Ubrzana legalizacija?

Kao i svaka prethodna, i ova vlada na početku svog mandata najavljuje konačno rešenje legalizacije bespravno podignutih objekata.

 

Novi ministar za građevinu i urbanizam Velimir Ilić najavljuje da  će se legalizacija odvijati čak deset puta brže.

 

Po njegovim rečima, pripremaju se izmene zakona koje će vlasnicima bespravno izgrađenih objekata omogućiti da legalizuju svoje stanove i kuće bez dodatnih troškova za građevinsko zemljište. On smatra da će se to državi na neki način vratiti zato što će moći da za legalne građevine naplaćuje određene prihode, a ovako su ti objekti mrtav kapital.

 

Ko ima bolje pamćenje setiće se da je Iliić to predlagao još 2003, kada je donet Zakon o planiranju i izgradnji koji ,koliko god da je puta menjan i dopunjavan, nije dao nikakav efekat za okončanje legalizacije. A nije ni mogao jer, ne može se jednim propisom obuhvatiti tako široka oblast kao što je građevinsko zemljište, planiranje i izgradnja, pa uz to još i nelegalna.

 

Posle godina i godina, danas je čest slučaj da na jednoj parceli ima više vlasnika pa se mora uraditi preparcelacija zemljišta, kod prenosa prava svojine se mora ući u trag bivšim vlasnicima jer svi moraju da se slože, a neki su davnih godina umrli, drugi su posvađani i ne govore…KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR