U SUBOTICI 4 SLUČAJA SEKSUALNOG NASILJA: Svi napadači bili iz neposrednog okruženja žrtava

Centru za žrtve seksualnog nasilja, koji je otvoren pri Opštoj bolnici u Subotici, prijavljeno je od otvaranja, ukupno četiri slučaja seksualnog nasilja, a među žrtvama su tri mlađe žene, između 20 i 25 godina i jedna žena starija od 50 godina, kaže Afrodita Matić, koordinatorka Centra za žrtve seksualnog nasilja u Subotici.

Ona napominje, da takvi centri postoje u još sedam gradova u Srbiji, u Kikindi, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici i Subotici, a da je statistički vidljivo da još uvek žrtve seksualnog nasilja nemaju dovoljno hrabrosti da prijave takvo nasilje i da ima više nasilja nego prijavljenih slučajeva.

Matić je istakla, u slučaju četiri žrtve iz Subotice, da su sve različitog socijalnog i ekonomskog statusa, kao i nacionalne pripadnosti, a nasilje su pretrpele u periodu od otvaranja Centra, od novembra prošle godine.

„Svi nasilnici su bili poznati žrtvama od ranije. Slučajevi su različiti, ne može se podvesti pod isti tip nasilja, jer ne radi se o bračnim partnerima, ni u jednom slučaju, ali zajednička okolnost je da su u svim tim slučajevima nasilnici bili poznate osobe iz okruženja”, kaže za Kurir Afrodita Matić.

Nakon analize slučajeva, od strane nadležnih, ocenjeno je, prema rečima Matićeve, da se gotovo u svakom slučaju radilo o pogrešnom percipiranju naklonosti žrtve ka nasilniku.

„Možemo navesti da su ove žrtve sve imale određeni osećaj krivice, jer su se nakon nasilja preispitivale, da li su one doprinele tome da budu napadnute. U tim slučajevima, najviše pomaže savetnica za psihosocijalnu podršku, u Subotici je to Nina Davidović, master psiholog, koja im, osim saveta, pruža i podršku tokom krivičnog postupka, koji ume i da potraje duži period, što može da bude i problem za žrtvu u oporavku, jer stalno mora da misli o preživljenom nasilju i problemu”, kaže Matić.

 

KurirKOMENTARI

  1. suboticanka kaže:

    Bilo bi toga jos vise za prijavu da se ne stidimo,da ne strahujemo!Manijaka i pedofila gptovo u svaku kuci“naleti“!

  2. Maki kaže:

    Da policija i sudstvo rade dobro svoj posao niko se ne bi bojao da prijavi

OSTAVITE KOMENTAR