Titova vila na Paliću vraća se naslednicima

Posle više od sedam decenija od konfiskacije, takozvana Titova vila na Paliću treba da bude vraćena naslednicima Vilima Konena. Nekada reprezentativni objekat, svrstan u kulturna dobra Subotice, ne koristi se gotovo deceniju i po, zapušten je i čeka nove vlasnike.

Bogati nemački industrijalac jevrejskog porekla Vilim Konen posedovao je nekoliko fabrika i stanova u Subotici, kuće u Novom Sadu i Beogradu i dve vile na Paliću. Najpoznatiju nepokretnost sagradio je 1.900. godine u palićkoj šumi i u njoj se rodio Vilim Konen Mlađi koji je vilu nasledio.

„Preko leta su bogatiji boravili u letnjikovcu, posvećivali se slobodnim aktivnostima i sportu“, priča Stevan Mačković, autor knjige Industrija i industrijalci Subotice 1918-1941.

Komunistička vlast 1946. godine konfiskovala je svu imovinu Vilimu Konenu zbog navodne saradnje sa okupatorom iako je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilački pokret.

„Bio je vlasnik ’29. novembra’, čuvene industrije mesa koja je poslovala kod nas. Brutalno se sa njim postupalo posle Drugog svetskog rata, bio je osuđen na smrt“, objasnio je direktor Agencije za restituciju Republike Srbije, Strahinja Sekulić.

Smrtna kazna ipak nije izvršena, Vilim Konen robija u kolubarskim rudnicima, a 1961. dobija pasoš. Stevan Mačković kaže da je Vilim život završio praktično tamo gde mu je otac bio rođen – u Nemačkoj.

Vilim Konen Mlađi rehabilitovan je 2013. godine, što je dalo osnov potomcima da od države traže povrat oduzete imovine, pa i vile na Paliću.

„Čim budemo imali pravosnažno rešenje iz kojeg se vidi ko su zakonski naslednici, pravosnažno rešenje dostavljamo Agenciji za restituciju, koja nastavlja dalje postupak“, navodi Grgo Tikvicki, advokat naslednika pokojne Vere Konen.

Proces restutitucije počeo je 2014. godine, a velike su šanse da se ove godine i završi. Strahinja Sekulić kaže da čim se bude završilo utvrđivanje naslednog udela, odluka o vraćanju imovine biće doneta.

Vilim Konen za života se bezuspešno žalio stranim državama i vladama na tretman komunističkih vlasti prema privatnoj svojini. Pola veka kasnije, nepravda će, po svemu sudeći, biti ispravljena.

Ćosićevi „Koreni“ i „Deobe“ nastali u Titovoj vili na Paliću

Objekat u Splitskoj aleji na Paliću pedesetih godina prošlog veka stiče reprezentativni status.

Vila porodice Konen na Paliću, dobila je ime po Josipu Brozu Titu, iako je nekadašnji predsednik Jugoslavije boravio u njoj samo jedanput. Lokalna samouprava koristila je vilu i za smeštaj poznatih kulturnih stvararalaca.

„Dobrica Ćosić je ovde napravio čak dva romana. Deobe i Koreni su najvećim delom napisani na Paliću“, istakao je autor knjige Banja Palić Dragutin Miljković.

 

RTSKOMENTARI

 1. čarls xavier kaže:

  Palić postaje Beverlihills još nam samo Kardašijani fale.

 2. djomla kaže:

  Najgore je kada je svacije, jer onda nije nicije i niko se ne ophodi prema tome domacinski. Da je ovo u privatnom vlasnistvu odavno bi bio jedan od najreprezentativnijih objekata na Palicu. Ovako prozivljava sudbinu mnogih drugih svacijih/nicijih objekata.

 3. Vesko kaže:

  Oduzete oranice se najsporije ili skoro nikako ne vracaju, vec samo zapusteni objekti i propali lokali.

 4. Salamander kaže:

  Kakva ispravka nepravde? Da je pravde vratio bi se objekat koji nije ruševina – ovako je zaista smešno dati restitucijom ovakav objekat bez odštete od strane države.

OSTAVITE KOMENTAR