U Rudiću kod Bagata

U staroj subotičkoj trgovačkoj ulici – Rudić ulici, prolaznici su odavno navikli da prolaze zagledani u izloge, pa su izgled i stanje fasada, nekako uvek u drugom planu. Nekoliko njih je ozbiljno ugroženo pa je svaka rekonstrukcija odlična vest.

 

Pripreme za popravku stare spratnice u čijem je prizemlju nekoliko lokala, počele su skidanjem stare reklame i montažom skela. Tako je u istoriju otišla i jedna prastara reklama koju većina subotičana zna od kada zna za sebe. To je firma prodavnice BAGAT, za koju zna svaka žena a i poneki muškarac koga pošalju tamo po zadatku.

 

Od vajkada se tamo prodaje pozamanterija što u prevodu znači : igle, konci, trake, dugmad i te sitnice bez kojih nema života.

 

Danas kada lokali menjaju zakupce neshvatljivom brzinom, jedva da postoje dućani koji svojim kontinuitetom dobacuju dalje od 20 godina.

 

Prodavnica Bagat i dalje radi ali stare reklame više neće biti. Nekada davno, na prvobitnoj firmi je pisalo Vlado Bagat. Tu se krije i odgovor po kome je fabrika šivaćih mašina u Zadru a potom i ova prodavnica dobila ime. Splićanin Vlado Bagat je bio narodni heroj.

 

Skele su za sad postavljene samo na trećinu fasade.

 

Nastaviće se…KOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Klasičan primer kako se narušene fasade u gradu. Dok sa spratnog dela otpada malter, na prizemnom delu vlasnici prodavnica doteruju fasadu koristeći boju koja veze nema sa objektom. Civo-crvena kombinacija potpuno odudara od spratnog dela.

    Ali to nije sve, susedni prodavac svoj izlog može da uredi potpuno drugačije, tako da jedna zgrada može da ima po nekoliko boja na sebi gde je svaki ćošak ofarban drugom.

    Što se tiče skinute table, ona bi mnogo više pristajala uređenoj fasadi nego da se stavi neko plastično-neonsko đubre. Naravno, ako je tabla zarđala ili oštećena jer je nekoliko decenija stara, treba je doterati. Ona može jako lepo da se istakne nekim svetlosnim efektima, a sama po sebi nosi poruku: „Bagat nije nastao juče, on ima tradiciju“. Naravno treba pratiti savremene tokove, pa je osvetljene i uređenje izloga takođe bitno.

OSTAVITE KOMENTAR