Tavankut: Dokle „sekunda-dve“ ?

Pravljenjem preseka stanja krajem protekle 2017. godine od strane EPS-a, na adrese mnogih Tavankućana pristigle su opomene pred obustavu električne energije.

Cifre koje su bile ispisane na opomenama nisu bile važne, pisano je i za minimalne iznose. Mnogi su platili taj godišnji „presek“ – mnogi su nažalost ostali i bez električne energije.

Narod je svestan da mora da plaća ono šta potroši, međutim, mnogi se pitaju zašto i zbog čega dolazi do naglih treptaja struje i nestanka iste na sekundu-dve. Još je važnija činjenica da su meštani sada  spremni  da podnesu grupnu tužbu protiv EPS-a jer niko ne obrazlaže zbog čega se dešavaju ovi prekidi. Usled prekida nisu ugroženi samo kućni aparati. Dolazi i do prekida telekomunikacija pošto repetitori mobilne telefonije ne mogu, posle „sekunde –dve“ da se oporave po nekada i satima, što dovodi do ogorčenja korisnika.

Veoma opasna stvar je što se, u Gornjem Tavankutu prvenstveno, pa zatim i u Donjem, nalaze industrijska postrojenja  koja trpe  štete koje se mere hiljadama evra ukoliko dođe do „sekunde-dve“.Objašnjenja raznoraznih izveštača kojima se meštani obraćaju prilikom nestanka struje  neretko se liče na dela braće Grimm.

Objašnjenja  kao:  stao vrabac na žicu, grane smetaju, pojma nemam šta može biti – samo su deo smešnih odgovora nadležnih iz ove državne firme.

Nikome više i ne pada napamet da pita dokle ovako, meštani, kojih ima nešto manje od pet hiljada su jasni i glasni u svojim namerama da za svaki pokvareni aparat usled elektro šoka  tuže EPS. Sve u nadi da će se tada iznaći način da struja ne nestaje bez potrebe. Posebno ne svake godine potkraj meseca decembra kada struja kao po nekoj direktivi obavezno nestaje dvadeset i četvrtoga decembra.KOMENTARI

 1. Posmatrač kaže:

  Nepismeni ljudi rade u EV, postavljeni po partijskoj liniji. Šta očekivati od netribaša na vlasti, nego samo lopovluk.

 2. Pravdoljub kaže:

  Evo danas od 00:01 do 00:04 i sada od 14:16 do 14:19. Dokle mislite da se igrate predstavnici EPS-a? Odmah da Vam poručim nećete se igrati dokle hoćete. Ako su grane u pitanju onda ih secite jednom za svagda , ukoliko su vrapci krivi tada ih zamolite da nevrše prelet preko žica. Neigrajte se sa tuđom imovinom.

 3. Smaskro kaže:

  I to samo u Tavankutu..čudno dat

 4. mEPS kaže:

  Dragi sugradjani, EPS kao kao odgovorna i ozbiljna firma ima puno problema sa nekulturnim vrapcima. Vrapci u evropi su lepo vaspitani, pa ne sede po granama naponskih kablova. Mi smo kao dobri domacini ugostili i stavili na platni spisak sve kvalifikovane poltrone i nesposobnjakovice koji su trazili uhlebljenje. I vi nam na ovaj nacin vracate? Pa da nije nas, ne biste ni imali ovako zanimljive struje. Bile bi tu neke evropske firme koje bi vam isporucile tacno 220v,50hz. Pa mi ne zelimo da budemo monoton zapad. Ovako sa decom mozete da igrate pogadjanja:Kad ce nestati struje? Ajd sad razlaz, btv, ne mozemo otkloniti ovaj problem, jer nam je sav kadar prebacen u Bgd, na izbore…

 5. Tavankućanin kaže:

  Sprdaju se sa narodom, rade šta hoće. Neće dokle hoće tavankućani su spremni da stanu ispred svake trafo stanice gde se pojave radnici ovog pljačkaško-monopolističko-režimskog preduzeća koje maltretira nedužan narod. pojavljuju se kao vajat Erp , bahate se da ne grešim dušu pojedinci iz radne jedinice u Bajmoku. pamtimo mi sve i nebrinemo se jer znamo da će pravda pobediti. Niz ljigavih likova dolazi ljudima da seče struju među njima prednjači sin čuvene operaterke koji je svojevremeno psovao sve živo i mrtvo Tavankućanima. taj sada dolazi ljudima u dvorišta i bez ikakvog pardona upada u dvorišta. Čitajte ovo vi koji ste im šefovi i zapamtite da nećemo raditi kako vi mislite nego će mo sa svojim timom advokata da Vam pokucamo na vrata.

 6. Lenin kaže:

  Od Zorke pa do granice nekad i mi smo imali slične probleme,koje su za divno čudo,od prije odprilike 3 godine naglo prestalo.I mi smo dobijali raznorazne odgovore zbog čega se to dešava.Kod nas uglavnom bio kriv vetar.I sad se po ekad desi,ali ni blizu toliko često kao prije.Zato sam ja vijugao jedno vreme da to možda nije ništa slučajno,već neki zajeb iz ED je u dosluhu sa serviserima bele tehnike,namerno pravi te izostatke.Dobro…,sad šalu na stranu,u zadnje vreme imamo problema sa naponom.Dosta često nam padne napon, tako da sijalica od 100w svetli kao od 40.Pumpa za vodu ne radi.Čak se i ups isključi za nepun minut.A onda se stabilizuje.Jedno znam Nikakva žalba nema efekta.Mora se sačekati da se neko digne tamo u ED i da sam od sebe reši stvar.

 7. jasso kaže:

  Zivim na prozivci u zgradi,sve instalacie idu ispod zemlje,znaci nema bandera,nema spoljnih zica,vrapci ne mogu biti problem ili grane,pa se ovo i nama dogadja,ne cesto ali mesecno par puta,samo to kod nas traje samo sekundu,ali dovoljno da se iskljuci TV,kompjuter,elektricni digitalni sat i drugo,iz elektrodistribucije nemaju objasnjenje za to…

 8. Mister No kaže:

  @ jasso U Keru se isto to dešava.

 9. avet kaže:

  @jasso
  Za kratke prekide struje gde su vazdusni energetski vodovi, su krivi jak bocni vetar, vrapci i grlice koje besomucno skacu po zicama, nagli rast drveca i dodir grana sa zicama, a gde su podzemni energetski kablovi, krivicu snose podzemne vodene struje, zemljin prirodni magnetizam, pacovi i misevi koji grickaju izolaciju kablova i nekontrolisan i agresivan rast korenja agresivnih vrsta drveća.

 10. Hrvat kaže:

  Nemojte se čuditi da su ovi nestanci struje slučajni, pa Tavankut je uvek bio i ostao Hrvatski kraj, tamo lažne podele na bunjevce i Hrvate ne iđu i ne piju vodu.

 11. Pravdoljub kaže:

  Realno gledajući nije tu kriva nikakva životinja nego je u pitanju ljudski faktor. da nije tako onda nebi nestajala struja nekada i na duži vremenski period ni pre niti posle nego upravo dvadest i četvrtoga decembra. Nekada su rode i čaplje stajale na žice pa nije bilo problema. Problem je u nestručnom ili ajde možda i stručnom ali bezobraznom i bahatom kadru koji neće a možda i ne ume da objasni narodu šta se dešava. Gore će proći nego što se nadaju ukoliko nebudu bili transparentni i otvoreni prema narodu. Neće njih niko prebijati niti tući, to je njihov način „komuniciranja“ jer mi smo ovde čitali Andrićeva dela dok su oni bacali kamena sa ramena i o čemu onda da pričamo ? Jedino rešenje se nazire kroz grupne tužbe i to redom za ceo lanac od dispečera ka gore po hijerarhiji. Jer ponekada i dispečeri mogu da budu blentaviji od samog tamo nekog NN službenika. Koji naprimer savetuje da Tavankućani postave solarne panele pa neka se onda suncu žale. Prijatelji iz EPS-a žalićete se Vi da se povuče tužba protiv Vas ukoiko usled Vaših zavrzlama pregori ijedan aparat. I kada mislite da sečete to rastinje ispod žica??? Molimo termin!

 12. kuku lele kaže:

  Spremite se monteri i ostali , po Gornjem i u rubnim delovima Donjeg tavankuta ljudima je napon daleko ispod propisanog. Ako neko hoće da koristi kompjuter mora da isključi bojler, ako isključi bojler i nema tople vode mora pustiti hladne da je ugreje ali onda bi trebalo uključiti električni šporet pa opet problem….i sve to dok sijalice liče na light shov. da se ne zezamo. Što ne izlazite ne teren ljudima zbog niskog napona??? Direktor u Subotici veli izdao sam nalog Bajmočanima . Onaj tamo u Bajmoku pooooooooooojma nema. I još nešto. Ovi što popisuju struju sve zaposleni ali idu trče sve u šesnaest . Što te poslove nerade socijalni slučajevi ili lica koja su u starijoj dobi ostala bez posla.NE nego vi godinama držite jedne te iste ljude da opet napomenem zaposlene u :Domu zdravlja, Privrednoj zoni,Našoj radosti…Halo! Uskoro jedna nezavisna TV dolazi da snima nas nekoliko sa našim mukama koje imamo sa vama EPSOVCI i budite spremni , nemoj da Vam je direktor na sastanku ili službeno odsutan. TV dolazi a vi se onda češkajte , sve papire i snimke Vaših „SAJ“upada u dvorišta imamo, ali i snimljene razgovore sa onim likovima od gore koji se iživljavaju nad narodom..

OSTAVITE KOMENTAR