Usklađivanje cene grejanja

Nakon pauze od svega pola grejne sezone, korisnici daljinskog grejanja u Subotici bi ove zime trebali ponovo grejanje da plaćaju dvodelno – fiksni deo 12 meseci godišnje, a varijabilni samo tokom grejne sezone.

Iako je lokalna samouprava krajem prošle godine usvojila tarifni sistem sa jedinstvenom cenom, nova zakonska rešenja o energetici propisuju upravo ono što je u Subotici bilo primenjivano godinama pre toga – dvotarifni sistem.

radijatori-grejanje

Direktor Subotičke toplane Dervo Ahmetović rekao je da je to preduzeće ovo usklađivanje sa zakonom uputilo lokalnoj samoupravi, koja bi trebala da to usvoji pred početak nove grejne sezone.

„Zakon se promenio u međuvremenu. I grad i Toplana moraju postupiti po Zakonu koji je donet“, rekao je Ahmetović Tanjugu.

Između dve grejne sezone cena gasa smanjena je za oko četvrtinu, što znači da će oni koji se greju na gas imati za toliko nižu cenu kubika gasa u novoj grejnoj sezoni, dok će to biti uzeto u obzir i prilikom obračuna cene daljinskog grejanja.

„Mi dve godine nismo menjali cene, a ove cene nisu niže nego pred dve godine. Mi se rukovodimo da na osnovu ove cene gasa formiramo cenu toplotne energije u Subotici“, dodao je Ahmetović.

On smatra da je cena toplotne energije u Subotici, ako bi se svela na cenu po kvadratnom metru, niža nego u Beogradu, Zrenjaninu ili Novom Sadu.

„Mi smo prošle godine imali prosečnu cenu po kvadratnom metru od 78 dinara. To je bila najjeftinija cena u Srbiji“, smatra on.

 

TanjugKOMENTARI

 1. roki kaže:

  Stoke lazljive….
  Prosle godine ste uvecali cene za minimun 10-20 kad ste prelazili na novi nacin obracuna koji se placa samo preko zime. E sad ako hocete da vratite na onaj stari nacin da se placa preko cele godine, e onda lepo vratite cene na nivo od pre godinu dana. Ali naravno to nece biti nego ce sad opet po nekom njihovom novom proracunu biti skuplje nego prosle zime.
  Ovakva ogavna gamad odavno nije hodala Suboticom. Mars bagro iz nase Subotice, idite u Beograd pa tamo prosipajte pamet.
  Vec su se ogradili da nece pojeftiniti grejanje iako je cena gas za cetvrtinu manja. Alo bre, vratite na nivo od pre dve godine kada je bila ista cena gasa!!!!!!!!!!!!!!

 2. bac vranje kaže:

  Samo dragi gospodin zaboravlja reci da tu spada samo ono sto se potrosi ,a ne kao do januara prosle godine kad su nam obracunavali i ono sto mi potrosimo na racunu i ono sto nam oni kradu za neko tamo tekuce odrzavanje ili ko zna kako ce da ga krste. A inace fala Bogu imam racune od prosle godine pa cu bas uporetditi da li je bilo poveceanje cene grejanja? I bojim se da i ovde ne prodju kao u Nisu kad su ljudi masovno otkazivali cenu grejanja letos i na kraju su je morali spustiti preko 50% jer je to bila ekonoski opravdana cena ,a ostalo se vestacki naduvali da bi se imalo novca za razne poslovne i politicke bahanalije!!

 3. glupi SNS kaže:

  Znaci opet cu da placam za drugog? Meni je vise odgovarala situacija koliko potrosis toliko platis. Ovo ide na ruku onima kojima duva promaja kroz kucu.

 4. roki kaže:

  Covek laze. Tacno se secam da je 1 februara 2014 godine povecana cena grejanja jer sam isao u Toplanu da se zalim. I 1 januara 2015 kad se prelazilo na novi sistem, kad sam obracunao racune ispada da je bilo skuplje minimum 10 %.
  Ovi stvarno misle da je naroda blesav. Tacno mi dodje da odem ispred toplane i da im bacim bombu, pa da svi pocrkaju u najgorim mukama. Fuj bagro, da bog da vam se deca budu smrzavala!!!!

 5. stormwatch kaže:

  REVOLUCIJA BRE! 5 Oktobar je blizu!

 6. ae kaže:

  energetska mafija! 🙁

OSTAVITE KOMENTAR