U subotičkoj bolnici prvi put ugrađen stent

U angio-sali Opšte bolnice u Subotici prvi put je obavljena intervencija akutnog infarkta miokarda u „zlatnom satu“. Pacijentkinji iz Subotice ugrađen je stent, njeno stanje je stabilno i uspešno se oporavlja.

Zahvaljujući angio-sali, lečenje akutnog infarkta miokarda u Opštoj bolnici u Subotici obavlja se po najvišim standardima, što pokazuje i slučaj 55-ogodišnje pacijentkinje kojoj je to spasilo život.

„Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ovde, pre neki dan, urađen prvi pravi akutni infarkt miokarda, a pacijentkinja je došla u roku koji je propisan kao „zlatni sat“. Na taj način, Odeljenje za interventnu kardiologiju je ušlo u jednu novu fazu lečenja akutnog infarkta miokarda“, kaže  doktor Svetozar Srdić, specijalista interne medicine i kardiolog.

Dr Saša Dželebdžić, šef Odseka Angio sale, dodaje da je ta uspešna intervencija obavljena 31. januara.

„Odvojili smo jednu arteriju koja je bila veoma zapušena i pretila je da neposredno ugrozi život pacijentkinje koja je bila u teškom stanju. Uspeli smo da to rešimo. Pacijentkinja je dobila stent i zbrinuta je dalje u Koronarnoj jedinici gde se uspešno oporavlja“, kaže dr Saša Dželebdžić, šef Odseka Angio-sale.

Zahvaljujući angio sali, intervencije koje su se do sada radile u Institutu u Sremskoj Kamenici, obavljaju se u Opštoj bolnici u Subotici, čime je otvoreno novo poglavlje u kardiologiji.

„Želela bih da naglasim da Opšta bolnica Subotica ima 25.000 prijema godišnje. Otvaranjem Angio-sale, planiramo da radimo između 800 i hiljadu dodatnih interventnih procedura tokom ove godine“, kaže dr Ivana Pletikosić, načelnica Odeljenja za kardiologiju.

Direktor Opšte bolnice ističe da stručni tim koji radi u Angio-sali postiže izuzetne rezultate.

„Postigli smo evropski standard, postigli smo to da pacijent sa akutnim infarktom miokarda koji je udaljen od Subotice oko 60 kilometara, unutar sat vremena od početka bolova, može da bude zbrinut, tretiran po najvišim svetskim standardima i da mu se time spase život“, kaže dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici.

U Angio sali u Opštoj bolnici u Subotici pet interventnih kardiologa obavlja najkompleksnije operacije na srcu, a otvorena je zahvaljujući ulaganjima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

 

RTVKOMENTARI

  1. ludak kaže:

    Prvi i poslednji put

OSTAVITE KOMENTAR