Ugrožen biljni i životinjski svet

Danas se obeležava Međunarodni Dan biodiverziteta, koji su ustanovile su Ujedinjene nacije kako bi se najširoj javnosti ukazalo na značaj i neophodnost zaustavljanja opadanja broja biljnih i životinjskih vrsta, kao i različitih ekosistema na Zemlji. UN su na samitu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u Rio de Ženeiru 1992. godine usvojile Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti kojom se potvrđuje opšti konsenzus da je biodiverzitet temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Prema podacima stručnjaka, stopa izumiranja biljaka, životinja i njihovih staništa u svetu je 10.000 puta veća nego što je prirodno.

Iako je više nego uočljivo da su mnoge biljne i životinjske vrste pred izumiranjem, u svetu još uvek preovlađuju drugi, sebični interesi.

 

Biodiverzitet kao sveukupnost gena, vrsta i ekosistema na Zemlji je svojevrsna zaostavština koja se mora racionalno koristiti i održavati, radi budućih generacija i opstanka života na Zemlji. U cilju sprovođenja Konvencije o biodiverzitetu, 1994. godine je doneta Rezolucija o politici očuvanja biodiverziteta u našoj zemlji. Rezolucijom se definiše bogatstvo diverziteta zemlje kao i aktivnosti koje će se preduzeti u cilju njenog čuvanja.

 

Zavod za zaštitu prirode Srbije osnovao je Sektor za zaštitu biodiverziteta i pripremio Akcioni plan zaštite biodiverziteta. Specifičan geografski položaj na liniji sudara srednjoevropskih i mediteranskih uticaja, burna geotektonska dinamika i raznolikost geoloških, geomorfoloških, hidroloških, klimatskih i pedoloških odlika, učinili su da Srbija predstavlja područje izuzetnog genskog specijskog i ekosistemskog diverziteta.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR