Usporavanje na obilaznici

Nema ništa gore nego obići gradilište nakon 20 dana i zateći nepromenjenu situaciju. E upravo se to desilo sa poslednjim obaliskom Y kraka, čiji su pojedini delovi ostali nepromenjeni ili su pak te promene nedovoljne. Na trasi još uvek nema metra novog asfalta. Sada je već izvesno da će i 2012. godina proći bez puštanja u upotrebu bar jednog dela puta.

 

Jedina svetla tačka je deonica od Somborskog do Žedničkog puta, na kojoj se poslednjih nedelja radi na betoniranju propusta ispod trase zbog čega je put raskopan. Takođe na ovoj deonici se trenutno postavljaju i ivičnjaci sa odvodima kišnice.

 

Ali da krenemo redom. Ispraćeni su radovi duž deonice od Somborskog puta do Čantavirskog puta.

1. Trasa Somborski put-Žednički put

2. Ukrštanje sa prugom Subotica-Beograd

3. Ukrštanje sa Čantavirskim putem

 

Trasa 1: postavljanje ivičnjaka

Kanal duž cele deonice

Radovi na uređenju propusta obližnjeg kanala, koji će u maloj meri promeniti tok. Pošto je ovaj kanal često bez vode, ovaj propust će služiti i divljim životinjama za prelazak na drugu stranu puta.

 

Tačka 2:

Prethodnih nedelja, završeni su zemljani radovi na nasipu preko pruge Subotica-Beograd, pa se u ovom delu više ne primećuju mašine. Takođe postavljen je i nasip preko obližnjeg letnjeg puta koji je do nedavno bio u upotrebi.

Traktordžije mogu da koriste put pored pruge, gde je ostavljeno dovoljno mesta.

Najveći problem je zastoj na nadvožnjaku koji potpuno identično izgleda već nedeljama.

Nadvožnjak 5.jula

Ni situacija kod Čantavirskog puta nije bolja. Radi se nasip ali nadvožnjaka nema.

 

I dok radovi na severu Srbije polako ali sigurno usporavaju, u Beogradu se sve više akcenat stavlja na Koridor 11, gde se radi trasa od Ljiga do Boljkovaca koju radi azerbejdžanska građevinska firma Azvirt.

 

Pored toga, obliaznice oko Subotice više nema ni u mislima kada se pominje Koridor 10. Regionalna direktorka Svetske banke za Evropu Džejn Armitidž ocenila je da je učinjen ogroman napredak na gradnji gotovo svih deonica autoputa na Koridoru 10, koje se finansiraju iz kredita te finansijske institucije. Ona je kazala da je od novih vlasnika građevinske kompanije „Alpina“, koja gradi jedan deo autoputa na Koridoru 10, dobila uveravanja da će većina započetih poslova biti završena do sredine naredne godine.

 

Kako je dodala, to se pre svega odnosi na deonice puta između Grabovnice i Grdelice, Vladičinog Hana i Prevalaca, Prevalaca i Suvog dola, kao i Suvog dola i Donjih Neradovaca, obilaznice oko Dimitrovgrada i mosta na Velikoj Moravi. Armitidž je kazala i da je Svetska banka saglasna da se radovi na tunelu kod Dimitrovgrada, u kojem su se pojavile pukotine, nastave po novim rešenjima, koja zadovoljavaju svetske standarde.KOMENTARI

 1. jasso kaže:

  Sad kad je ponovo u vlasti drp ministar VELJA ILIC,verovatno od nase obilaznice nece biti vise nista,jer ce sve pare da se usmeravaju na taj njegov koridor 11,to jest autoput koji ne vodi nigde,ali on je to obecao,pa se to mora izgraditi,jer ni slucajno ne moze da on ispadne covek koji nije od reci.

 2. Ivica kaže:

  Bojim se da je jasso u pravu… Za vreme njegovog prošlog mandata nisu ni u šali pominjali subotičku obilaznicu, samo Požega pa Požega…. Ja se ipak nadam da neće u potpunosti obustaviti radove, već samo usporiti i sa vremena na vreme prekidati…

 3. djomla kaže:

  Mislim da je ova prica zavrsena, bar na neko vreme.

  Zao mi je sto bar deo deonice nije pusten, ondaj od Somborskog puta do autoputa, samo zbog industrijske zone u Malom Bajmoku.

 4. Su24 kaže:

  Da je Dulić više mislio na grad iz koga je došao na ministarsko mesto, ne jedino na nas već samo malo više, a da to nije u privatnom biznisu i interesu možda bi i bilo nešto ali dva mandata u Beogradu a mi duplo golo. Toliko o tome a sad gledajte kako oni dole do svog zaseoka razvlače optiku i asfalt.

 5. freelancer kaže:

  djomla:

  Mislim da je ova prica zavrsena, bar na neko vreme.

  Zao mi je sto bar deo deonice nije pusten, ondaj od Somborskog puta do autoputa, samo zbog industrijske zone u Malom Bajmoku.

  Plašim se da si „debelo“ u pravu. Priča je zaista završena. Ako ne potpuno, a ono na duuuuuže vreme.

  Previše je idikatora, koji upućuju na ovakav zaključak. No, ako bi ih naveo, onda bo to bio „politički pamflet“. Već je neko naveo „ministra za Koridor 11“, a uz to treba dodati: potroženih 80% budžeta R. Srbije za 2012. i to samo u prvih 5 (pet) meseci, potrošene pare iz kredita Svetske banke, namirivanje potpisanih obaveza prema azerbejdžancima, a najstrašnije od svega jeste najava „disciplinovanja“ lokalnih vlasti u pojedinim opštinama (sa težištem u Vojvodini) i to u svetlu „vremenski tempirane“ odluke USS, glede odredbi o ovlaštenjima Pokrajine.

  Zaključak: možda nam se svima učinilo da smo, makar naizgled, koraknuli malo unapred. Sada je nedvosmisleno jasno da ćemo bar dva koraka unazad 🙁

 6. opozicija kaže:

  Jasno je da ce Subotica biti jedini opozicioni grad u Srbiji a zna se sta sleduje najlosime djaku u odeljenju.

  Steta pa su ovi naprednjaci na lokalu buzdovani svoje vrste. Nikad nece uzeti vlast.

 7. miXa kaže:

  Ova vest je tako deprimirujuca…

 8. boki kaže:

  freelancer je dobro spomenuo da je bivša vlast na svim nivoima pokrala novac iz budžeta.kažem pokrala iz jednostavnog razloga što i ovi naši iz subotice nisu isplatili sve radove voj-putu pa je stao kružni tok već su pare otišle u privatne džepove
   

OSTAVITE KOMENTAR