Upotreba mađarskog jezika i pisma primer kako se poštuju propisi

Službena upotreba mađarskog jezika i pisma je svetao primer kako se poštuju zakonski propisi u ovoj oblasti, pokazuje Poseban izveštaj Zaštitnika građana o službenoj upotrebi ovog jezika u Srbiji. Izveštaj je predstavljen tamo gde se ovo pravo najviše i koristi – u Subotici.

Skoro tri decenije, mađarska nacionalna manjina u Subotici ima mogućnost rešavanja administrativnih pitanja na svom maternjem jeziku, što oni i koriste, čak u manjem obimu od zakonskih načela i kapaciteta. I ne samo to, s obzirom na versku i nacionalnu šarolikost, gotovo da nema table u Subotici koja nije ispisana i na mađarskom.

RTV

„To sigurno govori o tome da je Grad Subotica pozitivan primer u smislu upotrebe mađarskog jezika u službene svrhe“, kaže načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik.

To potvrđuje i Poseban izveštaj Zaštitnika građana o službenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma, koji je predstavljen danas upravo u Subotici. Međutim, iako broj pritužbi na službenu upotrebu bilo kog manjinskog jezika opada, u razgovorima s predstavnicima manjina pritužbi ipak ima.

„Problemi postoje, to je evidentno, izveštaj je to pokazao. Oni nisu sistemskog tipa, jer su sistemski rešeni na normativnom nivou, ali ima nedosledne i nepravilne primene zakona, nedostatka finansijskih sredstava i nedostatka dovoljnih kapaciteta u smislu kadrovskih kapaciteta“, naglašava zamenik Zaštitnika građana Robert Sepi.

Istraživanje je sprovedeno uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, sa ciljem izgradnje mostova saradnje između manjina i institucija sistema.

„Ono što je takođe bitno za nas je da ne podržavamo samo službenu upotrebu manjinskih jezika i pisama, već ističemo važnost učenja srpskog jezika. Dakle, to je dvosmerni proces, i predstavnici nacionalnih manjina moraju da savladaju srpski jezik, a isto tako je bitno da se njima omogući dostupnost institucijama i administrativnim procedurama na svom jeziku i pismu“, ističe zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Josep Melot.

Slično istraživanje sprovedeno je prošle godine, kada je analizirana službena upotreba albanskog jezika i pisma na jugu Srbije.

 

RTVKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Još samo da se poštuje i zapošljavanje manjina-svih manjina proporcijalno svom broju u službama : policije,carine, javnim ustanovama, opštinskim organima…Tu ima još dosta da se uradi ,ali je najveći problem ako se uvo i dogodi puno zaposlenika većinskog naroda će ostati bez posla u tim organima…

 2. Istina kaže:

  Upravo je najmanja nacionalna manjina najmanje zaposlena na državnim jaslama – Srbi. Sve ostalo su Ličani, Hercegovci, Krajišnici, Crnogorci… i ostali brđani koji sa Srbima nemaju ništa. Njih što sa lažnim diplomama o (ne)znanju zaposeše neradničke busije jedino se može rešiti na njihov način – toljagama.

 3. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Ne mogu verovati da je dosao dan da se bar u necehmu slozhim sa tobom….u ovom slucaju si potpuno u pravu…barem da su Suboticu naselili Shumadinci i Juzhnjaci…em bi se daleko bolje klopalo, em bi dosle prave dobre ljudine u grad….ovako….zaobici u sirokom luku.

 4. Megille kaže:

  @ Istina : Sada je jasno zašto je nastala ta ‘velika ljubav’ između dela SVM Pastor Ištvana ,Orbana i onih koji kako ti veliš nemaju ništa sa Srbima. Da. Jer ni Pastorovi kao ni Orbanovi Mađari ustvari nemaju mnogo sa mađarstvom. A ni oni sami nisu Mađari…Tu je kvaka.

 5. Raspop Teodosije kaže:

  @ Istina

  Potpisujem svaku reč!

 6. Megille kaže:

  Za vrema Kasa Jožefa napravili su koaliciju , kako su oni rekli sa ‘domačinima’ ali ni to im nije uspeo jer su Mađari postali samo još bahatiji. Priskočili su kasnije Đinđiću i DS premda Đinđić nije hteo sa Kasinim mađarima koaliciju-ali stari morž ipak se dotepao sa Kernom u DS. Ostalo već znamo…Ni ovo sa Vučićem neće trajati večno jer ako budu osetili da će se pojaviti novi ‘gazda’ njemu će priskočiti. Treba malo poznavati istoriju Mađarske…

OSTAVITE KOMENTAR