Uspomena sa turneje po Ostrvu

Tamo gde je kolevka fudbala, veoma se drži do tradicije, što znači negovanje i čuvanje svega što svedoči o prošlosti. Programi koje izdaju britanski fudbalski klubovi jesu brošure koje za svaku utakmicu sleduju posetiocima i koji sadrže podatke o protivniku, eventualno neku ilustraciju, statistiku i slično. Nakon utakmice ostaju kao uspomena, posebno kolekcionarima.

Jedan takav program ostao je da podseti na Spartakovu turneju po Engleskoj 1956. godine kada su Plavi odigrali utakmice sa timovima Hull city, Fulham i Linkoln. Evo šta su Englezi uspeli da saznaju o svom protivniku iz Subotice i predstave to u brošuri. Koliko su u tome bili precizni, neka procene eksperti. Godina je 1956.

„FK Spartak je uspostavljen pod tim imenom odmah nakon rata 1945. Klub je osnovan mnogo godina ranije ali tada se zvao ŽAK. To je tim iz Subotice koja se nalazi na Severu Jugoslavije, nedaleko od granice sa Mađarskom. Populaciju čine Mađari i Južni Sloveni, stoga svi igrači govore oba jezika. Spartak od rata nije bio šampion Prve lige ali je uvek među prva četiri. Igrao je finala Kupa 1953. i 1954. koja je izgubio vrlo tesnim rezultatom od Hajduka iz Splita i Crvene zvezde. Jugoslovenska Prva divizija ima 14 klubova kao i većina kontinentalnih liga. Na poslednjoj turneji, bez poraza su igrali u Mađarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Austriji, Nemačkoj, Malti, Francuskoj, Finskoj i Belgiji…“

Generacija Bate Ognjanova (Spartak – Crvena zvezda, na Gradskom stadionu)

Spartak 1954. godine: Bogojevac, Jakovetić, Ognjanov, Peić, Takač, Čikoš, Branisavljević (stoje) Palfi, Bogešić, Glončak, Tapiška (čuče)

LanskyKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Hmmm, interesantno, po prezimenima fudbalskih igrača Spartaka izgleda da su svi igrači tada još bili isključivo iz Subotice ili okolnih sela, salaša.
  Ima tu i srpskih i bunjevačkih i mađarskih prezimena.
  A sada kada se pogleda ko igra, sve neki igrači koji veze sa vezom nemaju sa Suboticom, čak i crnaca ima u timu.

 2. ffilozoff kaže:

  Kakav tim iz 1954 !!! Najbolji Spartaka svih vremena!!!!

 3. radijalac kaže:

  @ffilozoff

  Potpuno se slažem sa tvojom konstatacijom, dodao bih samo da je taj tim naredne dve godine tukao Dinamo iz Zagreba u Subotici…mislim da je 1956 bilo 6-2 za nas a Veliki Bata Ognjanov je postigao 4 gola…na žalost već naredne godine je stigla osveta…hladna i okrutna…trebala nam je pobeda za opstanak u ligi (sa kojom bi bili izmedju 6-10mesta), u 92 minutu je bilo 4-3 za nas, a onda jedna nesretna situacija gde gosti stižu do gola za 4-4. Spartak posle ovog poraza nije uspeo da se oparavi u EX YU..u 2-3 navrata je uspevao da se vrati u tadašnju Prvu ligu ali vrlo brzo bi bio vraćen u Drugu ligu gde je zavodio teror (ako se ne varam najviše osvojenih bodova u konkurenciji drugoligaša na ‘all time’ listi)

 4. radijalac kaže:

  @Lansky

  kao i uvek, odlična tema i opservacija iste….hvala!!!

 5. N. Jakovljević kaže:

  Sjajno. Eto čak su i Englezi znali da je Spartak osnovan daleko ranije kao Žak samo se ovi danas prave „englezi“ pa su ostavili 1945u.

 6. Marinac kaže:

  Lepa istorija…srce puno čitajući prezimena tadašnjih igrača…a niko godinama ne objavljuje surovu stvarnost da je gosp Simović i njegova alko mafija po principu otimanja.opustosenja i gašenja mnogih fabrika to isto uradila i sa fk spartakom.. Matični fk spartak odavno ugasen .cini mi se 2011…i tako otisao u istoriju… Sadasnji fk spartak (pogledajte u apr-u) naslednik fk horgosa..znaci niti je osnovan 1945.niti ima istoriju..ovo je privatni klub Simovića koji je BESPLATNO oteo grb.istoriju.i sve sto mu je trebalo od matičnog Spartaka (naravno dugove nije)…

 7. ffilozoff kaže:

  Spartak je osnovan u Budzinoj mijani i osnovali su ga igraci Zak-a… Radijalac u pravu ste,Spartak je te godine ispao,spletom negativnih okolnosti,jer se broj timova smanjivao i moralo je ispasti 4 tima…. bod mu trebao….pola tima je preslo u CZ i Zvezda osvaja titule!

 8. dule kaže:

  @N. Jakovljević
  Poštovani niste u pravu. Prema trenutno važećem statutu FK Spartaka (pre par godina sam bio našao na internetu izvod iz statuta ali ga više nema) on je osnovan 192…. i neke u Horgošu. Ovo je napravljeno kako bi se klub spasio dugova pa je fuzionisan sa FK Horgoš Zlatibor vodom. Prema tome ovaj sadašnji FK Spartak nije sledbenik onog iz 1945 a još manje ŽAK-a, već je to bivši FK Horgoš ili ti FK Horgoš Zlatibor voda.

 9. Jugosloven kaže:

  Statuti se menjaju kao što su se menjali i države i društvena uređenja. Klub čine igrači, boje, grb, stadion i naravno grad kome pripada. Ko zna šta će se još sve menjati u papirima (i KK Crvena zvezda se fuzionisala da se reši dugova) ali Spartak će uvek biti onaj klub koji pod tim grbom i bojama igra na Gradskom stadionu.

 10. Aleksa kaže:

  @avet
  U timu Spartaka iz 1954.godine nisu bas bili svi ovdasnji igraci. Npr. Bogojevac iz Kule,Palfi iz Beckereka (Zrenjanin). Kasnije u Spartaku su igrali mnogi igraci iz drugih gradova – Seres, Tomasevic, Abadzic, Leskov, Stefanovic itd. Ali je uvek to bio nas Spartak.
  Inace Vam toplo preporucujem sajt „Sedamdeset godina starog Spartaka“ iz pera Djordja Branisavljevica ( verovatno sina bivseg igraca Spartaka Bratise Branisavljevica.
  Pozdrav!

 11. ffilozoff kaže:

  Bogojevac je ziveo preko srusene Budzine mijane,i sad je tamo kuca pored pekare zlatna lipa….

OSTAVITE KOMENTAR