U Subotici svečano obeležen Nacionalni praznik Rusina

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se večeras u Subotici na centralnom obeležavanju Nacionalnog praznika Rusina.

Rusini u Vojvodini slave nacionalni praznik u znak sećanja na 17. januar 1751, kada je potpisan prvi zvanični dokument o njihovom naseljavanju na teritoriju današnje Vojvodine.

„Od tada do danas, prošlo je 267 godina, a isto toliko vremena Rusini su deo nacionalne, kulturne i verske raznolikosti u Vojvodini“, kazao je Mirović dodajući da očuvanje i razvoj te raznolikosti – jeste i biće jedan od prioritetnih zadataka i obaveza Pokrajinske vlade.

Predsednik Mirović je istakao da vojvođanski Rusini danas imaju mnogo razloga da budu ponosni. Kako je naveo, pored impresivnog podatka da u rusinskoj populaciji danas nema nepismenih, da čak jedna njena desetina ima visoko obrazovanje, Rusini su našem društvu dali niz značajnih pisaca, univerzitetskih profesora i intelektualaca.

„To je svakako i rezultat uslova koje je država stvorila kroz podršku programa obrazovanja i informisanja na jezicima nacionalnih manjina, ali i kroz podršku kulturnim i drugim manifestacijama i izdavačkoj delatnosti“, rekao je Mirović dodajući da je Pokrajinska vlada u unapređenju podrške u nekim od tih segmenata već napravila određene iskorake.

Predsednik Mirović je na kraju podsetio da se ove godine obeležava vek od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Dodao je da je među delegatima Velike narodne skupštine koji su 25. novembra 1918. o tome doneli jednoglasnu odluku i tako označili kraj jedne i početak druge istorijske epohe, bio je i 21 Rusin, i pozvao predstavnike rusinske nacionalne zajednice da se priključe obeležavanju tog velikog jubileja.

Na svečanosti koja je održana u Gradskoj kući u Subotici obratili su se grkokatolički vladika Đura Džudžar i predsednik Nacionalnog saveta Rusina Slavko Rac.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Greška Miroviću ,plagijat -laž .Vojvodina je 1918 bila jedna od ugovornica stvaranja Kraljevine Srba ,Hrvata i Slovenaca i nikada nije bila deo ‘ Kraljevine Srbije ‘

 2. Đuro kaže:

  Ko je uopšte dozvolio da se prekrajaju i čereče austrougarske županije koje su bile prirodne istorijske celine?I zašto se za pripajanje BiH 1910.godine kaže „aneksija“ ,a za pripajanje ovoga SHS-u 1918. „prisajedinjenje“?
  Još niko nije objasnio da li je osamostaljivanje Slovenije i Hrvatske i njihov ulazak u EU „aneksija“ os strane Evrope ili „prisajedinjenje“ Evropi gde i me i mesto.

 3. Jedna istina kaže:

  Nikakva Vojvodina se nije prisajedinila Kraljevini Srbiji vec Backa,Banat,Bsranja i dan da je Srem.A,ne Kraljevini SHS,to je bilo kasnije.Neptijatelji Drbije,yo su istotijske cinjenice.Juzni Sloveni su ovome tezili,jer se nije moglo divaniti srpski,bunjevacki.

 4. Mister No kaže:

  @ Đuro
  Austro Ugarsku su raskomadale zemlje pobednice ( Britanija,Francuska,SAD,Rusija ) prvog svetskog rata, jer je podržala Nemačku. Račun koji je Austro Ugarska monarhija platila za savezništvo s Nemačkom je bio zaista papren.

 5. Asylum kaže:

  Dodjes kao azilant u tudju zemlju, lepo te prime i integrisu u svoje drustvo. Daju ti gradjanstvo i sva prava koja iz toga proisticu, a ti se onda njima lepo zahvalis i revansiras na tome cim ti se ukaze prva pogodna prilika. Nema u tome nista cudno i neuobcajeno. To je direktna posledica opste kulture, nacionalnog mentaliteta opste karakternih crta kao nacionalne specificnosti.

 6. Ferenc Jozsef kaže:

  Jeste,takvi su Hrvati. Ali biće opet Rijeka mađarska luka !

 7. u inat svima kaže:

  @FerencJozef…… KADA????

 8. Megille kaže:

  @ u inat svima , @ Ferenc Jozef : Ni-kada ! pa čak ni onda…

OSTAVITE KOMENTAR