Trideset hrabrih ostvarenja u selekciji „Mladi duh Evrope“

Program „Mladi duh Evrope“ 25. Festivala evropskog filma Palić predstaviće od 14. do 20. jula, po izboru selektora Nila Janga, 30 ostvarenja hrabrih i inventivnih autora jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost.

Program će obuhvatiti dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti.

Organizatori izdvajaju 49-minutni „Braguino“ francuskog reditelja Klementa Kogitora, koji će premijerno biti prikazan upravo na palićkom festivalu i koji predstavlja „zapanjujuću i uznemiravajuću studiju o neortodoksnoj porodici koja živi u odvojenom delu Rusije, tik uz obraz sa porodicom sa kojom se nikako ne slaže“.

Iste večeri biće prikazan još jedan dokumentarac ovog talentovanog reditelja potpuno drugačije vrste „Les Indes Galantes“.

Na programu će biti i dva kratka filma bečkog rediteljskog dvojca koji čine Bili Rojz i Diter Kovačič.

Zajedno su napravili niz eksperimentalnih filmova uključujući i muzičke video radove, a na festivalu biće prikazan „Paris“, koji je Rojz režirala za norveški pank/noiz sastav „Moe“ i „Strašni objekti“, koji su zajedno uradili za austrijski bend „Radian“.

Nakon projekcije filmova Rojz i Kovačič će prirediti specijalan performans koji je deo njihovog aktuelnog projekta „RISC“.

Najinteresantniji film iz 2018. je verovatno devetominutni „Maskirovka“ nemačkog fotografa Tobijasa Zielonija, koji je nekoliko godina proveo dokumentujući ukrajinsku andergraund scenu.

„Maskirovka“ je nemi film u kome se slike ekstravagantno obučenih mladih klabera u pripremi za noćni izlazak smenjuju sa TV snimcima uličnih protesta i represija vlade.

Jang je odabrao i francuski kratki film „Martin plače“ Žonatana Vinela, engleski „Strogi centar“ Majkla Patisona koji predstavlja svakodnevicu urbanog života nasuprot zombi kapitalizmu, portugalsko-danski „Arabida: Postoji samo jedna zemlja“, koji istražuje na koji način vreme prožima materiju, španska ostvarenja „Muva“ i „Senke“, švajcarski „Prelazi“, „Alogon“ Milana Milosavljevića i Marka Kostića, video spot sastava „Moscow Death Brigade“, pod naslovom „Boltcutter“, apstraktne video konstrukcije „Shift Symm.One“ holandskog autora Zeno van den Broka i „29 Point Programme“ Ditmara Brema, „Pad Lenjina“ Ane Jermoleve i film Bojana Tutića „Street Cry“, koji će imati svetsku premijeru.

„Svake godine posetim 25 do 30 filmskih festivala širom sveta i nailazim na puno hrabrih, izazovnih i stimulativnih ostvarenja koja često budu zanemarena zbog kratkog trajanja i / ili zašto što se nalaze na marginama filmske umetnosti. Za ovogodišnji program „Mladi duh Evrope“ sakupio sam 30 takvih ostvarenja, u rasponu od 2 do 49 minuta“, rekao je Jang.

Kaže da mu je bilo stalo da uključi i muzičke spotove, i dokumentarne filmove, jedan ili dva narativna filma, pojedine apstraktne radove, neke ekstravagantne reciklirane snimke, malo animacije, malo neobičnih radova van klasifikacije i veći broj filmova koji se bave političkim i socijalnim pitanjima na iznenađujući i estetski upotpunjen način.

Program „Mladi duh Evrope“ će se održati na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

 

Tanjug

 KOMENTARI

  1. ludak kaže:

    Sto niste postavili sliku Abazije sa strane zida koji nije restauriran. Jad i beda ove nove restauracije….!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR