Uskoro počinje gradnja Mađarskog kulturnog centra na Paliću

Za manje od mesec dana na Paliću počinje izgradnja Mađarskog kulturnog centra. To je jedan deo prekograničnog projekta koji u isto vreme podrazumeva i izgradnju Srpskog kulturnog centra u mađarskom mestu Morahalom, kao i popularizaciju kulturnih dešavanja i razvoj turizma sa obe strane granice. Ukupna vrednost IPA projekta iznosi 3,7 miliona evra.

Na mestu gde će biti izgrađen Mađarski kulturni centar na Paliću za sada je livada. Za manje od mesec dana biće međutim postavljen kamen temeljac za budući objekat u kome će se godišnje održavati oko 50 kulturnih događaja, međunarodne izložbe, kreativne radionice, književne večeri, ali i pozorišne predstave. Mađarski kulturni centar na Paliću gradi se u okviru prekograničnog projekta „Raznobojna saradnja“.

RTV

„Izgradnja Doma kulture na Paliću, daćemo prostor da se kulturni život palićana obogati, da bude raznovrstan i da doprinese još boljim međususedskim odnosima dveju nacija, na dve strane granice“, ističe Timea Horvat, zamenica gradonačlenika Subotice.

U okviru istog projekta već se gradi Srpski kulturni centar u mađarskom mestu Morahalom. Vodeći partner na projektu je Evroregionalna razvojna agencija DKMT iz Segedina, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, udruženje „Eđmašert“ iz Morahaloma, kao i gradovi Subotica i Novi Sad.

„Jedno od vrlo bitnih ciljeva u okviru ovog projekta je upravo integrisanje Novog Sada, koji je takođe partner u projektu, kao buduće Evropske prestonice kulture 2021.godine. To je prilika da se pogranični region Segedin-Subotica-Morahalom-Palić predstavi i u širem region u Evropi“, objašnjava Miroslava Babić, članica Gradskog veća Subotice zadužena za oblast kulture.

Na Paliću je inače ove i naredne godine u planu realizacije nekoliko značajnih investicija, koje zajedno sa prekograničnim infrastrukturnim projektima, kao što su revitalizacija pruge Segedin – Subotica – Baja i obnova pruge Beograd – Budimpešta, treba da doprinesu ubrzanijem razvoju turizma na severu Srbije.

 

RTVKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Istorija je čudna stvar . Mađari će sada pomoću EU fondova ponovo preuzeti Suboticu i Vojvodinu. Šema je jednostavna prvo su postigli primirje ,sada uz Eu i mađarskih fondova grade Srpski kulturni centar u Morahalomu da bi dokazali da investiraju u srpsku kulturu. Rešili su to iz malih sredstava u Morahalomu ,jedan bazen za kupanje sa sadržajima pa onda Srpski kulturni centar ,ako treba i crkvica.Istovremeno samo u Subotici se gradi više kapitalnih objekata koji služi isključivo za mađarsku kulturu i politiku. Oko poznate ‘ Žute kuće ‘ gradi se ceo bastion objekata sredstvima Mađarske države. Žuta kuća ponovo će biti ‘utvrda’ kao što jebilo za vreme II svetskog rata ,ali sada u službi velkomađarske politike. Ali tako je to u politici : Mađari su pomoću Hrvata došli na vlast 90-ih i upravo njima mogu zahvaliti da su se suprostavili Miloševićevoj politici jer su bili u koaliciji.Sada ti isti Mađari su se okrenuli Srbima da bi postigli neke nove ciljve. Postiće kad tad jer ako je neko politički izdao savznika radi novih ciljeva izdaće i budućeg saveznika pa tako i Srbe i Srbiju ,ali sad je u igri mnogo veći cilj-bez rata povratiti izgubljene teritorije. A državljana već imaju dosta jer svima daju državljanstvo bez obzira na poreklo…Kratkovidna Srpska politika.

 2. Pera kaže:

  @Megille,prijatelju moj inace se nista ne bi gradilo.Odavno je Subotica zaboravljenq od Beograda.Sama cinjenica da Visa tehnickih nauka je finansirana sredstvima Madjarske Vlade nego Nase Pokrajine ili Republike.Kao drzava smo odavno ugasili.

 3. bot lepoje kaže:

  @Megille veoma si kratkovid

 4. Raspop Teodosije kaže:

  @Megille
  Seti se reči jednog od najvećih političara (svejedno šta ja o političarima mislim), u nedavnoj istoriji, Vinstona Čerčila: „Prijateljstvo je prolazno, interesi su večni“.

 5. Mare kaže:

  Hajde molim vas, izgradite nesto u Subotici a da to nema predznak „madjarski“, „srpski“, „bunjevacki“, hrvatski“,…

 6. punisher kaže:

  Megile manje se drogiraj, svugde vidis neku zaveru. A i da je tako kao sto kazes, pa ko nema neki super tajni plan:srbi, hrvati, englezi, francuzi, kinezi, rusi, ameri, nemci, austrijanci, vanzemaljci? Uvek neko nesto zakuvava. To je normalno, narocito na balkanu. Vidis kako su promenili demografiju u Vojvodini u zadnjih 30 godina, a da ne spomenem KiM. To ti je politika, a politika je prljava stvar, zato ga treba zakonom zabraniti i smrtnom kaznom kaznjavati. Svi problemi koje postoje na ovoj planeti su zbog politike i politicara. Ali ovo sto ti kazes je nemoguce po meni jer ti koji su dobili drzavljastvo su vec isti dan pobegli iz ove crne rupe, ostace samo pijavice-politicari ( tu bi zeleo da se izvinim pijavicama, nisam hteo da ih uvredim)

 7. Megille kaže:

  ,Pera,bot lepoje,Raspop Teodosije,Mare,punisher : ala ste se uplašili kada neko napiše istinu,plašite se da ćete izgubiti sve što vam tuđinac da.Sada se opravdavate da su političari krivi…a za pojam istine ste zaboravili Zar je,tako lako prodati moral kao što je to Juda to uradio…???

 8. Samo istina kaže:

  Megille-Sve si u pravu od reci do reci .Ja kao Bunjevac to mogu potvrditi.Madari su bili sa Hrvatima i oni su im dozvolili nezakonito uvedenu sluzbenu upotrebu jezika sa jedanaest,a ne zakonskih petnaest posto.Vucic se svima dodvorava,a Madari idu vise koraka unapred.U tuznoj zutoj kuci su Madari ubijali Slovene i tuga je da je to njima dato,bez uvrede.No,bolje da Srbi i Madari vise nikada ne ratuju,dosta je bilo.

 9. Sukra kaže:

  @Megille
  Izvanredne komentare pisete. Iskreno se nadam da ste tako casni, mudri i pronicljivi i u stvarnom zivotu.
  Ovom narodu i svakom drugom narodu treba sto vise ljudi kao sto ste Vi.
  S postovanjem

 10. punisher kaže:

  Castan i mudar ko predsednik i ovaj sto sedi na mestu gradonacelnika :))))) pozdraaaav

OSTAVITE KOMENTAR