Uljana repica dobro podnela zimu na Severu Bačke

Nekoliko godina u nazad, uljana repica ima najstabilniju cenu i najstandardniji prinos od svih kultura koje se gaje na severu Bačke

Uljana repica na području Subotice nalazi se generalno u dobrom stanju. Padavine su stvorile rezerve vlage, a sneg zaštitio ovaj usev od izmrzavanja. Pred poljoprivrednicima je prihrana ove kulture.

Dvadeset hektara uljane repice Damira Perčića iz Subotice dobro je podnelo zimu na izmaku. Zbog plodoreda ne može da je seje na više od dvadeset i pet do trideset odsto površina kojima raspolaže, iako mu u poslednih pet godina donosi najviše prihoda. Trenutno stanje uliva optimizam.

„Ovo što sada vidimo iza nas to su dve parcele. Ova prva bliža je redukovana obrada, ona druga je redovno rađeno oranje kompletno. Redukovana trenutno bolje izgleda. Kasnije ćemo videti, ali mislim da će prinos biti dobar. Ipak je tu trenutno bačeno petsto kila veštačkog đubriva po hektaru, na osnovu analiza koje su urađene jesenas. U odnosu na prošlu godinu, uljana repica je sada u boljoj formi, manje je izgubila lisne mase, sad se treba posvetiti trećoj prihrani i zaštiti od korova, to je sada najvažnije“, rekao je Perčić.

Oko pet hiljada hektara pod uljanom repicom u Subotici imalo je snežni pokrivač onda kada je to bilo i najpotrebnije. Prethodno je zahvaljujući iznadprosečnim padavinama stvorena dovoljna rezerva vlage, tako da je ova kultura u dobroj kondiciji.

„Što se tiče same uljane repice, ona je u dobrom stanju. Ono što je nas zabrinjavalo bili su ovi minusi od pre desetak dana. Imali smo jedan dan gde je bilo čak minus dvadeset i četiri stepena. Ali, imali smo sreće što je bilo dosta taloga, odnosno snega, snežnog pokrivača i to je bio suv sneg koji je sačuvao uljanju repicu. Ove padavine su dobre. Ono što nas čeka to je druga prihrana uljane repice i to će se verovatno raditi u narednim danima, kada se steknu uslovi da se uđe u njive“, ocenio je savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Neven Orčić.

Nekoliko godina u nazad, uljana repica ima najstabilniju cenu i najstandardniji prinos od svih kultura koje se gaje na severu Bačke i ima najoptimalniji odnos između ulaganja u proizvodnju i ostvarenog prihoda. Stoga i ne čudi da se svake godine povećavaju površine pod ovom kulturom.KOMENTARI

  1. Gligorije kaže:

    Sad ce poljoprivredni giganti moci dati pardon vec su dali sto hiljada po hektaru za zemlju od gerontoloskog centra. I to oni poljoprivrednici oni uvazeni i postovani poput iva….ica….
    Ma uzmite sve vama nikad dosta. Samo perete novce kroz polhoprivredu.

OSTAVITE KOMENTAR