Unutrašnjost subotičke Sinagoge u punoj lepoti

U okviru roka 31. decembra 2017. godine završeni su radovi na obnovi unutrašnjosti Sinagoge. Na prizemlju i galeriji ima gotovo hiljadu mesta za sedenje.

Klupe su potpuno obnovljene, išmirglane, i ponovo ofarbane. Čitav objekat je klimatizovan, sa uređenjem ventilacije, opremljen je protivporažarnim i alarmnim sistemima, kao i podnim grejanjem. U potpunosti je zamenjena i elektroinstalacija. Na 5.500 kvadratnih metara zidnih površina u celosti je obnovljena dekoracija.

Radovi na obnovi kupole odvijaju se u odgovarajućem tempu. Ukoliko vreme dozvoli, radovi će biti završeni do dogovorenog roka, početkom marta, kada je planirana svečana predaja objekta. Za obnovu kupole grad je izdvojio 21 milion dinara.

RTV PannonKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Imam osećaj da će biti interesantna ta svečana predaja objekta na upotrebu.
  Biće tu interesantnih gostiju, doći će na slikanje i piknik, a pretpostavljam da će neki od njih koji se nalaze u politici, a koji nikakve veze nemaju sa renoviranjem Sinagoge da ovde sakupljaju pozitivne poene i da se hvale u stilu: „pogledajte kako smo MI to sve lepo uradili i koliko smo MI puno para uložili u adaptaciju ovog hrama“.
  Inače, strašno mrzim kada se neko kiti tuđim penjem.

 2. Megille kaže:

  Klupe nisu na odgovarajući način restaurirani. Naime na svim klupama su se nalazila mesta i pločice sa imenima jevrejskih porodica .Danas te pločice su uklonjene,pa tako brisano je deo istorije Subotičkih Jevreja. Velika je šteta što o ovim važnim detaljima nije se vodila briga….Te pločice nije uništila II svetski rat ,komunizam ,ali eto sve je to umesto njih uradila demokratija.Prestrašno-koja nebriga…

 3. Aleksa kaže:

  @Megille
  U pravu ste. Plocice nisu smele biti udaljene, one predstavljaju uspomenu na nase nekadasnje sugradjane. Pozivam Jevrejsku opstinu da pokusa da se pronadju plocice i da se postave na mesta gde su i bile.
  U Franjevackoj crkvi i dandanas na nekim klupama stoje plocice, nisu to plocice koje oznacavaju vlasnistvo nego znak da je neka osoba doprinela da se te klupe izrade ili obnove.

 4. PP kaže:

  @Megille @Aleksa

  PLOCICE NISU UKLONJENE. TAMO SU NA SLIKAMA AKO BOLJE POGLEDATE. Odakle vam ove informacije ??!

 5. Robert kaže:

  Plocice su sve postavljene i brojevi klupa,stari brojevi su ocisceni i zasticeni a koji su falili su naruceni novi tako isto i imena koja su postojala ,nije kod svakog mesta za sedenje bilo i ime a brojevi su svugde postavljeni ,postavljanje je nadzirao licno predsednik jevrejske zajednice u srbiji a ja sam postavljao brojeve i imena,klupe su restauirane i ufarbane po narudzbi nekoliko komisija koje su nadzirale radove na sinagogi

 6. croat kaže:

  Cini mi se da je prelepo!

 7. Pera kaže:

  Sada treba srediti mlecnu pijacu:-)

 8. SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE kaže:

  A zna li se koliko nas je kostalo obnova sinagoge proteklih 30-godina. Koliko je para pojela ova restauracija, tacnije koliko si ovi iz vlasti stavili novca sa strane

 9. ludak kaže:

  @ sistem te laze….

  To nije bitno, bitno je da sija

 10. Megille kaže:

  @ SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE : Kasa Jožef znao bi na tvoja pitanja dati odgovor ,samo…No ako pitate Kern Imreta negovog bivšeg ‘posilnika’ -možda bi i on nešto ‘guknuo’…

 11. Secam se kaže:

  Predivno je sve uradjeno, samo mi fale orgulje koje su postojale, secam ih se. Navodno su u muzickoj skoli… zasto nisu vracene??

 12. Smiljan Njagul kaže:

  Kratkim radnim sastankom predstavnika firmi i institucija Srbije i Madjarske koje su radile na obnovi sinagoge, predstavnika diplomatije i jevrejske zajednice u jevrejskoj opštini danas su praktično okončani glavni radovi na obnovi sinagoge.
  Što se tiče pločica sa imenima jevreja one su vraćene na svoja mesta. Zbog smanjenog broja klupa sve preostale pločice biće izložene u delu koji je predvidjen za mali muzej.
  Što se tiče orgulja koje su nastale u Temišvaru one su već odavno van funkcije zbog dotrajalosti. Sastavni delovi orgulja nalaze se tamo gde su i nekad bile, dakle u sinagogi. U planu je da se i one obnove.
  Restauratori dve zemlje će sa uradjenim projektom verovatno konkurisati na nekom od medjunarodnih konkursa koje raspisuju moćne nevladine organizacije čiji je cilj očuvanje kulturno istorijskog nasledja- saopšteno je na današnjem sastanku.

OSTAVITE KOMENTAR