Turisti iz Kine sve brojniji u Subotici

Nikada pre Suboticu nije pohodio ovoliki broj turista, a da to nisu bile šoping ture Poljaka, Mađara, Sovjeta. Dakle, onih pravih turista koje zanima grad i njegovi sadržaji. Čuju se u centru grada razni jezici, ima tu stranaca koji borave poslom, neki su došli sa Subotičanima koji žive u inostranstvu ali niko nije toliko zaiteresovan za obilaske i fotografisanje kao kosooki gosti iz najmnogoljudnije zemlje sveta.

Navikli smo da viđamo njihove zemljake koji se bave trgovinom a sada su tu i Kinezi koji obilaze naš grad iz čisto turističkih pobuda. Ne možete da ih izbegnete ovih dana, zagledani su negde visoko, gde se nalaze stari arhitektonski ukrasi.

Nije to slučajno. Kada su u septembru obostrano ukinute vize, nagađalo se šta bi to moglo da ih zanima kod nas i šta im ponuditi. Najpre su stigli u Beograd, pa odatle ekskurzije za Sever Bačke, da bi u poslednje vreme počeli da stižu i direktno u Suboticu. Interesuje ih šarm Mittel Europe koji, zahvaljujući staroj arhitekturi, još može da se oseti u našem gradu. Nije Pešta ni Beč ali je to, kako smo se sami prozvali – „Kapija Evrope“.

Ovi Kinezi imaju novca i žele da ga potroše. Na nama je da otkrijemo šta je to što žele. Ima prodavaca koji se hvale da su im ovi turisti ispraznili radnje.

Da li je ovo vrh talasa ili nam sledi poplava gostiju sa Istoka, to ćemo tek da vidimo. Možda to zavisi i od toga koliko ispunimo njihova očekivanja.

S druge strane, kao i svakog dobrog domaćina, sramota nas je kada dođu gosti a kuća nam je u neredu. Subotica je najišvrljaniji grad u zemlji, a i šire. Mnogo je zapuštenih budžaka, musavih ulaza, a sada su i ulice raskopane. Saznanje da je naš grad postao ozbiljna turistička destinacija, moralo bi da pokrene gradsku upravu, preduzeća ali i pojedince da daju svoj doprinos doterivanju, ne više od onog što je sopstvena imovina.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Po podacima Republickog zavoda za statistiku u prvih 6 meseci ove godine Srbiju je posetilo 42226 turista iz Kine sto je rast od oko 100% u odnosu na isti period prosle godine.

  Tih oko 40 000 turista je veoma mali broj u odnosu na broj koji posete Prag, Pariz ili Budimpestu, i za ocekivati da taj broj nastavi da raste i tokom iducih godina.

  Medjutim mi kao destinacija izgledamo veoma lose, nama su saobracajni znaci iskrivljeni i isarani, kandelabri izlepljeni, drvece puna posmrtnica, blatnjave zardinjere, musavi autobusi, sa vise smeca oko kontejnera nego u kontejnerima, zgrade pune grafita, trotoari puni rupa, korov u centru grada, i na kraju puno porusenih i unistenih objekata. Vise podsecamo na neki sibirski grad nego na evropski.

 2. krimos kaže:

  Dodao bi extremno lose staze za bicikle..autobuske stanice sa redom voznje zalepljenim LEPKOM na lim itd..

 3. freestyle kaže:

  jeste vi u pravu… ali to je NASA SLIKA, to dodju turisti da vide, to je atrakcija…
  odakle oni dolaze, tamo nemaju posmrtnice na drvecu, imaju ravne staze za bicikle, nisu musavi autobusi i nisu iskrivljeni kandelabri…
  zato dodju, da vide… i kad odu kuci, reci ce i drugima, da moraju otici u tu neku tamo Srbiju, koja je geografski u Evropi, ali samo na papiru, i moraju da vide kako se „mala Afrika“ nalazi u Evropi…
  znaju to nase turisticke organizacije, i zato se sve drzi u ovakvom stanju i pusta da propada, da budemo jos atraktivniji za turiste

  /sarkazam off

 4. Metuzalem kaže:

  Put svile,
  Karavani prolaze, saraji se pripremaju.
  Sve gore navedeno ama baš nikakve veze nema sa turizmom. Možda bi trebalo upitati graditelje mostova, tunela i auto puteva iz bratske nam Kine da li ih obilazi bliža rodbina.

 5. antiFa kaže:

  moglo je i bez onog „kosooki“ jer je to najblaže rečeno rasistički epitet, uostalom divna je vest da imamo sve više turista iz azijskih zemalja, sada rukovodstvo grada ako je pametno iskoristiće ovu priliku da se ove i u narednim godinama naši gosti vrate kući zadovoljni i oduševljeni našom lepom državom i gostoljubivim narodom bez obzira što nam se na vlasti smenjuje svakakav šljam već 30 god.

OSTAVITE KOMENTAR