Uskoro besplatan WiFi internet u 20 vozova

Železničko preduzeće Srbija voz najavilo je da će uvesti WiFi internet u 20 vozova, koji će putnici moći besplatno da koriste.

Srbija voz je objavilo javni poziv za uvođenje WiFi interneta u vozove, a ponude se mogu dostaviti do 6. avgusta.

Putnici će moći da koriste internet preko WiFi uređaja koji će se nalaziti u vozu i imaće mogućnost da se poveže na mobilnu mrežu putem tehnologije 3G i 4G i da istovremeno podrži do 100 korisnika.

Kako je navedeno, posao uvođenje interneta u vozove dobiće operater sa najnižom cenom.

Količina prenetih podataka za sve uređaje zbirno na mesečnom nivou je 4TB, uz ugovorenu obavezu od godinu dana od potpisivanja ugovora.

Brzine prenosa podataka moraju biti u okviru 3G/4G mobilne tehnologije 90 odsto vremena tokom ugovorne obaveze.

Izabrani ponuđač je u obavezi da pruža uslugu maksimalnom mogućom brzinom protoka, dok se ne potroši količina podataka iz osnovne pretplate ili količina podataka u okviru tarifnog dodatka.

Posle potrošene kompletne količine podataka iz pretplate ili iz tarifnog dodatka, u obavezi je da omogući protok i pristup internetu od minimum 64/32 kilobita po sekundi po instaliranom uređaju koji se neće naplaćivati.

Pobednik na tenderu je obavezan da omogući centralizovanu kontrolu i praćenje rada svih instaliranih uređaja, kao i upravljanje – restart uređaja, daljinsko konfigurisanje i pristup uređaju.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Miroslav kaže:

  Odlicno,sve pohvale!

 2. suboticanka kaže:

  Napokon, u inostranstvu već odavno imaju

 3. avet kaže:

  Baš dobro što će u ove vozove uvesti ultrabrzi Internet 3G/4G mobilne tehnologije, jer sa nečim treba utući vreme putovanja od Subotice do Novog Sada koje traje dva i po sata za razdaljinu od 100 kilometara, ili od Subotice do Beograda skoro 5 sati za razdaljinu od 180 kilometara.
  Dobro je, čak šta više odlično, SAMO kad se već napokon nešto krenulo sa mrtve tačke, krenulo se sa napredkom na Železnici, pa da nešto ipak bude brže nego pre 40 godina.
  Sad će i brze pruge biti gotove, čim su ovo počeli da prave.

 4. krimos kaže:

  Jel ima jos tolko’ vozova?

 5. S&S kaže:

  Nemojte se unapred radovati. Ništa još nije počelo.Sve je još u fazi razmišljanja.

 6. pista kaže:

  Molim masinovodju da uspori jer cemo izgubiti signal …..

 7. Pajo kaže:

  Ali ljudi osnovni paket?Koliko je to megabajta?????Pa trebali su reci citav ugovoteni period maksimalna brzina! Na odredjeni broj korisnika srazmerno! Bez skidanja podataka torentom ili ftp om! I automatsku kontrolu portova u slucaju zlouputrebe u toku preopterecenosti!

 8. Lazarus1Long kaže:

  Kad počne da se kreće konstantno brzinom od minimum 100 km/h, e onda možemo da pričamo o povećanju korisnika u železničkom saobraćaju….

 9. Milivoje kaže:

  A jel vam radi u busevima internet.Radi malo sutra.Ista prica,radio 7 dana i ….Ne zavaravajte se ljudi.Smisljen tender da bi neko naplatio dobro i posle pojeo vuk magarca

 10. maximillian kaže:

  Za 2 najkasnije 3 godine…i to samo u onom crkvenom vozu do svete srpske zemlje predgradja Vranja…

 11. JA kaže:

  Da se i ja nadovezem, jer je tema iz moje branse…
  Sve je to lepo i odlicno smisljeno, ideja je dobra, podrzavam, samo postoji dosta toga u ovoj prici sto nije moguce tek tako resiti… barem ne za sada.

  Radi se o sledecem:
  Oprema mobilne telefonije je koncentrisana uvek u naseljenim mestima, pa je konekcija 3G, da ne pricam o 4G, moguca samo ako je korisnik „blizu antene“ znaci u centru grada i sl. Putevi van gradova su pokriveni sektorskim antenama, bez 3G, dok pokrivenost nenaseljenih podrucja skoro da i ne postoji.

  Da se vratimo na temu:
  Pruge se nalaze van naseljenih mesta, gradova, sela, pa tako voz saobraca 90% svog vremena kroz nenaseljena podrucja, njive, pustare, sumarke i sl.

  Sto ce reci: Voz koji saobraca recimo izmedju Subotice i Novog Sada, ce imati kvalitetan signal (3G) mozda 10% svog putovanja, dok se nalazi u blizini gradova ili vecih sela, dok ce ostatak vremena 90% biti povezan na EDGE sistem koji je jedva dovoljan za potrebe jednog korisnika a ne za 100 njih koliko ce ih koristiti u vozu.

  Resenje naravno postoji, u saradnji sa operaterima mobilne telefonije, da se sektorski predajnici usmere duz pruge, da se postave dodatne antene u njivama gde trenutno ne postoji signal ili gde je veoma los signal, da se usmere antene kao sto su sada usmerene duz autoputa i sl…

  To je naravno sve moguce urediti na nivou drzave uz prisustvo ministarstva telekomunikacija i slicnih institucija, dok je bilo kakav pokusaj neke privatne firme koja bi dobila ovakav projekat na tenderu bilo skoro nemoguce realizovati da to funkcionise kako valja.

OSTAVITE KOMENTAR