U Krivaji više nema živog sveta

Pokrajina i republika međusobno prebacuju nadležnost u rešavanju problema zagađene rečice koju je po svemu sudeći uništila mesna industrija iz susedne Bačke Topole

foto:lična arhiva

U poslednja dva meseca iz rečice Krivaje u delu gde prolazi kroz Mali Iđoš širi se nesnosan smrad. Neprijatni mirisi koji dolaze iz Krivaje osećaju se u čitavom mestu, ali najteže ga podnose stanovnici čije su kuće uz samu rečicu. Situacija je postala toliko neizdrživa da se pitanje zagađenja Krivaje našlo i na dnevnom redu sednice Skupštine opštine.

– Dešavalo se to i do sada, ali bi se neprijatni mirisi osećali dan ili dva, i onda to nestane. Poslednja dva meseca su neizdrživa. Krivaja je sada potpuno mrtva reka, u njoj nema nikakvog živog sveta, ni žaba, ni riba, čak ni komaraca nema u okolini. U koritu je mutna bela voda koja nesnosno smrdi – kaže za „Politiku” Marko Lazić, predsednik opštine Mali Iđoš.

Zbog toga su i građani počeli da potpisuju peticiju za rešavanje problema i za svega dva dana skupili su 2.500 potpisa, odnosno svaki peti stanovnik mesta saglasan je da je potrebno nešto hitno da se uradi sa Krivajom, koja se smatra jedinom „čistom” vojvođanskom rekom. Krivaja nastaje kod sela Tavankut, u blizini granice sa Mađarskom, teče 109 kilometara i uliva se kod Turije u Veliki bački kanal. Četvrtinom toka prolazi kroz Mali Iđoš, od toga polovina njene putanje krivuda kroz urbani deo naselja.

Tako se Mali Iđoš rve sa problemom koji im nizvodno spušta severna susedna opština Bačka Topola. Na izlazu iz ovog grada poređalo se nekoliko prerađivačkih mesnih industrija, Industrija mesa, „Perutnina”, „Žibel”, koji prerađuje životinjske ostatke, ali i njihovo komunalno preduzeće, nabraja Marko Lazić.

– Nedavno smo od pokrajinskog inspektora dobili odgovor u kojem se potvrđuje da pojedina preduzeća zagađuju reku, ali se istovremeno poziva na uredbu po kojoj oni imaju rok do kraja 2025. godine da kvalitet svojih otpadnih voda usklade sa graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija. Sa takvim odgovorom nismo zadovoljni – kaže Lazić.

Očigledno da rečica Krivaja ne može da izdrži komotan rok unutar kojeg zagađivači treba da ugrade i podese svoje uređaje za prečišćavanje otpadnih voda. Stanovnici Malog Iđoša navode da je to sada već mrtva voda.

Zbog toga su na sednici Skupštine opštine odbornici doneli Deklaraciju o zagađenju Krivaje, a predsednika opštine ovlastili da zastupa interese građana o ovom pitanju pred svim nadležnima u zemlji, ali i inostranstvu. Pokazalo se da to nije jednostavno.

– Odmah sam tražio prijem kod pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine koji je rekao da je ovaj problem izvan njegove nadležnosti i da je to delokrug republičkog ministarstva za zaštitu životne sredine. Obratio sam se, tokom jednog skupa, i ministru, i on mi je odgovorio da je to u nadležnosti pokrajine. Uputili smo i zahtev za prijem u Ministarstvo zaštite životne sredine, ali odgovor još nismo dobili”, kaže Lazić.

 

Politika

 

 KOMENTARI

 1. avet kaže:

  Puno toga nije valjano zakonski regulisano i definisano u ovoj državi.
  Puno propusta, puno nedorečenosti, puno RUPA u zakonu koje dozvoljavaju ovakve stvari.
  Sada onda ispada da Krivaja u tom srednjem i donjem toku uopšte više nije rečica, već je to jedna obična smrdljiva otvorena kanalizacija koju industrija nemilice koristi bez ikakvih kaznenih sankcija, puštajući u nju skoro sve što poželi.

 2. Mauzer kaže:

  Dali tako u EU zagadjuju prirodu,posto je jedna firma iz SLO,odmah pod hitno da se zatvori firma koje zagadjuju okolinu debelo kazniti i oduzet im firmu i ustupiti drugima na koriscenje,drugog nacina nema jer plate malu kaznicu,podmite i ponovo ista prica

 3. Pravdoljub kaže:

  Na dva -tri kilometra od izvorišta iza „Zlatnog kraja“-nalazi se Gornji Tavankut i nekoliko postrojenja od kojih neka svoju otpadnu vodu ispuštaju direktno u Krivaju, isto kao i pojedina domaćinstva koja u ovom selu koje nema vodovoda niti kanalizacije cevi iz svojih domaćinstava sprovode do Krivaje i tu ispuštaju svoje fekalije. Takođe i mnogi čistači septičkih rupa sa svojim traktorskim cisternama prazne septičke rupe i sav sadržaj istresaju u Krivaju u svemu prednjači kamion cisterna privatnog preduzeća iz Subotice koje fekalije prazni čak i na Donjo Tavankutskoj deponiji. Alarm za uzbunu je prošao , sada je ostalo da se prema počiniocima ovih zločina nad florom i faunom pokrenu konkretne , rigorozne i represivne mere..

 4. Zero waste kaže:

  @ Mauzer
  Eu je EU. Srbija nije EU. Svaka firma pa i Slovenacka je duzna pridrzavati se pravila i zakona Srbije. Na teritoriji Srbije vaze Srpski zakoni i ne mogu se primenjivati zakoni iz EU, niti bi to Srbija dozvolila. Zapleniti stranu firmu se moze bez problema. Jedino vlasnici strane firme mogu traziti nadoknadu stete zaplenom Srpske imovine u EU. To mogu biti recimo avioni koji se plene cim dotaknu tlo Unije. Plenidba strane firme je inace jedan „odlican“ signal stranom kapitalu koji ima nameru da nesto investira u Srbiji. U EU takodje dolazi do zagadjivanja vodotokova kroz neispravne precistace ili iz aljkavosti i nemarnosti. Zbog toga nikom ne pada na pamet da zatvori ili zapleni firmu i mnogobrojne radnike istera na ulicu. Firma koja se ogresi o zakone za zastiu covekove okoline sleduje odredjena kazna a u skladu sa zakonom. Firma koja je izazvala stetu osim kazne placa i kompletnu sanaciju pocinjene stete i sve ostale koji su ekoloskim incidentom osteceni, odnosno kao takvi involvirani u nastalu stetu, i svi oni bivaju opet u skladu sa zakonom – obesteceni. Ukoliko Srbija ima zakone koji se odnose na zastitu covekove okoline, postavlja se pitanje zasto ih ne primenjuje? Zagadjenje Krivaje nije od juce i ma prilicno dugu istoriju.

 5. Laki kaže:

  Neko je kriv … Ali ko ce imati muda i reci TI si odgovoran !!!

 6. Parvno ispravno kaže:

  Krivi su građani koji godinama glasaju za iste ljude koji godinama nerade svoj posao. Mislim na opštinske strukture pa naviše.

 7. Pera kaže:

  Vazno je da se placaju ekoloske takse koje se posle trose u Ministartstvima.

 8. rab Boziji kaže:

  nema nama spasa…..

 9. Megille kaže:

  A niko ne govori o velikom austrijskom kanalu kod Srbobrana -ona je postala septička jama već više decenija i nikom ništa…

 10. ISTVAN kaže:

  Treba buldozerima zatrupati kanal, kod svi koji zagadjuju da ne mogu izpustati odpadnu vodu u kanal, nek vide kako to izgleda kad im smrad ostane u dvoristu.

 11. ferenc kaže:

  I ja sam za da treba zatrpati kanal!!!!!

 12. Topolcanin kaže:

  Samo od Zibela puno toga ne valja. On ne samo vodu vec i vazduh zagadjuje Topolcanima. Cesto cela Topola se oseti smrad Zibela. Trebalo bi to sve srusiti u pm. I zabraniti da se gradi takva-takve firme blizu Krivaje i B.Topole ko sto Zibel i Industrije mesa itd.
  Trebalo bi jos proveriti od Subotickog puta pa nadalje i privatne kuce sve redom koje su gradjene kod Krivaje.I to kontrolisati svake god po vise puta. Garant zagadjuju recicu i od njih iz dosta kuca.

OSTAVITE KOMENTAR