Uskoro kraj rekonstrukcije najstarije spratnice

Davne 1799. godine ova kuća je bila ucrtana u karti Subotice. Jedna od najstarijih objekata u gradu, Lončarević kuća, bila je u tim periodima jedini spratni objekat van tadašnje tvrđave, te stoga nosi epitet najstarije spratnice u Subotici.

U periodu kada je nastalo ovo zdanje, secesija nije bila aktuelna, a cvetne dekorativne elemente koji podsećaju na secesiju zgrada je dobila tek 1907. godine kada je tadašnji vlasnik Dušan Stojković dobio dozvolu da u potpunosti preuredi zgradu, što je on i uradio prilagodivši je tadašnjim trendovima.

 

Danas, prilagođenje savremenim trendovima bilo kog objekta predstavlja kulturni genocid, ali je očigledno da su početkom 20. veka u periodu naglog razvitka grada takve stvari dolazile u obzir.

 

U drugoj polovini 20. veka objekat biva precrtan u tadašnjim planovima razvoja grada. Smetao je bulevaru koji je trebao da prođe od ulice Matka Vukovića do Železničke stanice. Ti planovi iako prezentovani nikada nisu ostvareni a kuća Lončarević je 21. vek dočekala u sasvim solidnom stanju. Moglo bi se reći u odličnom ako se uporedi sa drugim zgradama opasnim po život.

 

Dve boje krasile su dve strane ove zgrade ali i tome je došao kraj. Skele se skidaju a iza njih prijatan izgled nove fasade.

 KOMENTARI

  1. Miksa Car kaže:

    Au… Svaka čast!!!

  2. revizor kaže:

    Ajmo malo o istoriji vlasništva objekta u novije doba, u poslednjih pedesetak godina, pa da vidimo u finišu kako je bilo i da dodelimo priznanje investitoru kad saznamo detalje.

  3. Andrija kaže:

    Divno, bas se radujem.

OSTAVITE KOMENTAR