U izvoz ide samo rod prve klase

Prehrambena industrija Subotice već godinama je svedena na proizvodnju hleba i mleka. Poljoprivredna prerada je, bar kada je u pitanju ratarstvo, izgubila korak. Iz voćnjaka i povrtnjaka do kupaca stižu samo sveže namirnice, a nekada je na konzerviranju voća i povrća, pravljenju džemova, kompota, sokova ili turšije, počivalo nekoliko velikih preduzeća. Posle njihovog gašenja, iako je prostor ostao upražnjen, nisu se pojavili novi prerađivači, pa čast dobrih domaćina koji spravljaju zimnice brane male privatne firme.

ein marmeladenglas mit früchte

U legalnoj prodaji sada je već gotovo nemoguće pronaći teglu pekmeza od ovih prerađivača koji ne rade na industrijski način, tvrdi za „Politiku” Sava Duvnjak, predsednik udruženja „Ukusi tradicije”, koje okuplja tridesetak privatnika i udruženja koji se bave proizvodnjom hrane spremljene na domaći način.

Mada su u pitanju proizvodi koji su nešto skuplji od industrijskih, Duvnjak kaže da nisu problem kupci, već upravo kako napuniti rafove. – U Subotici postoje tek dve ili tri male privatne firme koje se bave proizvodnjom slatke zimnice, pekmeza, slatka, sokova, kompota, a tražnja za njihovom robom, posebno ako je bez aditiva i konzervansa, ogromna je. To je i današnji trend da ljudi nastoje da znaju od koga su kupili hranu i pod kojim uslovima je ona pripremljena.

Duvnjak navodi da samo jedan proizvođač u Subotici pravi sokove od jabuke, a da veliki problem u razvijanju lokalnih proizvođača hrane predstavlja i zakonska regulativa koja ne dozvoljava poljoprivrednim gazdinstvima da se bave preradom, što je, primera radi, suprotno EU zakonodavstvu.

– Izvoz i dobar plasman ima samo rod prve klase, a manje lepi plodovi su obično završavali u pekmezima ili sokovima. Umesto toga mi danas imamo da se, kao što je ove godine bio slučaj sa višnjom, ona i ne skine sa drveta jer njena prodajna cena ne pokriva troškove branja – kaže Duvnjak. Kao dobar navodi primer opštine Blace koja je uspela od svoje prerađene šljive da napravi prepoznatljiv brend.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  taj Savo Duvnjak je uvek na nekoj j funkciji, vec 25 godina, i dosadan je.

 2. stormwatch kaže:

  „Prehrambena industrija Subotice već godinama je svedena na proizvodnju hleba i mleka“

  Uskoro ce biti svedena samo na proizvodnju Mleka…ali zato, kad i treci put u cetiri godine izaberete sns….pored mleka poteci ce i med, i onda ce Szabadka biti grad Meda i Mleka.

 3. Milos kaže:

  @

  sada nije ninakakvoj funkciji. To je njegov brend. Njegova ideja. Ne znam sta imas protiv…

OSTAVITE KOMENTAR