Tihi štrajk u Suboticatransu povećao plate za 20 odsto

Vozači Suboticatransa uspeli su tihim štrajkom da se izbore za povećanje zarada za dvadesetak odsto.

Gotovo polovina vozača ovog preduzeća do nedavno je bila zvanično na bolovanju, a nezvanično nezadovoljna zaradama i uslovima rada, zbog čega su mnogi ranije napustili preduzeće i voze u inostranstvu za veću zaradu.

Zdravstveni bilten u subotičkom javnom prevozu mnogo je bolji od kako je postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru, koji će vozačima i mehaničarima od aprila doneti za oko deset hiljada dinara veće plate.

Javni prevoz funkcioniše bez otkazivanja polazaka.

„Našlo se razumevanje za podizanje plata vozačima i vozači će za jedno dvadeset procenata, dvadeset i koji procenat da se poveća zarada. Znači, vozačima i nosiocima delatnosti u Suboticatransu, što znači vozači i mehaničari“, kaže potpredsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici, Ištvan Huđi.

Zbog sadašnjih plata, ograničenih pošto je Suboticatrans javno preduzeće, mnogi su otišli u inostranstvo, dok je polovina preostalih bila nedavno na bolovanju, što je prouzrokovalo probleme u organizaciji i funkcionisanju javnog prevoza.

Traženo je mišljenje Ministarstva finansija, a zarade će biti podignute kroz stimulacije.

„Ovde postoji mogućnost da se poveća stimulacija za te zaposlene. Postoji tu mogućnost i jubileja firme, postoji tu mogućnosti i kada neko napreduje na nekom radnom mestu da se poveća zarada, tako da se u suštini našlo jedno rešenje ovoga puta za vozače“, dodaje on.

I to je sve što se na ovu temu može čuti, pošto ni predstavnici lokalne samouprave, ali ni preduzeća niti njihovog sindikata, niti udruženja vozača i mehaničara o ovome dalje ne govore.

 

RTVKOMENTARI

 1. Tarabic kaže:

  Bravo, sad treba svi redom da traze povecanje, ako moze tamo moze i u drugim JP, JKP

 2. HPTN kaže:

  Znači svi znamo šta nam je činiti! Generalni štrajk!

 3. avet kaže:

  Znači IPAK može povećanje plata, ako baš jako zagusti.
  Aha-ha.

 4. Laki kaže:

  Ako su mogli sad,mogli su i pre da povecaju platu! 2012-e godine moj drug kao vozac u Su transu imao oko 55000 platu. 2015 imao 32000…pa je dao otkaz! Pitam se zbog cega? 🙂

 5. JaPaja kaže:

  Toliko smo pametni da nam pamet viri iz dupeta. A odakle ta srestva pa da svi podju u generalni strajk? Dakle pametnjakovici cekajte novo poskupljenje. Sido Sidio rodila si idiote…

 6. Taca kaže:

  Uvek će se naći novci kada zagusti.
  I zemlja Srbija ima mogućnost podici minimalac bar na 400€, ali neće – jer će guzonje da se uplaše da će im doteći manje.

 7. HPTN kaže:

  Znaći može povećanje plata čim se prodrma kavez! Pa, onda da drmamo, a, narode?

 8. HPTN kaže:

  @ JaPaja

  Sredstva će se obezbediti NE GRADNJOM gondole na kalemegdanu, NE GRADNJOM 50 muzičkih fontana u beogradu, NE KUPOVINOM preskupih jelki, NE DRŽANJEM prazničnih ukrasa po 5 meseci u Beogradu, opet, NE ORGANIZOVANJEM idiotskih manifestacija koje služe za finansijsko zbrinjavanje Bore Drljače, NE DIZANJEM jarbola od Bog-te-pita koliko metara*… i najvažnije – NE KRAĐOM iz budžeta.

  *Lista može da se nastavi u beskonačnost

 9. Pajo kaže:

  Pa onda ako nekom neogovara plata u cistoci ode na bolovanje i sledecih mesec dana smo u smecu?Ili ovi iz vodovoda se razbole pa nema dve nedelje vode
  Stane proizvovodnja bez vode.Nema nastave u skolama,zatvaraju se ambulante,evakuise bolnica jer nema uslova za higijenu?Sta ce Nas Dragi Gradski velikan uraditi ako se to desi?Dati povecanje i ostalima ili izloziti gradjane ovom scenariu?Dali postoji plan grada za ovakve vanredne situacije?

 10. laki kaže:

  @JaPaja @Pajo

  Način na koji se mogu obezbediti sredstva Vam je najbolje objasnio HPTN. Lista je poduža i ako neko ne zna da raspolaže budžetskim sredstvima, jednostavno treba da ostavi to nekom ko će umeti. Tako bi trebalo da bude od gradskog, pa do najvišeg nivoa u državi.

  Znači: ADIO VUČIĆU, LABANE I SVA OSTALA NESPOSOBNA STOKO.

  To je, između ostalog, i najvažniji cilj protesta u celoj državi, a skotovi koji podržavaju rasipništvo i razularenost ove bagre sa velikim šefom na čelu neka se uhvate volana u Suboticatransu i neka voze i žive od te plate, jer kao što njihov glavonja Av-Av kaže i od 200€ se može sasvim lepo živeti.

  Skidajte bagru sa vlasti, pa ako treba i električnim testerama i vešalčićima.

  Oduzeti svim tim lupežima (i sadašnjim, i bivšim) svu imovinu i vratiti u budžet odakle je i potekla. Rešenje je jednostavno, ali za to će ipak biti potrebna REVOLUCIJA, a nažalost i malo sile, jer se sami neće dozvati pameti i odreći pokradene blagodeti.

 11. ffilozoff kaže:

  Uhapsiti direktora i Labana,jer su prekrsili zakon svoga faraona-da nema povisice plate u javnim preduzecima!!! VOZACI,strajkujte do 1000 eura !!!

 12. ffilozoff kaže:

  # LAKI-nemojte tako grubo snimaju sve…pobice se sami za vlast…PERFORMANS je rec za njih…jer ne shvataju tu rec, glupsoni…

 13. punisher kaže:

  i sad ustrajk svi svuda!

 14. HAJDUK kaže:

  Svaka cast vozacima sto su se izborili za sebe , svoje porodice , svoju egzistenciju i naravno …. za grebatore koji su u tom periodu radili , jer ce i oni profitirati . A sto se tice komentara nekih od Vas za generalni strajk , ajmo , ja sam za , ali zivi bili pa videli koliko Vas bi stvarno i uradilo nesto kada bi trebalo , a ne samo pisalo komentare . Stanovnici Srbije , moji sunarodnici imaju poseban mentalitet , nikada se necemo ujediniti , jer puno njih gleda samo svoje interese , ne vide siru sliku , a kada dobiju nesto iako se nisu borili , nece odbiti .

 15. Fux kaže:

  Što se žeštite zbog plata? Faraon davno obećao Evropi da će radnici u Srbiji spremno raditi i više od potrebnog za platu najviše 200 evra,dok je za svoj glasački mehanizam u državnim službama garantovao ‘ niskih’ 500-800evra. To znači da će svako obećanje povećanja plate iz usta faraona biti naplaćeno sa onih radničkih jedva 200 evra.Ovaj put na redu su za povećanje tek vozaći…novopečeni profesionalni upravitelji zgrada već su dobili zadovoljštinu od 700 evra…Ostali ‘ štićenici’ budno čekaju sledeće faraonovo zeleno svetlo

 16. JaPaja kaže:

  Ljudi. Niko vas ne uzima za ozbiljno. Kad je trebalo nesto da kazete i da izadjete na ulice cutali ste ko pizde. Zar vas nije onaj zlotvor od direktora pardon diktatora Dervo nije ubedjivao da povecanja cene grejanja nece biti ali je zinulo dupe sturmbanfireru grada Subotice pa nam je oteo i ono malo bede od „povecanja“ plata , penzija…… U isto vreme je zaposljavao partijski kadar od spremacica , frizerki, dresera zoo vrta i ostalih strucnjaka u gradsku upravu pa ih sada ima dvostruko vise nego kad je grad imao 11 000 stanovnika vise. E tada je trebalo izaci i to djubre od coveka oterati u tri lepe materine u lepu njegovu ekolosku drzavu zajedno sa onim kadrom „socijalno odgovorne partije“ ovde udje onde izadje koja ni cenzus nije presla.

 17. komenti kaže:

  Daleko od toga da se ne dignu plate, ali ne na ovaj nacin. Opet imamo situaciju, i to od strane javnog preduzeca – da se krsi Zakon. Nemojte gurati neke stimulacije, godisnje nagrade, bla, bla.. Jednostavno podignite CENU RADA. Plata je plata, doprinosi, penzijsko.. , a ako bas nekoga zbog zalaganja extra nagradjujete, onda to neka ide kroz navedene tokove.

OSTAVITE KOMENTAR