U Subotici obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma i spomenik na Pravoslavnom groblju u Subotici je obeležen Dan pobede nad fašizmom. Sedamdeset godina nakon pobede saveznika na nacističkom Nemačkom, okupljeni predstavnici boraca, državnih i drugih institucija, poslali su poruku da je fašizam zlo koje ne sme da se ponovi.

Vence na spomenik žrtvama fašizma na istoimenom trgu položili su predstavnici lokalne samouprave, Severno-bačkog okruga, Vlade Republike Srbije, ambasada, kao i drugih organizacija, institucija i političkih partija, među kojima su bili i preživeli borci.

„Naši saborci su podneli glavni teret. I danas u Baranju idem dva puta godišnje, po pozivu, iz mesta gde smo ratovali. Na žalost još ima novih grobova pored puta iz vojvođanskih brigada. Jedini sam ja izgleda ostao u životu. Pukim slučajem“, kaže Dragoljub Kapor, borac VII Vojvođanske brigade.

U borbi protiv fažizma, za temelje njene sadašnje prepoznatljive multikulturalnosti, Subotica je dala oko 8.000 žrtava.

„Subotica je dužna da svoje naraštaje uči na njihovim poukama, na njihovim idealima“, poručio je predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Maksim Bakrač.

U Drugom svetskom ratu, Subotica je okupirana 12. aprila 1941. godine, a oslobodili su je Subotički partizanski odred i jedinice Crvene armije, 10. oktobra 1944. godine.KOMENTARI

  1. Miroslav kaže:

    Crnogorski predstavnici vlasti očekivano nisu bili.Kalkulišu ko dobija da bi se njima priklonili i izigravali sluge i podanike kao kroz celu istoriju.

  2. Megille kaže:

    One u Senčanskom groblju su ‘ oslobodili od života ‘ bez suđenja .Oteli su imovinu pravim vlasnicima čiju imovinu još njihovi potomci i danas koriste…Slave komunističke ideje koje više nigde ne postoje ,a ni oni sami u to ne veruju jer su postali ‘crveni buržuji’…

  3. u inat svima kaže:

    Sto se tice sencanskog groblja .. mozda je u pitanju ,zub za zub ….oko za oko !!Drugi deo komentara je ok!!

OSTAVITE KOMENTAR