Top 5 studenata iz oblasti kulture dobilo stipendije

Potpisivanje ugovora o godišnjem stipendiranju nagrađenih na Konkursu za stipendiranje studenata osnovnih studija na umetničkim akademijama “TOP 5” za školsku 2012/2013. godinu, koji je Fondacija “Danilo Kiš” raspisala u junu ove godine, obavljeno je u prvoj nedelji septembra.

 

Konkurs je osmišljen sa ciljem da se podrži umetnički profesionalizam u našem gradu, doprinese obogaćivanju i osvežavanju ljudskih resursa u oblasti kulture, kao i podizanju kvaliteta kulturnih i umetničkih programa u Gradu Subotici. Trenutno pet najboljih subotičkih studenata na umetničkim akademijama dobitnika stipendije su: Kristina Ivković, Neda Marijanović, Jelena Ćulibrk, Nera Poljaković Kovačev i Darko Subotin koji će deset meseci primati mesečnu stipendiju u iznosu od 9.200 dinara. Po završetku stipendiranja ovi studenti će se predstaviti subotičkoj publici studentskom vežbom ili delom na kojem su radili tokom poslednje godine, ili radom koji odaberu za ovu priliku. Na taj će način ovih pet glasnika novog kulturnog talasa upoznati stručnu, ali i širu publiku, sa svojim kvalitetima i potencijalima.

 

 

Dvadesetjednogodišnja Kristina Ivković studira Tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

 

– Čast mi je biti dobitnica ove stipendije. Stipendija će mi olakšati finansijske poteškoće tokom školovanja. Novac ću iskoristiti za realizaciju studentskih revija, izradu mini kolekcije i kurseve stranih jezika. Učim engleski i italijanski, te ću ih uz pomoć ove stipendije i nastaviti. U Zagrebu ima mnogo prilika za rad i napredak, naročito za studente modnog dizajna. Ipak, želela bih napraviti korak dalje, otići iz Zagreba i upisati master studije u nekoj od prestonica modnog dizajna u inostranstvu. Ne znam kakve prilike će mi život pružiti, ali volela bih se nekada vratiti u svoj rodni grad – otkriva buduća modna dizajnerka a prenosi zvanični sajt Fondacije.

 

Neda Marijanović je student treće godine Dvopredmetne nastave muzike u Novom Sadu. Planira da nastavi školovanje i upiše master studije.

 

– Vest o dobijanju stipendije me je oduševila jer se u umetnost zaista malo ulaže. Stipendije i konkursi koji se raspisuju uglavnom su za studente drugih fakulteta, a na nas umetnike niko ne misli. Ovom prilikom se zahvaljujem Fondaciji i nadam se da će ova stipendija postati tradicionalna – ističe Neda. Novac koji sam dobila potrošiću na studentske troškove jer državna stipendija koju primam pristiže tek u januaru…

 

Direktor Fondacije Branislav Filipović naglašava važnost ovakvih projekata, za pružanje podrške mladim ljudima koji se školuju na umetničkim akademijama, jer je to direktno ulaganje u kulturnu budućnost grada.

 

– Tokom godine raspisujemo konkurse koji imaju za cilj da podrže mlade ljude koji se bave nekom vrstom umetnosti. Projekat „TOP 5“ je prvi konkurs koji je bio namenjen isključivo studentima umetničkih akademija. Ovim konkursom smo otkrili i podržali ne samo pet najboljih studenata koji će primati mesečnu stipendiju, nego i čitavu grupu mladih ljudi koji su naši budući potencijalni saradnici. Ideja je da ova stipendija bude dostupna i narednih godina studentima…

 

Fondacija Danilo KišKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR