Ubrzano napreduju radovi na obnovi Učiteljskog fakulteta

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku u Subotici funkcioniše od 2006. godine. Trenutno ustanovu pohađa oko 200 studenata. Sa obnovom zgrade predavači i studenti dobiće brojne nove mogućnosti za savremeno i kvalitetno obrazovanje. Žolt Namestovski, zamenik dekana Učiteljskog fakulteta u Subotici rekao je: „Ovo je u stvari potpuna obnova i rekonstrukcija spoljnog i unutrašnjeg dela. Za nas je veoma pozitivno što ćemo imati profesorske kabinete. Do sada je na Učiteljskom fakultetu bila jedna velika zbornica, ali i to će se proširiti jer imamo više od 30 predavača koji drže konsultacije i rade i u malim grupama.“

Ištvan Pastor predsednik Saveza vojvođanskih Mađara kaže da je ova investicija izuzetno važna za visokoobrazovanje Mađara. „Učiteljski fakultet čini napore kako bi našao svoje mesto pod suncem. Potpuno je izvesno da ovu zgradu ne možemo da napunimo  studentima koji žele da budu učitelji, ali je sigurno da će ovaj fakultet kao i svi na njemu pronaći one obrazovne forme koje se mogu osloniti na osnove kojima podučava fakultet“.

Mađarska vlada sa 440 miliona forinti pomaže obnovu. Zgrada Učiteljskog fakulteta već odavno je čekala na sređivanje. Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske za nacionalnu politiku prilikom obilaska radova rekao je: „Naš prvi zadatak je da one mađarsko-mađarske veze koje su ukinute pre sto godina, odnosno nakon Drugog svetskog rata ponovo su prekinute, sve to ponovo treba da izgradimo. Ta izgradnja nije počela sada, od 2010. razgovaramo o tome, da se nacionalna politika postavi na viši nivo. Možemo da kažemo da su za mađarsku vladu istaknuto područje pogranični Mađari, i zbog toga mi u svakom slučaju želimo da ove kontakte proširimo.“

Radovi su počeli u aprilu, a prema planovima poslovi treba da budu završeni do 15. februara 2019. godine.

RTV PannonKOMENTARI

 1. Kenjereš Andraš kaže:

  Gospodine Potapi, jedna važna činjenica, gde su nam deca????za buduće pedagoge.
  Dana 20 jula iz familije otišla unuka sa mužem u Austriju, venčani 14, jula u Subotici.
  U familiji nemamo više mladog naraštaja.
  Mladi ostaju jedino u seoskim domaćinstvima, tj szórvány, rascepkano zbog lakšeg manipulacije prilikom glasanja. Vraćamo Vojvođanske mađare na periferije garadova naselja i na salaše OVAKVOM POLITIKOM.
  Obratite pažnju ko su novi građani Subotice.Nakon odluke parlamenta o statusu migranata, imaćo uskoro puno njih kao građane grada.

 2. Pera kaže:

  Treba da se ulaze u IT tehnologije i da se Visoj tehnickoj omoguci sticanje fakultetske diplome.

 3. lgbtpopulacija kaže:

  Zar nije ta zgrada pod zastitom? Kako CE to sad sve izgledati?

OSTAVITE KOMENTAR