najbolji način osetimo spoj prošlosti i sadašnjosti – poručio je gradonačelnik Laban i još jednom istakao zadovoljstvo što ova manifestacija i uopšte projekti u gradu imaju podršku republičke vlade.

 

Večernje novostiKOMENTARI

  1. saša kaže:

    Predivno čuvanje tradicije i običaja.

  2. Bunjevačka Hrvatica kaže:

    Prešućeno da je organizator bila Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, pa dopunjujem vest.

  3. Ehhh kaže:

    Jel oped sinjor davo kočijašima bureka?

OSTAVITE KOMENTAR