U telu Ištvana Šarkanja sedam puta jača doza cijanida od smrtonosne

U telu Ištvana Šarkanja, koji je preminuo 19. februara 2018. godine, pronađena je sedam puta jača doza jedinjenja cijanida od smrtonosne doze, otkrili su sudski veštaci dr Vladimir Pilija, obducent, i Maja Đurendić Brenesel, toksikolog, novosadskog Instituta za sudsku medicinu.

U Višem sudu u Subotici nastavljeno je suđenje Ireni Šarkanj (55) iz Horgoša, medicinskoj sestri optuženoj da je mužu Ištvanu Šarkanju (63) ubrizgala cijanid kroz braunilu na ruci dok su se njene kolege iz subotičke Opšte bolnice borile za njegov život, nakon čega je on preminuo.

Tokom obdukcije Ištvanovom telu pronađena sedam puta jača doza od smrtonosne, rečeno je u sudnici.

– Pronađeno je 7,59 mikrograma jedinjenja cijanida po mililitru, što je daleko iznad toksične doze – rekao je dr Pilija uz objašnjenje da je smrt nastupila usled trovanja cijanidom.

Kod Ištvana Šarkanja tokom obdukcije nisu pronađene druge promene patološke prirode koje mogu biti uzrok smrti, osim što je imao na bubregu cistu zbog koje je i zatražio lekarsku pomoć.

Stručnjaci su objasnili da na delovanje otrova cijanid nije uticalo to što je primao infuziju, a u slučaju da mu je cijanid u telo ubrizgan kroz venu, preko braunile, otrov ne bi ostavio tragove na koži.

Takođe, obducent ne može da isključi mogućnost da je u telu Ištvana Šarkanja već postojala određena količina cijanida.

Sudija Gordana Kojić pitala je kako je ubrizgavanje jedinjenja cijanida sa infuzijom moglo da utiče, a dr Vladimir Pilija je objasnio da je ono moglo da uspori razvoj kliničke slike. Ukoliko je cijanid ubrizgan nakon infuzije, to ne bi uticalo na njegovo delovanje.

 

Medicinska sestra negira da je ubrzigala cijanid mužu

Irena Šarkanj, inače medicinska sestra na Odeljenju ginekologije u subotičkoj bolnici, od početka negira da je mužu ubrizgala cijanid i tvrdi da je u špricu bila destilovana voda.

Prilikom analize spornih špriceva, koja je rađena četiri dana nakon njihovog korišćenja, u njima nisu pronađeni tragovi otrova, a toksikolog je objasnila da je došlo do ispravanja što je potvrđeno i eksperimentom.

Saslušanjem stručnjaka Instituta za sudsku medicinu u Višem sudu je završen dokazni postupak, a Branislav Rankov, zamenik višeg javnog tužioca, najavio je izmenu optužnog akta i zatražio je desetodnevno odlaganje završne reči zbog toga.

Na prethodnim ročištima svedočila je rodbina optužene i preminulog, zaposleni u bolnici, forenzičar i drugi policijski službenici. Više svedoka je potvrdilo da je Šarkanju pozlilo na hitnom prijemu neposredno pre otpusta iz bolnice i da je na istom odeljenju rađena reanimacija. U toku reanimacije njegova supruga je izvadila šrpic i ubrizgala mu sadržaj u ruku nakon čega su svi njegovi životni parametri postali nemerljivi.

Kako je „Blic“ ranije pisao, Ištvan Š. (63) je primljen 19. januara na hitan prijem u Opštu bolnicu i dok mu je pružana medicinska pomoć njegova supruga, inače medicinska sestra na Odeljenju ginekologije, ušla je u prostoriju gde se on nalazio i dala mu je inekciju.

Ubrzo nakon što mu je ubrizgala tečnost on je i preminuo. Iste večeri policija je zbog sumnjivih okolnosti pod kojim je čovek preminuo razgovarala sa zaposlenima. Njegova žena je kasnije privedena na razgovor, ali pošto se osećala loše ubrzo je puštena, a telo njenog supruga poslato je na obdukciju u Novi Sad.

 

BlicKOMENTARI

  1. ludom radovanje kaže:

    Pogledajte sve izveštaje o ovom slučaju. Svaki put druga priča. Jednom ovako drugi put onako. I ovaj tekst u sebi ima gomilu pruturečnosti. Tekst je nejasan a događaji pomešani. Na kraju krajeva ako je došao zbog čiste na bubregu zašto je rađena reanimacija? I spominju se tragovi otrova na koži a optužena je da je ubrizgala špricem. Jednom se kaže da se to desilo na hitnom prijemu jednom na odelenju. Verovatno je greška u meni ali je ovo sve napisano nejasno.

  2. mihajlo kaže:

    Sedi dole,iz aviona se vidi da je doticna supruga zavrsila posao.Pravo pitanje je odakle joj cijanid,kako ga je nabavila posto se radi o jako opasnom otrovu.Uostalom sta ima ona da daje akvu u venu pored zaduzenog osoblja?

  3. Istina... kaže:

    Pitanje nad pitanjima je zasto se ovaj slucaj povlaci po medijima. Psiholoski rat! Pogledajte ciji mediji ga sprovode. Ne znam sta treba portalu GradSubotica da se spusta na taj nivo. Ne valja to, nikako.

OSTAVITE KOMENTAR