Upravnici zgrada ne mogu da rade šta hoće

Potrebna je jača aktivnost inspektora da bi se predupredili i otklonili problemi pri obradi ličnih podataka vlasnika stanova koje obrađuju upravnici zgrada, ocenio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako je navedeno na sajtu poverenika, upravnik stambene zajednice treba da prikuplja podatke od samih vlasnika i zakupaca, ali to često nije slučaj, što otvara probleme istinitosti i ažurnosti tih podataka i njihovog zasnivanja na verodostojnom izvoru.

Dodaje se da bi upravnici podatke koje obrađuju, odnosno ime, prezime i jedinstveni matični broj, morali da koriste samo za sprovođenje neophodnih poslova, poput naplate troškova za tekuće održavanje zgrade, dok se dešava da te podatke često koriste u druge svrhe, na nedopustiv način.

„Tako, na primer, na oglasnoj tabli upravnici objavljuju iznose koje duguju pojedini vlasnici stanova“, naveo je poverenik.

Poverenik je dodao da trenutno sprovodi postupak nadzora jer se u nekim opštinama obrađuju i podaci o brojevima ličnih karata vlasnika stanova, a u nekim ne.

Poverenik podseća na to da je u vreme usvajanja Zakona o stanovanju apelovao na to da se još jednom preispitaju rešenja kojima se obrada velike količine ličnih podataka građana poverava do tada nepostojećoj strukturi upravnika.

Dodaje da je povodom programa obuke profesionalnih upravnika koji je sprovodila Privredna komora, upozoravao na to da program obuke ni u jednom delu ne obuhvata pitanja zaštite podataka o ličnosti.

Počela provera

Iako je rok za registraciju stambenih zajednica istekao 12. decembra prošle godine, veliki broj zgrada još uvek nije prijavljen pa je Komunalna inspekcija počela da proverava da li su građani registrovali svoje stambene zajednice i odabrali upravnike zgrada. Za sada će inspektori  izlaziti na teren preventivno, odnosno, građani će imati priliku da registruju svoje zgrade u roku od 30 dana pre nego što im bude propisana kazna. Nakon kazne sledi i prinudna uprava, što podrazumeva da opština dodeli zgradi upravnika čije će usluge građani plaćati, a naknadu za upravnika treba da odredi jedinica lokalne samouprave.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. preseomiupravnik kaže:

  Došla gospođa upravnik par dana pred istek za plaćanje, pobacala račune u sandučad, zalepila da je ona upravnik, tačnije njena firma za koju radi, i još nas obavestila da svi moramo da menjamo lične podatke jer je ona gledala u katastru kako je zgrada registrovana i sad ju je drugačije registrovala na novu adresu, a 26 godina živim u toj zgradi sa adresom kojom nema problema, a neke komsije čak i 50. Toliko u upravniku….

 2. Po Drška kaže:

  Nema vam druge. Menjajte adrese ili upravnika… ako možete da se dogovorite 😀

 3. ludak kaže:

  i KOLIKO SE PLACA PO STANU????

  Glasajte i dalje za SNS stoku

 4. adkersu kaže:

  Program obuke ni u jednom delu nije obuhvatio pitanje zaštite podataka o ličnosti ? Šta reći – Orvel, 1984. Čvorovići , u akciju! Neprijatelj nikada ne miruje!

 5. Posmatrač kaže:

  Ti upravnici su lopovska banda. Onaj ko je izglasao taj lopovski zakon, neka i plaća sve to.

 6. ludak kaže:

  Ovo postaje ćeđenje suve drenovine. A zna se posle toga sta sledi….sledi 6 oktobar sa mrtvim politicarima koji ce visiti na banderama po Terazijama

 7. Megille kaže:

  Ti ‘upravnici ‘su bez prakse i znanja -uhljebi koji samo gledaju svoj korist…

 8. zis kaže:

  Stranačka vojska koja će da puni kasu stranci kao i notari sa velikim ovlašćenjima koje prevazilaze i prava policije i suda

 9. Dva u jedan kaže:

  @Ludak, plaća se oko 200-250 dinara po stanu, mogao si saznati bilo gde. Mnogo je? Da imaš koga da zoveš u ponoć kad ti pukne cev ili komšija pravi bal pod maskama, da ga drkaš i jebeš mu kevu (upravniku) što stepenište nije čisto, pokvario se interfon, ne radi lift ili šta već! Što se tiče „6.oktobra“, jebo te tvoj Čanak i njegov pokojni kum mafijaš Nenad Opačić koji su hteli da vešaju po Terazijama isto kao i ti, a samo me zanima ko će posle vas, žutu stoku, da veša da budete „mrtvi političari koji će visiti na banderama po Terazijama“? Ili ćeš ukinuti političare? Propošteniće se odjedared? Pa ti si onda luđi nego što je bio Če Gevara!

 10. Megille kaže:

  @ Dva u jedan :Kaži građanima Srbije da su ovi u SNS-u isti kao oni kada su bili DS -u ,samo su sada promenili kabanice. Onda su u DS-u spašavali svoju kožu ,ali sada kada je oluja prošla ponovo mogu biti Srpski radikali…e moji naivci.

 11. Jovo kaže:

  Ej Ti vučićev sendvičaru,tj DVA U JEDAN…..Garant si se uvukao u neko državno preduzeće,i Ti i tvoja žena i deca od 5 god(već se zna gde će raditi)….Braniš ovu bagru,strašno!

 12. Megille kaže:

  @ Jovo : Prošetaj malo Subotičkom Javnom Preduzećem ‘ Čistoća i Zelenilo ‘pa vidi tamo koliko uhljeba ima -ni stolovi im nisu dovoljni sa izmišljenim radnim mestima. Istovremeno Palićko jezero odumire jer isto Javno preduzeće zatrpavao ogromne količine razne gradske odpadke u bivše korito jezera Palić.I sada svi se čude kako je već sada voda u zimskom periodu zagađena pa onda kako će izgledati za vreme ‘ Paličke turističke sezone ? ‘…Treba samo zamisliti.

 13. ludak kaže:

  @ dva u jedan

  Vredjas svoju majku. Ja tebe nisam vredjao, a to sto se bojis vesala samo govori o tome koliku trenutnu korist imas od ove SNS idiokratije pa ti je zinulo dupe da to sto duze potraje

OSTAVITE KOMENTAR