U prihvatilištu za beskućnike

Subotičanin Bogdan Dopuđa ima 70 godina. Krov nad glavom, topao obrok i čistu postelju traži u privremenom Prihvatilištu za beskućnike. Kaže da nikada nije verovao da će tako živeti pod stare dane, ali i da je zahvalan za sve što mu se tu pruža.

„Puno mi znači. Kao prvo, naspavaću se, odmoriću noge jer non-stop sam u pokretu. Puno to znači. Nema tu neke velike priče ni filozofije. Dovoljno je reći da, kada čovek ima hranu, da je to veliki pozitivan pomak u životu“, rekao je Bogdan Dopuđa, korisnik usluga privremenog Prihvatilišta za beskućnike u Subotici.

Rad Prihvatilišta obezbedili su grad Subotica, „Karitas“ i Gradska organizacija Crvenog krsta.

„Crveni krst je opremio Prihvatilište krevetima, čistom posteljinom, čistom garderobom, sredstvima za ličnu i kolektivnu higijenu, a počinje i priprema obroka za korisnike usluga privremenog Prihvatilišta za beskućnike u narednom periodu“, izjavio je dr Zoran Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica.

Pojedinačnu procenu o tome ko može da koristi usluge privremenog Prihvatilišta za beskućnike daje Centar za socijalni rad Subotice.

„Centar za socijalni rad pojedinačno procenjuje potrebe korisnika za ovom uslugom. Procenjuje se da zimski period i nepovoljni klimatski uslovi mogu da dovedu do ozbiljnih problema i da mogu određeni broj ljudi da dovedu s ulice i smeste u Prihvatilište“, saopštila je Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad Subotica.

Grad Subotica je pružio podršku radu Privremenog prihvatilišta za beskućnike, čijim korisnicima su obezbeđene i lekarske usluge i besplatni lekovi.

„Prema zajedničkoj oceni stručnih radnika Centra za socijalni rad, „Karitasa“ i Grada Subotica, stekli su se uslovi za otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike. Za ovu namenu, Grad je za 2018. godinu opredelio sredstva u budžetu u iznosu od 407.000 dinara“, kazao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Privremeno Prihvatilište za beskućnike sa teritorije grada Subotice u Gajevoj ulici broj 50 radiće neprekidno sve dok to budu zahtevali vremenski uslovi i potrebe tridesetak osoba kojima su, tokom zime, neophodne njegove usluge.

 

RTVKOMENTARI

 1. Zalost.. kaže:

  Bitno da vi gospodo gradski oci gradite talibanima kuce a velika je sramota da u 21.-om veku imate ljude od 70 godina bez krova nad glavom..

 2. Bob Rock kaže:

  Dom JNA je prazan, kasarne su prazne, pravljeni su našim parama. Ovakvi kakvi su, samo propadaju.Rešite problem stanovanja i grejanja najsiromašnijim stanovnicima a uslove imate. Imate li sluha i želje ?Rešavati nečiji problem deset dana godišnje je kap vode u moru života. Šta je sa ostalih 355 dana?

 3. Ferko kaže:

  Takoje BOB ROCK ali OCI milosti nemaju..

 4. S&S kaže:

  Oci prvo kljukaju sebe i užu i širu familiju.

OSTAVITE KOMENTAR