U okolini Horgoša oko 80 migranata, na nekadašnjem gazdinstvu Bačka

Oko 80 migranata boravi u okolini Horgoša i pokušavaju da se popnu na kamione i tako pređu u Mađarsku. Neki su bez para i hrane, te se meštani pribojavaju dolaska zime.

Prema pojedinim informacijama migranti često koriste redove kamiona na granici i pokušavaju da se sakriju u prikolicama te da tako pređu u Mađarsku. U delu šume pored benzinske pumpe povremeno borave migranti. Tamo je oštećena ograda preko koje idu do parkinga pumpe. Saradnik komesarijata za izbeglice nezvanično kaže da se u okolini Horgoša skriva oko 80 migranata. Najveći deo ih se nalazi na nekadašnjem gazdinstvu Bačka te se u jednom okolnom voćnjaku čiste i pune telefone.

Rašim i Hasan su iz Pakistana i dva meseca čekaju odgovarajuću priliku da pređu u Mađarsku. Hasan kaže da imaju problem jer su bez para, bez telefona i nemaju šta da jedu. On želi da ode za Nemačku ili Francusku. Nadaju se da će granica biti otvorena i kažu da su spremni da čekaju nedelje, mesece i godine dok se to ne desi. Ne računaju na krijumčare ljudi, jer im je nestalo para. Neki su ovde tako dugo da već drže i stoku.

Radnik obezbeđenja Simo Rus radi u blizini granice na benzinskoj pumpi i često ima probleme sa migrantima. Kaže da dolaze noću, i po 20 njih koji razgledaju i penju se na kamione. Najčešće ciljaju makedonske kamione jer su šoferi pospani te ni ne primete kada se oni popnu na kamion.

U Horgošu je mirno, migranti retko dolaze do grada, ali povremeno dolaze u grupama, do centra dolaze isključivo muškarci. Prisustvo migranata potvrdio je i predsednik mesne zajednice Robert Šorš rekavši da im se tokom leta povećala brojnost teda radije borave izvan sela. Na sreću, ne nanose štetu nekretninama i voćnjacima – dodao je Šorš. Međutim meštani strahuju šta će biti u zimskom periodu jer ako ne budu imali šta da jedu i ako im bude zima, opet mogu da se dese ozbiljniji incidenti.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  nek vam je sa srecom braco

 2. croat kaže:

  Koliko energije , inovativnosti para i svega da se dokopaju Evrope, sve to da su koristili kod kuce mi bi bezali za Avganistan da radimo tamo!

 3. avet kaže:

  Ma, hajde, ovi migranti stvarno misle da su baš svi evropljani potpune budale, nije ga sramota da prizna, migrant je toliko dugo ovde da je počeo i stoku da drži.
  Prvi par stoke, jednog mužjaka i jednu ženku je sigurno doterao sa sobom iz Pakistana ili ih je „skinuo“ sa Nojeve barke, za svaki slučaj, da se nađe nešto za prezalogajiti, zlu ne trebalo.
  Samo da ne ostanu oni previše dugo, jer će postati poljoprivrednici na tuđoj zemlji, pa će i kukuruze početi saditi i kopati, sve im je što kažu za poverovati.

 4. Zrtva Stecaja kaže:

  Neka pozovu I drugare, pa nek ih upute do Agrokombinata, ima tamo mesta I za 1000 ljudi posto je 1000 radnika I vise isterano na ulicu, zbog propale privatizacije, lopovluka I stecaja, medju njima sam ja. Ne trebaju im ni duseci, postto je taj gigant toliko propao, da je ta paucina sto se nakupila tokom ovih 15 godina postala udobna za spit.

 5. Borivoje Mrkela kaže:

  ima ih 35 juce brojao…bravo za one koji su izbrojali 80…dizu tenziju bzv

OSTAVITE KOMENTAR