Uskoro ceremonija otvaranja Sinagoge

U skorijem periodu biće upriličena ceremonija otvaranja Sinagoge, istakao je predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik SVM-a Ištvan Pastor gostujući na Yu eco televiziji. Prema njegovim  rečima, svečano otvaranje će biti u narednih 10 do 15 dana, na kojem će prisustvovati visoki zvaničnici tri zemlje. Očekuje se veoma visok gost iz Izraela.

„ Subotica dobija jedan velelepan objekat koji je, s jedne strane sakralni, a s druge strane objekat civilne sadržine, koji je klimatizovan i ima više od 900 sedišta“– rekao je Pastor.KOMENTARI

 1. Posmatrač kaže:

  Čekam onaj dan kad će se većina koncerata iz Velike većnice, koja je neprikladna za takvu namenu, prebaciti u Sinagogu. Akustika i pozicije sedenja pretpostavljam čak bolje nego u novoprojektovanom pozorištu.

  E sad, želja je jedno, realnost drugo… kako će Mađarski nacionalni savet gazdovati ovim objektom, pitanje je kakva će uopšte biti buduća namena i da li će toliko biti otvoreni prema kulturnim dešavanjima za šire mase.

 2. Megatron kaže:

  Nece Grad Subotica da gazduje Sinagogom, posto je ona vlasnistvo grada ?

 3. Afet kaže:

  Eh sta ti je zivot nekada madjari istrebljivali jevreje a sada im rukovode sinagogama

 4. ffilozoff kaže:

  Oi Vei!Kao suboticki Jevrejin nikad ne bih pomislio da ce nam renovirati.Suze mi idu na oci nepravda je ispravljena.Nek i dalje gradimo bratske odnose.Hvala i shalom!

 5. u inat svima kaže:

  ffilozofu mora da su pomesana osecanja Pola Jevrej /Pola Madzar!

 6. Jozef L kaže:

  Pa svi suboticki Jevreji su Madjari svakako.

 7. Pipuš kaže:

  Oni se upinju da budu Mađari ali ih ovi preziru.
  Stalno čujem: „Nemam ništa protiv Jevreja ALI…“
  Neuzvraćena ljubav.

 8. Hijacint kaže:

  Pripadnicima starih Subotickih populacija, Jevrejima inkluzivno, kao i svima onima koji svoje korene imaju jos u KuK drzavi, Madjarska kultura i jezik su mnogo blizi i svojstveniji nego neke druge kulture koje su kasnije dosle.

 9. bice skoro propast sveta kaže:

  Ipak da se malo Jevreji pripaze ..( jel ..cuvaj se danajaca koji poklon donose)! A moze i ona ,koga zmija ujede mozda mu se obnovi sinagoga.. (ili tako nesto)???

 10. Lenin kaže:

  @Afet I ti tvoji šiptari sa Kosova bi istrebljavali jevreje na ovim prostorima da ih je bilo.Balisti su bili najžešći kolabracionisti nacističke nemačke vojske.U nedostatku jevreja sa uživanjem su istrebljavali srbe i ostale nacije.
  U celoj Srbiji ima ukupno 4 sinagoge!Od toga dva u Vojvodini. Nešto stvarno malo, zar ne? Kako to? Recimo u Mađarskoj,u Budimpešti ima 23 koji rade.9 koji ne radi. U ostalim gradovima ima 9 u funkciji, a čak 43 koje služe sad za druge svrhe npr: Biblioteke, izložbe, muzeji, galerije, koncertne dvorane i sl.
  Hm… Zašto mi se čini da u Srbiji još odavno prije 19 veka sprovodila politika vezana za jevreje kao kod braćuške u Rusiji.“Najbolji jevrej živi u drugoj državi!“ Ah,nisam hteo napisati onaj slogan vezan za severnoameričke indijance.Ali trebao sam.Jer su se Rusi držali baš takvog načela.Sve se to radilo sistematski i tiho.I koga je to onda interesovalo?Nikoga!

 11. Megatron kaže:

  Koji mi djavo lupate minuse, samo sam postavio pitanje. Majke mi ovde ste svi za mentalnu instituciju.

OSTAVITE KOMENTAR