U staroj kutiji sa novogodišnjim ukrasima

Ima jedna baba koja u „čistoj sobi“ drži okićenu jelku preko cele godine. Zašto joj je „grana“ ušla u stalnu postavku pored velike lutke, čipki, jorgana i ostalih detalja u ovoj sobi, to samo ona zna. Verovatno nije jedina. Održavanje ovog dekora danas i nije zahtevno kao nekad. To je jedna od stvari koje su tokom godina postale bolje i jeftinije. Danas u prodaji ima svakojakih božićnih ukrasa. Skupih i jeftinih, svetlećih i svetlucavih…Drugi za nas prave čitave aranžmane sa božićnim motivima, može da se kupi i već okićena jelka.

Samo, ima tu jedna stvar…Uživanje u njima nije srazmerno njihovom sve većem sjaju. Sada, kada su svi ti prizori sa čestitki i iz slikovnica ušli u naše sobe, kao da je čarolija nestala. Zar je stvarno sreća lepa samo dok se čeka ?

slikasapecatom

Ako nismo merodavni mi, iz razloga što smo previše puta gledali taj cirkus, zato što smo jednostavno MATORI, onda posmatrajmo decu. Da li im jelka i ukrasi predstavljaju onoliku senzaciju kakva je bila nama…Da ne govorimo o onome što se stavljalo ispod jelke, u vreme kada se čokolada dobijala na štanglu ili kada je pomorandža bila božićni dar prvog reda. Da li još Deda Mraz donosi ono što Đoka Balašević zove „mekani poklon“ (pidžama, majica i sl)…

nova godina subotica

nova godina

nova godina u Subotici

Čime se kitila jelka u vreme kada izbor ukrasa nije bio ni blizu ovom današnjem ? Kada bi mogli da zavirimo u neku staru kutiju, evo šta bi našli:

kutija nova godina

Krep papir

Porozan papir u boji, bio je pogodan za razne dekoracije. Nabran i mekan valjao je za pravljenje traka i raznih nepravilnih oblika.

Salon bomboni

Ovi bomboni su više bili za ukras no za jelo jer se ispod sjajnog pakovanja nalazila nekava bela fruktoza ili tako nešto potpuno šećerasto. To što je forma bila važnija od suštine, kod ljubitelja slatkiša nije imalo značaja. Mnogi su pojedeni još dok su visili na jelki.

salon bomboni

Vata

Vata je bila univrzalna zamena za sneg ili deda-mrazovu bradu

Kolaž papir

Papir u raznim bojama od koga su se pravili ukrasi, najčešće lanac – idealan za lustere i jelku.

Lampioni

Stari kineski papirni ukrasi, kada se rašire formiraju kuglu ili neki atraktivan oblik. Posle svega se lako sklope i slože u kutiju.

Fesovi

Nekad gotovo obavezan detalj u novogodišnjoj noći. Smešne kapice kojih se nisu stideli ni ozbiljni ljudi, kao recimo Tito i Jovanka.

Josip-Broz-Tito-docek-Nove-godine-Docek-1969-Zagreb-Hotel-Esplanada-830x553

Sveće

Električne sveće su nekada bile prilično skuplje nego danas i lakše su se kvarile. Češće su se na drvce kačile prave male voštane sveće koje su imale držače poput štipaljki. Otvorena vatra i vazdazeleno drvo, plus papirni ukrasi, nisu bili bezbedna kombinacija.

Staklene kugle

Deci su bile atraktivnije nego danas iz razloga što je „metalik“ boje nekada bilo mnogo manje oko nas. Ponekad, tokom godine, vadila bi se kutija sa novogodišnjim kuglama, razgledali ukrasi i prizivao neki praznični duh preko leta. Možda je preživeo neki bajati salon bombon…

stari novogodisnji ukrasi

etiketaKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Salon bomboni su bili posebna stvar….samo nije bas bilo najbolje probati iste posle jedno 10 godina uzastopnog ukrasavanja jelke. Isto tako, u Subotici se nakit koji nisu bile salon bombone oduvek zvao – STAKLA.

  Osoba B – Jel ima jos stakala, ili samo ove salon bombone triba metit?

  Osoba B2 – Kaka stakla?

 2. Dušica Lukičić kaže:

  Da li pravi neko ovakve bombone

 3. Jefimija kaže:

  Dušica Lukićić Ima ih na trgu na Vašaru. Ispred Pelivana prema Korzoru.

 4. Marijabogdan kaže:

  A tek orasi u zlatnom papiru koji je osto od ranije pojedene cokolade.

OSTAVITE KOMENTAR