Topla postelja i hrana za subotičke beskućnike

Tridesetak beskućnika u Subotici moći će od danas da računa na toplu postelju i tri obroka dnevno. Ovo je odluka Gradskog štaba za vanredne situacije koji je naložio da se zbog aktuelnih vremenskih uslova otvori prihvatilište za one sugrađane koji nemaju krov nad glavom.

Prvenstveni uslov za otvaranje prihvatilišta su vremenske prilike i temperature. Nalazi se u Gajevoj ulici i ove godine će imati kapacitet od 25 kreveta.

Obroke priprema Narodna kuhinja Crvenog krsta, a pomoć pružaju i volonteri Karitasa.

„Crveni Krst će obezbediti 25 ležajeva, s tim da moram da kažem da je prošle godine broj korisnika koji je prošao kroz privremeno prihvatilište bio 31 osoba. Znači, baratamo tim ciframa. Do trideset osoba pretpostavljamo da će i u ovom periodu proći kroz prihvatilište“, kaže član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Ilija Đukanović.

Karitas i Crveni krst i pre nego što se otvori prihvatilište izlaze u susret onima kojima je pomoć potrebna u garderobi i hrani.

„Najveći deo onih ljudi koji ulazi u Karitas, odnosno prihvatni centar u Karitasovom klubu, oni imaju gde da se sklone. Ali, tu prostoriju ne mogu adekvatno da zagreju, ili ne postoji adekvatna peć ili šporet da se greju ili nemaju čime da se greju. Ti faktori imaju uticaj, ako se otvori celodnevni prihvat, da mogu tamo da uđu“, smatra direktor subotičkog Karitasa, Gabor Ric.

Ko će biti smešten u ovom prihvatilištu određuje Centar za socijalni rad, a po potrebi će ih pregledati i lekari. Za rad prihvatilišta obezbeđeno je nešto više od 400.000 dinara.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. igor kaže:

    Tuga i sramota za sve koji nas ubedjuju kako nam je dobro.

OSTAVITE KOMENTAR