Trčanje najbrže rastući sport u Srbiji

Znate li koji je najbrže rastući sport u Srbiji? Nije ni fudbal, ni tenis, ni košarka, već – trčanje! Kako bi ga dalje popularizovali, u Subotici se drugu godinu zaredom organizuje polumaraton, s trkama na kraće relacije u zavisnosti od godišta. Svi su dobro došli.  Ako ne da se takmiče, ono da pronađu inspiraciju za svoju rekreaciju.

Rekreativno trčanje u Subotici na popularnosti dobija osamdesetih godina prošlog veka, a kod pojedinaca taj hobi je prerastao u strast, pa je Subotica postala poznata i po ultramaratoncima. Polumaratonska trka kroz istoriju zakazana za drugi septembar ima za cilj, između ostalog, dalju popularizaciju trčanja među Subotičanima.

 

„Svakako da trče neku trku za koju misle da su spremni. I da uživaju, naravno, u lepoti našeg grada i da pokušaju da uživaju i u samom trčanju“, preporučuje atletičar Nikola Babić.

Da nije Subotica jedina pokazuje Atletski savez Srbije gde je nedavno osnovana asocijacija uličnog trčanja, s ciljem promocije svakog rekreativnog trčanja van stadiona.

„Trčati može svako. I to pre svega i mladi i stari i oni koji nikad se nisu bavili sportom mogu da počnu da trče, i devojke i momci, ne isključuje nikoga. I zato je trčanje obuhvatilo i toliko je važno, ne kao fudbal ili tenis, koji su onako pojedinačni sportovi, ili samo muški sportovi, trčanje je zato u našoj zemlji najbrže rastući sport, kaže Veroljub Zmijanac iz Atletskog saveza Srbije

Do drugog subotičkog polumaratona ostalo je nešto više od tri nedelje. Ukoliko se ne prijave za ovaj, Subotičani mogu da na trci pronađu inspiraciju i počnu s pripremama za naredni.

„Sve više trkača, rekreativaca, jer govorimo o rekreativcima, možemo opaziti na ulicama, putevima Subotice i to je svakako dobro jer to znači da se Subotica razvija i u tom smislu jer je trčanje najjednostavnija forma i najjednostavniji način za očuvanje zdravlja“ smatra Balint Pastor iz Udruženja „Horizont“, organizator maratona.

Osim što je osnova svakog sporta, trčanje nije ni skupo. Vodu u flašicu, patike na noge i – parkovi su vaši. A telo i zdravlje će vam biti zahvalni.

 

RTVKOMENTARI

  1. 64 Zupanije kaže:

    Trcanje iz Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR