Unosan posao – uzgoj kunića

Uzgajivači kunića u Srbiji postali su deo Grupacije za stočarstvo Privredne komore Srbije što će im, posle više decenija, omogućiti da konkurišu za podsticajna sredstva iz državnih fondova. Malobrojni proizvođači kunića u Srbiji tvrde da je reč o sigurnom i isplativom poslu.

Porodica Doknić iz Bajmoka kod Subotice uzgojem kunića bavi se već 15 godina. Posao su započeli kao hobi, a sada spadaju među najveće proizvođače u Srbiji.

„Trenutno radim sa nekih 200 ženki i to je nekih 10.000 komada na godišnjem nivou, znači mesečno 700-800 komada. Sa nekim minimalnim ulaganjima do 5.000 evra može da se zaradi jedna lepa prosečna plata u Srbiji“, kaže Aleksandar Doknić.

Jelena Doknić nedavno je napustila posao u državnoj firmi i posvetila se farmi kunića.

„To je opuštajući posao, jako je lep, bez imalo stresa“, kaže Jelena.

Srpski proizvođači ne mogu da zadovolje ni desetak procenata od domaćih potreba za mesom kunića. Veterinarski zavodi od slezine kunića prave vakcinu protiv svinjske kuge, a marketi i restorani u Beogradu ne pitaju za cenu. Krzno je takođe traženo, a proizvodnja za svetsko tržište je ogroman, neiskorišćeni potencijal.

„Mogle bi se izvoziti desetine hiljada komada na nedeljnom nivou, to je izvoz u Evropsku uniju ili Rusiju“, kaže Aleksandar.

Bajmočki proizvođač pozdravlja odluku države da prepozna uzgoj kunića kao deo stočarstva, kako bi mladi bračni parovi mogli da apliciraju za sredstva i da se uz pomoć države podigne proizvodnja na nivou cele zemlje.

Jelena Doknić taj posao preporučuje svakoj majci i svakoj porodici. „Da mogu zajedno kvalitetno da provedu vreme, a uz to i da zarade novac“, rekla je Jelena.

Farmeri iz Bajmoka tvrde da je meso kunića najzdravije za ishranu zbog svoje nutritivne vrednosti i manjka masnoća i holesterola. Po Doknićima, bavljenje kunićima pozitivno deluje i na bračne i na porodične odnose.

 

RTSKOMENTARI

  1. Burdus kaže:

    Bravo svaka cast.

OSTAVITE KOMENTAR