U programu javnih radova odobreno 29 projekata

Broj nezaposlenih lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje manji je za deset odsto nego u istom periodu prošle godine. To je danas potvrdio direktor službe Zoran Martinović, koji je u Subotici prisustvovao početku realizacije programa javnih radova.

Gerontološkom centru u Subotici je u okviru programa javnih radova odobreno dva projekta u ukupnom iznosu od milion i 210 hiljada dinara. Posao je na ovaj način dobilo devet nezaposlenih lica, među njima i Marina Dubravac koja je u program uključena već 5 godina.

„Uvek dobijam poslove koje mogu fizički da uradim. Ništa ne ide preko te granice. Prezadovoljna sam sa saradnjom. Verujem da će i sada saradnja biti dobra“, kaže Marina Dubravac.

Za 12 godina, koliko je uključen u programe javnih radova Gerontološki centar je realizovao 23 projekta čija vrednost prelazi 50 miliona dinara.

„Sva lica medicinske struke, negovatelji ili majstori su posle javnih radova zaposleni u Gerontološkom centru. Mislim da je to veoma važno, jer su zaposleni na neodređeno vreme“, ističe Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica.

U Subotici je ove godine preko programa javnih radova odobreno 29 projekata, preko kojih će posao dobiti 74 nezaposlena lica. Radi se pre svega o osobama sa invaliditetom i o teže zapošljivim licima.

„Podneto je mnogo više prijava nego što ima sredstava, ali pošto su pred nama javni radovi koje će raspisati grad Subotica, predpostavljam da će se preko toga zadovoljiti i potrebe onih koji su konkurisali za javne radova a sada nisu prošli, a i potrebe za većim brojem onih koji su prošli“, objašnjava Dušan Torbica, direktor Filijale NSZ u Subotici.

Plan Nacionalne službe za zapošljavanje je da se ove godine kroz programe javnih radova obuhvati preko 7 hiljada nezaposlenih lica. Cilj ovog programa ali i svih drugih mera aktivne politike zapošljavanje je da se stopa nezaposlenosti u Srbiji približi evropskom proseku.

„14,7 posto je aktuelna stopa nezaposlenosti, ali uvek se u prvom i drugom kvartalu, odnosno delimično u trećem stopa nezaposlenosti snižava. Naš cilj je da se približimo evropskom proseku, negde na 10 posto“, ističe Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Budžet za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja je najveći u poslednjih godina. Nacionalna služba i Vlada Srbije su za tu namenu izdvojile 3 milijarde i 650 miliona dinara, dok poseban budžetski fond za osobe sa invaliditetom iznosi dodatnih 550 miliona. Pored toga će i 115 Lokalnih samouprava u Srbiji iz svojih budžeta izdvojiti oko 580 miliona dinara, što će dodatno popraviti trenutno vema pozitivnu sliku na srpskom tržištu rada.

 

RTVKOMENTARI

  1. punisher kaže:

    Hahahaha. Da Svajcarska ima ove strucnjake, jos uvek bi gradili kuce od blata.

  2. Sting kaže:

    Akcenat je evidenciji nezaposlenih bagro lazljiva. Nikad vise nije bilo nezaposlenih u ovom gradu a usput iselilo se barem 10.000 ljudi zbog Vas bando naprednjačka

OSTAVITE KOMENTAR