Unikat iz 1907. godine

Snimajući film „Noć u Parizu“ Vudi Alen svog glavnog junaka vraća u 20. godine prošloga veka dočaravajući atmosferu tadašnjeg Pariza kroz kulturu, način života i arhitekturu. Veličina Pariza je u tom prostoru, mestima i ljudima koji sanjatora mogu da odvedu u različite periode postojanja grada.

 

Iako je prosečnom Subotičaninu 21.veka nepojmljiva situacija sa bankama na Korzou, našim precima sa početka 20. veka to očigledno nije smetalo. Tih godina jaki subotički privrednici stvaraju „Subotičku trgovačku banku“, za čije potrebe se naručuje zgrada koja pored prostora, mora da odiše i snagom banke. Tako je pored Narodnog pozorišta nastala zgrada kao reprezent tadanjeg privrede ali i kulture grada.

 

Zbog položaja morala se uklopiti u skučen prostor pored Narodnog pozorišta što se odrazilo na dvorište koje je u takvim okolnostima ostalo zauvek zarobljeno u zidinama zgrade. Vek je odavno prošao, a daleko od očiju prolaznika dvorište nije imalo potrebe da se uređuje pa je u velikoj meri zadržalo izvorni oblik.

 

Malter star više od veka štiti zidove ukrašavajući ih detaljima kojih je mnogo manje nego na uličnoj strani zgrade što je i razumljivo. Kovana ograda na balkonima, rešetke na prozorima, stepenište i stara stolarija upotpunjuju celokupnu sliku isprojektovanu 1907. godine. Sve kasnije je mahom rađeno pogrešno. Garaže, klime, krablovi itd…KOMENTARI

  1. Pajo kaže:

    Na nekim objektima ni klime ni kablovi ne smeju da se postavljaju da ne bi narusavali izgled objekta, no kod nas je vec svejedno koliko je narusen!!! U Becu, vlasnik objekta nije imao novaca da ulozi u restauraciju Grad odradio! Ostala mu jedna garsonjera na upotrebu a ostalo Grad raspolaze 25 godina dok se nevrate ulozeni novci gradu!!! A kako izgledaju nase stare zgrade? Nepitajte kako je u podrumima! Sut, cure kanalizacije, crkotine sve trulo to ni slucajno ne bi trebalo slikati!! A nije ni cudno sto se kroz povezane podrume u gradu lako mogu pljackati zlatare!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR