Ukinuta osuđujuća presuda Duliću, Janjiću i Drobnjaku

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su u julu 2017. godine na zatvorske kazne bili osuđeni nekadašnji ministar ekologije Oliver Dulić, njegov zamenik Nebojša Janjić i direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak i naložio da im se suđenje ponovi pred Specijalnim sudom.

Ukinutom presudom Dulić je bio osuđen na tri i po godine zatvora, Janjić na tri godine, a Drobnjak na jednu godinu zatvora povodom optužbi da su zlupotrebili službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću „Nuba invest“ 2009. godine.

U obrazloženju odluke Apleaiconog suda navodi se da se osnovano izjavljenim žalbama okrivljenih i njihovih branilaca dovodi u sumnju pravilnost zaključka prvostepenog suda da se u njihovim radnjama stiču elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

„Takav zaključak za sada ne može prihvatiti kao pravilan jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva, dati razlozi su nejasni, dok o određenim odlučnim činjenicama – važnim za pravilnu odluku razlozi uopšte nisu dati, tako da je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka“, navodi se u presudi koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda.

Taj sud je ukazao da je Specijalni sud bio dužan da tačno navede kojim od radnji su okrivljeni iskoristili svoj službeni položaj, „odnosno učinili ih ne zbog interesa službe, odnosno ostvarivanja ciljeva službe, već radi ostvarenja nekog sopstvenog interesa ili interesa trećeg lica“.

Prvostepeni sud je, takođe, bio dužan i da ukaže kojim radnjama individualno određenim za svakog od okrivljenih su prekoračili granice službenog ovlašćenja. „Međutim, u izreci prvostepene presude suda navodi da su svi okrivljeni radnje za koje se terete učinili iskorišćavanjem i prekoračenjem granica službenog položaja i ovlašćenja, te se to ne može prihvatiti kao pravilno“, smatra žalbeni sud.

Takođe, prvostepeni sud utvrduje da su okrivljeni izvršili krivicno delo u produženom trajanju, ali nigde ne navodi ni vreme, ni mesto, ni način izvršenja pojedinačnih radnji koje ulaze u sastav produženog krivičnog dela, dodaje se u obrazloženju odluke.

Kada je u pitanju visina pribavljene imovinske koristi – u vidu izbegavanja plaćanja naknade državnim organima, javnim i javno komunalnim preduzećima za izdavanje ne samo uslova već i kod davanja saglasnosti, prvostepeni sud je bio limitiran optužnicom i to kako u pogledu vrste, tako i u pogledu visine koristi.

Međutim, kako navodi Apelacioni sud, u situaciji kada prvostepeni sud prihvata nalaz i mišljenje sudskog veštaka, ostalo je potpuno nejasno zašto se u presudi samo za investitora „Nuba Invest“ posebno navodi da se radi o iznosu od 2.745.363,39 dinara, a zatim dalje navodi zbirno da su okrivljeni svojim radnjama investitorima „Nuba Invest“, „Telenor“, „SBB“ – pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 8.092.444,82 dinara.

„U prihvaćenom nalazu veštaka tačno su opredeljeni pojedinacni iznosi pribavljene koristi u odnosu na svakog investitora“, ukazao je Apelacioni sud.

Ukazao je da zbog očiglednih nedostakaka razloga prvostepene presude, zatim povreda procesnih odredaba koje obavezuju sud na davanje valjane i celovite argumentacije za svoje zaključke, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjenicnog stanja, prvostepena presuda je morala biti ukinuta.

Apelacioni sud je naložio Specijalnom sudu da na novom suđenju ponovo razmotri ovaj slučaj i da, kako je naveo, po savesnoj i brižljivoj oceni svih izvedenih dokaza i utvrđenih činjenica donese pravilnu, na zakonu zasnovanu i jasno obrazloženu odluku.

Dulić, Janjić i Drobranjak se terete da su od jula 2009. godine do jula 2012. godine su iskorišćavanjem i prekoracenjem svojih službenih položaja u postupku odlučivanja povodom zahteva za izdavanje saobraćajno tehničkih uslova, lokacijskih dozvola, saglasnosti građevinskih dozvola investitoru „Nuba invest“ d.o.o. sa sedištem u Beogradu omogućili izgradnju linijskog infrastrukturnog objekta – telekomunikacione mreže.

Dulić je prema optužnici dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevisnke dozvole za postvaljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću Nuba invest, iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, kako tvrdi tužilaštvo, prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je „Nubi“ da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju „Putevi Srbije“ i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način je, prema stavu tužilaštva, preduzeće „Nuba invest“ steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom, a izbeglo je i plaćanje određenih dažbina od preko 2 miliona dinara.

Povlašćeni položaj je steklo u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

 

Tanjug

 KOMENTARI

 1. ffilozoff kaže:

  Jos jedna od Vucicevih komedija…Miskovic je isto na slobodi…VUCIC napada sve neistomisljenike,pljuje ih,proglasava lopovima i izdajicama,a ON na vlasti!!! ON je i premijerka,i ministar svega,i sve zna,u sve se razume…ON je veliki vodja!!! Samo jos nije shvatio da je na vlasti 6god.,da nije ON opozizija!!! MI NAROD cemo placati njegove lazi,i odstete politickim protivnicima koje je strpo u zatvore… ON vredja inteligenciju onih 4miliona koji nisu glasali za njega,a sa porodicama to je tri cetvrtine Srbije!!! EEEEeeeeeeeee jadan si NARODE,kad OVOM verujes!!!

 2. bac Vranje kaže:

  ale ce narod skupo platiti neciju zajebanciju..sad bi trebalo da se tuzi sudija specijalnog sud jer je omogucio ovim trojima dobit od nekoliko miliona dinara koliko ce nas gradjane kostati ova Vuciceva zajebancija

 3. ffilozoff kaže:

  Komendija se nastavlja…nestao novinar nadjen,sve je sumljivo,znali smo unapred,neko je KRIV…Lazu po medijima,sajtovima,a MI cutimo i sve znamo i na VLASTI SMo!!! Imamo velike neprijatelje,znamo ko su,ALi mi na vlasti nemozemo im nista…oni lazu i nastavice da lazu,a MI cemo biti posteni i raditi za Srbiju??/ (struja,voda,benzin,kurs…sve je najbolje u regionu,i plate i penzije ce se povecati…),a neprijatelji smisljaju nove akcije,znamo to,ali objavicemo kad naprave problem….Sve cemo privesti,sve koji su protiv drzave,sve koji su trovali vodu…(Stefanovic je reko da je neko reko da je voda u SU zatrovana-Recite KO,,ako je neko reko,da mu sudimo!!!

 4. JaPaja kaže:

  filozofe tebi za informaciju u Apelacionom sidu sede svi kadrovi zute stranke pa je ishod ocekivan.

 5. bac Vranje kaže:

  @ JaPaja
  Zanimljivo da je svih 82 sudija zuto…nesto tu smrdi..pogotovo kad se zna da je zadnji izbor sudija u apelacionom sudu bio 2017.

OSTAVITE KOMENTAR