Tri dana smo ovde, u džungli

Troje migranata iz Irana susrećemo nedaleko od graničnog prelaza Bački Vinogradi. Tvrde da su ih krijumčari pokrali i prevarili.

“Od pre tri dana smo ovde, u džungli u Srbiji. Mafija i teroristi su nam uzeli pare, telefon, opljačkali su nas trinaestoro, bilo nas je iz Iraka, Pakistana…Tukli su nas. Ja želim da stignem u Mađarsku ili Austriju, ali mađarska policija nam je rekla da moramo da se vratimo u kamp, u Srbiju. Ne znam zašto me ne puštaju, jer ja ne želim da živim u Mađarskoj“, kaže Alija Rafi.

migr

Ovo je bila i jedina grupa migranata koju smo sreli na putu ka Ašothalomu, mađarskom gradiću, uz samu granicu sa Srbijom. Gradonačelnik Ašothaloma kaže da je situacija sada mnogo mirnija nego prošle godine.

“Ništa se značajno nije promenilo od uvođenja vanrednog stanja, osim što vidimo nešto više helikoptera i vojske”, kaže Laslo Torockaj.

Objašnjava i razloge uvođenja vanrednog stanja.

“Mislim da ovim mađarska vlada želi da pošalje poruku javnosti da će mađarska zaštiti svoje granice. To je i poruka krijumčarima, pošto oni pokušavaju da pronađu nove puteve preko Mađarske”, dodaje Torockaj.

Lokalna patrola policije pomaže nam da stignemo do same granične linije.

Vozimo se sa lokalnom policijom prema granici i, kako tvrde, za sada ima jako mali broj migranata, u ovom pograničnom delu, a za koji minut stižemo na lice mesta, pa ćemo videti kakva je situacija.

Termovizijska kamera i dvogled osnovna oprema svakog policajca na granici. Pomaže im da lako uoče krijumčare i mirgante u ilegalnom prelasku.

Nalazimo se na samoj graničnoj liniji u Mađarskoj. Od kako je uvedeno vanredno stanje ceo ovaj prostor, osim policije obezbeđuje i mađarska vojska.

Vanredno stanje omogućava policiji i vojsci da u posebnim slučajevima koristi represivnije mere prema onima koji krše zakon.

 

B92KOMENTARI

 1. ivan kaže:

  U Iranu je rat? Koliko znam nije prema tome ti si ilegalni imigrant, skoro kao kriminalac. Sta bi ti rekao kad bi ja samo tako usao nelegalno u tvoj Iran i onda se poceo busati u prsa traziti svoja prava? A da nekazem da zbog tebe i tebi slicnih ljudi oni koji zaista beze od rata imaju probleme da se dokopaju sigurnosti. Nadam se da ce te staviti na prvi avion i o racun Iranske vlade vratiti kuci!

 2. Djuka kaže:

  Pa nista brate, bezi iz ove dzungle. Put pod noge pa pravac kuci.
  Samo jedno mesto na svetu se zove dom.

 3. safet kaže:

  svako ide tmao gde mu je bolje! ako zeli da ostane ovde nemaju subotikani nista protiv. nemam nista protiv da zivim pored hrvata i madjara i nasih bunjevaca a zasto bih imao ista protiv afganistanaca i iracana…
  ne budite neljudi

 4. punisher kaže:

  zasto si uopste krenuo bez papira i sta si uopste ocekivao i ko te je zvao i koga boli ona stvar za tebe?

 5. X-MEN kaže:

  CIGANI IH ODVEDU NA PARKING U MRAK KOD MEŠC-A I OPLJAČKAJU !1

 6. Boris Ivkovic Ivandekic kaže:

  ja mu dam i lovu i mobilni da ode kuci

OSTAVITE KOMENTAR