Tramvajem u subotički Vegas

Imala je Subotica Las Vegas – onaj lokal u Drapšinovoj ulici koji se tako zvao, za koji se devedesetih slobodno moglo reći da je kockarnica za decu. Za poker aparatima su visili uglavnom tinejdžeri, mada nije bilo donje granice za godine igrača tako da su neki od njih jedva visinom dobacili do aparata. Samo, ovde nije reč o tom lokalu, jer tramvaj nikad nije prolazio tuda.

Tramvajem na starešku pijacu

U ono vreme, dok je Tito bio živ a i malo posle njega, jedino mesto gde je kocka bila legalna, bio je Buvljak. Dakle, poređenje sa kockarskim rajem u pustinji Nevade predstavlja grubu ironiju.

Nisu to bile klasične igre koje znamo iz kazina, već je za stolom presvučenim čojom bila organizovana nekakva igra sa poljima po kojima su bile raspoređene male drvene keglice, takozvane „lutke“. Bilo je nekoliko varijanti ovih igara ali im je jedno bilo zajedničko. Poznat je princip da je kockarnica uvek na dobitku, ali to znači – na kraju dana a ne na kraju svake bogovetne partije. Upravo to je bio slučaj sa ovim prevarantima. Svaki dobitak je bio njihov, izuzev ako to nije neki od saučesnika u prevari, kojih je tu bilo više i koji su fingirali stvarnu kockarsku igru, da sve bude uverljivije. Kao i kod najobičnijih šibicara, „krupije“ je žrtvi uvek nudio da povrati gubitak uz sve povoljnije uslove, ne bi li očajniku izvukao i novac koji mu je preostao u džepu.

Većini je ova prevara već iz daljine bila očigledna, zato je ostala misterija kako su ovi lopovi imali urednu dozvolu Lutrije Vojvodine za organizovanje igara na sreću.

Na ulazu u buvljak

Njihovo vreme na subotičkom buvljaku je završeno početkom devedesetih, kada su se namnožile prave kockarnice, a ako zavirimo u prošlost, u stare novine, evo par reči u „Subotičkim“ 1966. godine:

„Na ulazu u buvljak postavio se kicoški zabavljač, skupljač para na nekoj vrsti ruleta. Priziva mušterije i nudi za svaki pogođeni broj bezvredne stvarčice, loše časovnike, penkale, narukvice i sijaset drugih đinđuva. Ljuti se kada ga fotoreporter snima…“

LanskyKOMENTARI

 1. Lenin kaže:

  Ti prevaranti su koristili raznih caka. Npr, kada se nagomila veća svota para, onda je krupije digao ulog i nagovarao gledaoce da se za određenu svotu može dobiti desetostruko. Tako da za 100 maraka ti sledi 1000 i više. Naravno, njihov čovek je pobedio i odneo pare da prošetaju. Onda su odmah pravili pauzu. Skupili se u obližnjem kafiću i podelili lovinu. Obično su bili u grupi njih pet-šest koji su samo nadzirali igru. Jedan je uvek bio krupan za za svaki slučaj. Tako je jedan prodavac cipela, koji je bio dva metra i kusur, a i po izgledu nije baš bio lepotan, radio honorarno za njih. Jedan iz grupe bi javio njemu kada treba hitno kod stola da pokupi dobitak. Onda bi on predao tezgu komšiji na čuvanje dok na brzinu odigra dobitnu, odnosno da stavi najveći ulog, koji oni koji su dotle već igrali nisu bili u mogućnosti. Baci lutke sa šest stranica sa određenim brojem ugraviranih tačkica, naravno krupije to pokrije sa zelenom krpom a dobitna konbinacija treba da bude parni ili neparni zbir točkica na lutkama. Ali jadni igrač nije skontao, da prije nego što su pokrivene lutke, pet ljudi, od kojih je svako imao po lutku da prati pre pokrivanja, pamti da li je parni ili neparni broj na svojoj lutki. Ako je bila dobitna konbinacija za banku ili za nastavak igre, onda je krupije bez suvišnih pokreta digao krpu, ali ako je bio pogrešan zbir,onda kad je dizao krpu pomerio je jednu lutku, sa time je prebacio zbir dobar za banku. Ali…uvek je bio „ali“. Brate nisi gubio, možeš igrati dalje na sve ili ništa, pa još krupije doda zipo upaljač, neki na pogled bolji sat i još maraka.
  Radio sam mesecima blizu njih.Prodavao makedonske cigarete. Dosta puta sam spasio poznanike, prijatelje od njih. Imali su jedan fazon. Kada nije bilo puno sveta onda su sami igrali, pa kad su se nagomilale pare u „banci“, onda su lovili prolaznike. Tutnu im pare u ruke da stave umesto njih, jer im krupije ne da. A posle bacanja lutki,taj njihov čovek odustaje, ali ponude prolazniku da nastavi dalje,jer banka može izvaditi dobitak samo onda kada je određeni zbir na lutkama. Mislim da je bio 24 ili 32, ne sećam se.
  Dok ne zaboravim. Milicija je uvek bacila dobitni broj! Tako Rambo pokupi 50 maraka! Ne znam da li su i ostali tako radili ali on je hladno javno tražio reket i od prodavaca cigareta. Ako mu se neko nije svideo, bez trunke savesti tabao je ljude pendrekom, obično u tintaru. Ipak je pazio da žrtve uvek budu manji od njega. Lepe devetdesete!

 2. Hrvoje Macanović kaže:

  Suboticom kružio vic u doba dok je Jožefa Kasa bio gradonačelnik …
  Elem, vratio se Subotičanin iz Las Vegasa, pa ga pitaju kako je tamo.
  – Ništa naročito. Isto k’o u Subotici. Sve je KASINO 🙂

 3. X-MEN kaže:

  @LENIN
  Eno ga rambo se istopio, izgleda ko mađarska vižla mršav , hahahaha, a jel znaš foru sa vazdušnim pištoljem i metom “ zvezda -partizan “ ??

 4. avet kaže:

  Ako malo bolje pogledate prvu fotografiju, možete primetiti jedan subotički „biser“, metalni nosač strujnih kablova skoro na sredini puta prema vatrogascima.
  Ja se te bandere sećam, to je na raskrsnici Zagrebačke ulice i sadašnjeg Somborskog puta, nekada ulice JNA.
  Kako su je kamioni zaobilazili, to samo oni znaju, a bila je još jedna takva kritična metalna bandera u Zagrebačkoj ulici, odmah kod vatrogasaca.
  E, tamo su se jako često kamioni „nasađivali“ na nju, prilikom skretanja iz pravca Palića prema Kelebiji, a vremenom je ta bandera malo izmeštena.
  Ta Zagrebačka ulica je uvek bila problematična, u stvari, saobraćaj je bio problematičan, jer je kroz ovu ulicu išao međunarodni saobraćaj, kao što je to i dan danas, posle toliko godina i silnih obećanja o Y-kraku.
  http://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2017/04/suboticke-ulice-4-5.jpg

 5. Lenin kaže:

  @X-MEN ….a jel znaš foru sa vazdušnim pištoljem i metom “ zvezda – partizan “??

  Znam! Prazan pištolj a metak perjanac u ruci krupijea. Kad je zaustavljao okruglu pokretnu metu tj tablu sa poljima, on sam je postavio metak u njemu valjani položaj. Radio sam tog dana na buvljaku kada je „zadovoljna mušterija“ nokautirala krupijea. Pomoćnici ni zucnit nisu smeli. Čova je bio ko od brda odvaljen. Nažalost, nisam vidio! Kažu da je čovek pucao u sto umesto mete. Hahahahaha… Dosta vremena nakon toga nisam ih viđao.

  Rambo? Mene je skratio za 5 kartona (250 šteka tj 2500 kutija) cigareta, bez zapisnika, bez prijave. Al nema veze. Preživeo sam. Barem nisam izgubio razum kao on. I ja sam ga viđao u okolini Zorke. Majmun ide ispred kasarne na Karađorđevoj i zaplašuje decu. Kad se mimoiđu on se sagne, pruži ruku prema deci i izdere se. Onda deca vrište a on se smeje u sebi. Totalno pošandrcao. Nije on bio za pajkana. Samo je imao dobru zaleđinu. Garant nekog zemljaka.

 6. Pedja kaže:

  90-tih na tom buvljaku je bilo para za sve. A tih kockara se sećam kao dete, tada sam i ja skontao da su svi zajedno i da varaju. Mnogi seljani su prodali stoku pa se vracali kuci praznih džepova. To je sve bilo u dogovoru sa policijom u to vreme.

 7. X-MEN kaže:

  @ LENIN
  Tako je , znam i ja koja je fora sa vazdušnim pištoljem , ne ispališ ništa, prazan pištolj , a ti si isto trebao upucati “ ramba “ 5 kartona je bilo bar 2000 maraka ! u to vreme bogatsvo !!

 8. Lenin kaže:

  @X-MEN …a ti si isto trebao upucati “ ramba “…
  I da odgovaram poslije kao za normalnog čoveka?! Sutradan sam tražio i opet dobio robu od Agatića na recke. Za nedelju dana sam nadoknadio štetu. Nisam baš puko 2000 DM pošto sam imao makedonske cigarete, u to vreme najeftinije. Meki i tvrdi Partner po karton, dva meka Lorda i HB stoćka. Jedino za HB pamtim cenu. Sa time sam počeo. Ogrebo sam se za jedan karton, prodavao po kutiji i odmah od zarade sam uzeo plus jedan meki Partner… i tako par dana, pa kapital. Posle svako jutro sam pazario pet krmača, ali tog kobnog dana nisam stigao do tezge, jer mi taj idiot prešaltao kolosek do policijske stanice. Dve prazne krmače su mi vratili. Jesu me pitali treba li zapisnik, a ja odbio, jer posle toga sledi krivična prijava. Kasnije sam prepoznao dve moje krmače ispod tezge komšije koji je prodavao nasuprot meni. Rambov zemo. U to vreme hranio sam četri usta, plus pomagao finansijski (više u robi) kevu i ženine roditelje. Znam da je to bilo ilegalo, ali morao sam. Veruj mi nisam se obogatio. I bolje. Vidi šta se desilo Agatiću. Pičio robu na šlepere, imao milicijsku zaštitu iste. Pare ko pljeve. I šta ga snašlo? A bio dobar čovek, uvek pomagao sirotinji.Ja sam zarađivao da preživim i preživeo sam, kao i deca i žena.

 9. X-MEN kaže:

  @LENIN
  Malo sam se zezao za to pucanje u ramba, ali mu se trebalo nekako osvetititi , , znam sve kako je bilo i ja sma tih godina noću prodavao na buvljaku, a danju išao u mađarsku po robu , buvljak je radio 24 sata, samo nisma ništa donosio što je bilo zanimljivo policiji i ništa na veliko , odemo ćale i ja kolima, ja donsema motorno ulje ili zimi antifriza u gepeku , a ćale pun tank i par kanistera goriva za prodaju, taman dase pregura mesec al sam svako veče navatao 20-30 dm , nekad i 50 ako sma donosio kasetofone iz segedina, a sa 20 dm si bio “ bogat “ u to vreme ! Ramo …“ rambo “ i sale pandur koji je posle radio i sma cigare su otimali i cigare i sve što im je bilo zanimljivo , kad da je raspodaja u lidlu :!!!

OSTAVITE KOMENTAR