U „Četvrtoj Jugoslaviji“ kraj Tita, vojvoda i kralj

U „Četvrtoj Jugoslaviji, na imanju Blaška Gabrića u Subotici, pored biste maršala Josipa Broza Tita, otkriveni su i spomenici vojvodi Živojinu Mišiću i kralju Aleksandru I Karađorđeviću, čime je, pored Međunarodnog praznika rada, obeleženo i 100 godina od završetka 1. svetskog rata i osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

Jugonostalgičari iz svih krajeva, od Vardara pa do Triglava, okupili su se i ovog 2. maja na imanju Blaška Gabrića u Subotici, na teritoriji „Četvrte Jugoslavije“. Među onima koji su se prisećali kako je bilo živeti u doba Josipa Broza Tita bio je i Ivan Čuljak (80), pukovnik avijacije bivše JNA koji je punih 36 godina bio u vojsci i osvojio brojna odlikovanja zbog „zasluga u službi naroda“.

RTV

„Armija bila jaka, bezbedna granica, službe bezbednosti, naša policija – ma sve je bilo dobro. Mirna zemlja u svetu bila. I radnik je tada dobro živeo, mogao da napravi kuću, decu da školuje, besplatno da se leči. Ma, svima je bilo dobro“, priseća je Čuljak, koji svake godine dolazi na proslavu u „Četvrtu Jugoslaviju“.

I ovoga puta orile su se pesme, igralo kolo i vijorile zastave Jugoslavije, ali se desilo i ono što nikada do sada nije – pored biste maršala Josipa Broza Tita postavljeni su spomenici vojvodi Živojinu Mišiću i kralju Aleksandru I Karađorđeviću, a svečanost su uveličali nastupi kulturno-umetničkih društava iz Subotice i Sombora.

„Mi smo ponosni na to jer je Kraljevina bila ta koja je utemeljila Jugoslaviju posle Prvog svetskog rata, a u drugom je Tito preuzeo narodnooslobodilačku borbu, a zatim i vlast u Jugoslaviji. Obojica mogu da imaju spomenike u „Četvrtoj Jugoslaviji“ jer su sa istim namerama radili za Jugoslaviju i radničku klasu. Najbolje je radnička klasa živela u Titovo vreme, bolje nego u svim državama Evrope, pa i celog sveta“, Gabrić, osnivač „Četvrte Jugoslavije“.

Tako je u „Četvrtoj Jugoslaviji, pored Međunarodnog praznika rada, ovoga puta obeleženo i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

„Četvrta Jugoslavija“ postoji već 16 godina i broji 8.500 državljana, što je dokaz da još uvek ima Jugoslovena. Istovremeno, ovo je jedina Jugoslavija u kojoj, jedan pored drugog, nesmetano mogu da stoje spomenici Titu, vojvodi Mišiću i kralju Aleksandru jer su se, kako ovde kažu, svi oni zalagali za snagu i jedinstvo južnih Slovena.

RTVKOMENTARI

 1. Yebovasdrugtito kaže:

  Retardiran svet

 2. Franck Sinatra kaže:

  Strangers in the night!
  Ovo je ludilo!!!!!!!!

 3. Pesma nas je odrzala kaže:

  Ovo je stvarno jedan panoptikum svoje vrste. Jedan vojvoda kome su pobili 1/3 muske populacije bez da je okom trepnuo, jedan monarhofasista i jedan komunista, onako lepo svi na gomili.

 4. Megille kaže:

  Zaboravio si bre Gabriću Habsburgovce ,koji si izgradili Vojvodinu nakon proterivanja Turaka…Ovi su ti samo ‘došli’ na gotovo…

 5. yu kaže:

  NEMOŽE NAM NIKO NIŠTA JAČI SMO OD NACIONALISTA!

 6. Pravdoljub kaže:

  Samo složno..

 7. Megille kaže:

  U ludaru nositi ih sve…sramote nam bre Srbiju.

 8. yu kaže:

  Megille-reč :bre-kazuje sve o tebi. Zbog takvih od Jugoslavije su ostale samo banane države.

 9. Dva u jedan kaže:

  @Yu: Kaj?

 10. kercanin kaže:

  ..Ta………….. Blasko je bolji covik od svih vas sto lajete ko kere po njemu!!

 11. Megille kaže:

  @ kercanin .Divaniš tako- kako ,ali pišeš nikako.

 12. Dita kaže:

  @Megille Ti si zamena onog stormvača?I ti ćeš pući mentalno,ako budeš nastavio sa mržnjom!U ostalom,što te boli,šta radi Blaško?

 13. Megille kaže:

  @ Dita : Ta šaka jada koji idu na njegove nebuloze su samo da bi koristili Blašku Gabriću da zaradi koju kintu više. Naime on je upao u velike dugove ,pa mu je propala štamparija .Ove manifestacije kako je i sam priznao radi zbog ‘bisnisa ‘ i zarade ,ali kako mi je priznao baš mu i ne ide. No mislim da je on sada već izgubio i ‘kompas’ i prolupao je-pomešao političke kruške sa jabukama. Sa druge strane na ovom forumu svako ima demokratsko pravo da komentariše objavljeno .Naime svaka kritika je korisna bi ona nekima negativna ili pozitivna-to je stvar pristupa i rasuđivanja.Na kraju njegovo šarlatanstvo sa Jugoslavijom već je davno propala. Ako je Blaško Gabrić bio tako ‘veliki’Jugosloven’ zašto je nastojao u svom političkom radu da uništava državna preduzeća dokazivavši da je država loša ‘gazda’ i sve mora biti u privatnim rukama. Pročitaj njegove izjave po novinama i javne nastupe , na političkim govorima u skupštini Subotice…

 14. Dita kaže:

  @Megille Absolutno mi nije bila namera da se tu prepucavam s tobom.Ne interesuju me Blaškove izjave ni poltički rad.A ti treba da potvrdiš te njegove navodne izjave sa linkom,jer čisto sumnjam da je on jedini uzročnik u uništavanju državnih preduzeća i koje je on koristi imao od toga?!Ja ću i dalje ostati jugonostalgična bez obzira na te tvoje komentare pune mržnje prema Blašku i njegovom mini Jugoslaviji.Tu sam završila i neću se više ljavljati.

 15. Megille kaže:

  @ Dita ,Kako veli moj frend – ‘na dobrom je mestu ta četvrta jugoslavija: blizu je bolnici…’

OSTAVITE KOMENTAR