U Subotici obeležen Dan mađarske revolucije

Vojvođanski Mađari juče su obeležili nacionalni praznik 15. mart, odnosno 170 godina od izbijanja revolucije. Na značajnim spomenicima prethodnih dana polagani su venci u znak sećanja na događaje iz 1848. godine kada je počela borba protiv Bečke vlasti za samostalnu i nezavisnu državu. Vođa i najistaknutiji pojedinac te borbe je bio Lajoš Košut. Revolucija je počela u Pešti, 15. marta predvođena grupom studenata na čelu sa Petefi Šandorom.

RTV

„Ti mladi ljudi koji su pokrenuli tu revoluciju i koji su mislili na svoju zajednicu, na svoju budućnost, jako su važni u našim životima isto kao primeri za nešto kako treba da se radi za budućnost. Ne samo za sebe, nego i za celu zajednicu“, istakla je predsednica Mađarskog kulturnog centra Nepker Marta Takač.

Povodom nacionalnog praznika, prijem je priredio generalni konzul Mađarske u Subotici Janoš Babić,  koji je okupljenima preneo poruke premijera Viktora Orbana kako je ponovo vreme za odbranu slobode i hiljadugodišnice kulture Mađara.

„Herojima iz 1848-49 i svim narednim generacijama možemo zahvaliti da se danas ne borimo sa oružjem. Mi moramo da se sećamo njihovog primera i na osnovu toga naučimo svoju decu mađarski jezik i ljubav prema domovini“, poručio je konzul.

U Mađarskoj je to neradni dan, državni praznik, dok će se ovaj datum u mnogim drugim državama u mađarskim zajednicama proslavljati tokom predstojećeg vikenda.KOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Tu bistu na zid Nepkora postavio je Kasa Jožef. To je najveći plagijat koji je urađen naknadno na toj zgradi,Naime Kosut Lajoš nema ništa sa Nepkorom ni fizički a ni ideološki. Taj čin je zloupotrebljen kao svojatanje Nepkora samo za ‘mađarsku stvar ‘. Ove su vrlo bitne činjenice jer zgradu su gradili i donirali većinom građani Subotice koji poreklom nisu bili Mađari ,a nisu ni odobravali antieuropsku komunističku ‘revoluciju ‘ Košut Lajoša…

OSTAVITE KOMENTAR