Tri godine od zatvaranja mađarske južne granice

Prošle su tačno tri godine otkako je Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji, kako bi sprečila dolazak desetina hiljada ilegalnih migranta.

Tog 15. septembra 2015. postavljen je i poslednji deo žičane ograde na području Subotica-Kelebija, delu gde prolazi pruga, a paralelno su usvojene i pravne mere protiv neželjenih gostiju, jer je nelegalni prelazak granice preimenovan od prekršaja u krivično delo.

Svojevrsni zid je izgrađen u ukupnoj dužini od 155 kilometara, a od aprila 2017. je dupliran sa još jednom unutrašnjom ogradom, mestimično ojačanom takozvanom NATO spiralnom žicom. Istovremeno su postavljene kamere i signalni uređaji, a patrole policije i vojske postale još češće.

Prema najnovijem istraživanju budimpeštanskog Instituta „Stajalište“ čak 82 odsto stanovništva je saglasno s načinom kako vlada štiti južnu granicu zemlje, što je za četvrtinu više nego pre tri godine.

Podrška migrantskoj politici kabineta Viktora Orbana je, dakle, sve veća, što je dalo pravo premijeru da u Briselu i Strazburu energično brani mađarske interese.

Orban je već najavio da neće prihvatiti najnoviju inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel da Fronteks delimično preuzme čuvanje granica Šengenske zone, jer bi time bio oduzet deo nacionalnog i državnog suvereniteta.

Mađarska vlada je odbacila i Sargentini-izveštaj, usvojen prošle srede na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, o čemu će na sutrašnjoj sednici zauzeti i zvaničan stav.

 

RTVKOMENTARI

 1. Lebara kaže:

  Moramo biti zahvalni nasim susedima jer bi inace poludeli od najezde migranata,ovako su preusmereni na druge rute.

 2. Croat kaže:

  Ono kad celu politicku karijeru zasnivas na ljudskim strahovima, manje vise imaginarnim. Najbolje je od svega toga da to prolazi. Kontrola granice treba da je normalna stvar a ne fokalna tacka cele drzavne politike! Orban je jedan zestoki mucak, ali to je sad trend.

 3. Vucicev rezultat kaže:

  To je Vučićeva zaostavština da Srbiju ostavi uništenu, razbijenu, opljačkanu, poniženu, prodatu i opkoljenu bodljikavom zicom kakva nije bila ni za vreme nacizma. Da Srbija ima normalno i odgovorno rukovodstvo ne bi nas ogradili naci žilet žicom ali pošto ima najveće monstrume u istoriji onda svetu nije preostalo ništa drugo nego da naš siroti narod vežu žicom kao stoku iako narod ništa nije kriv. Zašto SNS-ovce ne vežu žicom nego sve nas???

 4. Realan, (Anti)sistem kaže:

  Samo četiri reči:

  Srbija, readmisija, inkluzija. Napredno.

 5. Sramota kaže:

  Mađarska, jedina zemlja na svetu koja se graniči sama sa sobom. Sramota.

 6. Zenevska konvencija kaže:

  Madjarska je ugovorno u obavezi da stiti Sengenske granice EU. Madjarska je zemlja koje se nigde ne granici ni s jednom zemljom koja je u ratnom stanju i u kojoj su ratna dejstva, prema tome nije ni po jednom medjunarodnom ugovoru u obavezi da prima izbegice odnosno ono sve sto se kao ratni izbeglica deklarise.

OSTAVITE KOMENTAR