U Subotici postoji šesnaest radioaktivnih gromobrana

Iako je zakonski rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana istekao u maju 2014.godine prema podacima republičke Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije u našem gradu postoji još šesnaest radioaktivnih gromobrana. U Agenciji navode da je glavni razlog za nepoštovanje zakonskog roka nedostatak finansija jer je za skidanje i postavku novog gromobrana potrebno do 2.500 evra.

Na teritoriji našeg grada deset radioaktivnih gromobrana se nalazi na privrednim objektima, a šest na stambenim objektima u centru grada i na Prozivci. Najveći problem je što se radioaktivni gromobrani nalaze u preuzećima koja su u stečaju, restruktuiranju i nemaju potrebna finansijska sredstva neophodna za skidanje takvih gromobrana, što važi i za stambene zgrade budući da je to obaveza vlasnika objekta. Iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja napominju da ti gromobrani nisu opasni, ali da ih treba skinuti i zameniti ranostartujućim gromobranima koji nisu radioaktivni.

RTV Yu eco pokušava da dođe do informacije dokle se stiglo sa uklanjanjem radioaktivnih gromobrana, iz JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje su poručili da nisu nadležni za radioaktivne gromobrane i uputili ih na Sekraterijat za zaštitu životne sredine gde su nam takođe potvrdili da evidencija nije u njihovoj nadležnosti.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. ludak kaže:

  Velika je sramota sto se ne uklone barem sa stambenih zgrada. Na sta se sve bacaju pare a nemaju 15000 eura da skinu sa 6 stambenih zgrada. Pa ljudi moji, to je radioaktivno, mogu samo da pretpostavim kakvu su stetu napravili ljudima za ovih 30 godina

 2. Raspop Teodosije kaže:

  Ovi što su na vlasti ne brinu. Znaju da će uskoro biti u zdravijem okruženju. Baviće se poljoprivredom, u Padinskoj Skeli…

 3. Lazarus1Long kaže:

  A onaj kod gentlemens paba ?

 4. Pajo kaže:

  Nije bitno koliko jos ima !Nego gde su poskidani sahranjeni u gradu u nekom podrumu!I to u podrumu objekta koji je srusen sravnan i izgradjen objekat na njemu!!!

OSTAVITE KOMENTAR