Uštede u javnom sektoru u Subotici

Samo na upotrebi službenih mobilnih i fiksnih telefona u subotičkom gradskom budžetu je prošle godine ostvarena ušteda od pet miliona dinara, izjavio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić, najavljujući dalju racionalizaciju u javnom sektoru.

 

Dulić je rekao Tanjugu da su značajne uštede ostvarene i ukidanjem dnevnica za službena putovanja po Srbiji, kao i kroz smanjenje voznog parka.

 

Prema njegovim rečima, pravilnik o korišćenju mobilnih telefona u organima grada Subotica donet je još 2008. godine, a njime je utvrđeno ko ima pravo korišćenja službenog mobilnog telefona i mesečni limiti potrošnje.

 

„U troškovima mobilne telefonije ostvarene su uštede i kroz umrežavanje brojeva službenih telefona svih organa grada Subotica i javnih i javnokomunalnih preduzeća čiji je osnivač grad. Takođe je uveden novi sistem korišćenja fiksnih telefona, uvođenjem savremenije telefonske centrale, koji je doprineo značajnim uštedama u troškovima njihovog korišćenja u organima grada Subotica“, rekao je Dulić.

 

Prema njegovim rečima, u poslednje četiri godine ostvarene su značajne uštede i u troškovima dnevnica na službenom putu u zemlji.

 

„Odlukom Gradskog veća, a na predlog gradonačelnika, članovi Gradskog veća i funkcioneri Skupštine grada nisu primali naknade za dnevnice za obavljena službena putovanja u zemlji. Službena putovanja u inostranstvo su pod isključivim odobrenjem gradonačelnika“, rekao je Dulić.

 

On napominje da su uštede u gradskoj kasi ostvarene i kroz smanjenje voznog parka, tako što su pojedina vozila ustupljena bez naknade vatrogasnim društvima i ustanovama socijalne zaštite.

 

„Kao što sam najavio prilikom preuzimanja ove funkcije, predstoji nam rebalans budžeta kojim ćemo uvažiti zahteve i potrebe za daljom racionalizacijom u javnom sektoru, a sve u cilju ublažavanja posledica finansijske i ekonomske krize“, rekao je Dulić.

 

On podseća da je subotička lokalna samouprava učestvovala i u reformi sistema javnih nabavki, gde je samo kroz objedinjenu javnu nabavku za uslugu osiguranja škola postignuta ušteda od 50 odsto u odnosu na prethodne pojedinačne nabavke.

 

Ušteđeni novac iskorišćen je osiguranje pomenutih škola od većeg broja rizika.

 

RTVKOMENTARI

 1. Perko91 kaže:

  Hahahaha! Uštedeli 5000000 dinara a potrošili barem 10 puta više na razne proslave, izbornu kampanju, dnevnice i zarade za odbornike i članove GV-a, podmićivanje birača, kupovinom automobila za komunalnu policiju (koja se samo vozika u njima i troši gorivo a NIŠTA ne radi jer po njihovim rečima nisu nizašta nadležni kad ih nazovete), propala ideja SU-bajka, tzv. turistička signalizacija koja više zbunjuje turiste nego što im pomaže, sve u svemu SMEJURIJA! Trošite narodni novac u tajnosti i on „nestaje“ u raznim džepovima, a objavljujete neke sitne uštede. Kakav rizik imaju te škole kad su osigurane? Pre će biti reči da su fiktivno osigurane (npr. od cunamija ili tornada) a taj „ušteđeni“ novac opet odlazi u neke mutne kanale i u džepove onih koji su odavno upropastili ovaj grad. Prava „demokratija“ na delu.

 2. Tomas kaže:

  Bravo za novog gradonacelnika:)

 3. Pajo kaže:

  Ma daj! Ovo vec ovako radi vise od cetri godine! Nije to nista novo!!!! A zaboravio je najavit da smo tako napredni da samo zadnja cetri broja trebamo pozivati!!!!!!!!!!! I da sada vec u centrali mozemo pratiti koji telefon gde se nalazi!

 4. Pajo kaže:

  Samo jos da cujem da je limitirao internet da u opstini i javnim preduzecima blokirali facebook, youtube i slicno na racunarima za vreme radnog vremena i da se prati nesavesna upotreba interneta na stetu posla! Da to ne moze s cime bi se ti silni administrativni radnici bavili za vreme radnog vremena!!! Doslo bi do pobune!!!

 5. Perko91 kaže:

  Pajo:

  Samo jos da cujem da je limitirao internet da u opstini i javnim preduzecima blokirali facebook, youtube i slicno na racunarima za vreme radnog vremena i da se prati nesavesna upotreba interneta na stetu posla! Da to ne moze s cime bi se ti silni administrativni radnici bavili za vreme radnog vremena!!! Doslo bi do pobune!!!

  Bravo za PAJU, uaaaa za gradonačelnika!!!! 😉

 6. Hortenzija kaže:

  Sa cim se oni hvale!!! Ustedeli su od cijeg novca. Pa, oni misle da smo mi ludi. I,
  znaci da su unapred imali te pare? Odakle? I gde sad odlazi ,,ustedjeni,, novac? Mozda ce povecati svoje plate? A mozda su dobrodusni pa ce dati za osiromasenu kuhinju, da bude manje gladnih u ovoj nasoj lepoj Subotici.

 7. pajo kaže:

  Pa dobro majku mu… ne nadjoh nigde u tekstu koliko su ustedeli??? Koliko od koliko nasih para? E moj Tanjug, e moj RTV…. i OPET ste se do ramena uvukli!

 8. zbogom srbijo kaže:

  dokle god je ovaca biće i vune

 9. Osmatrač kaže:

  Da li je to knjigovodstveno-finansijski dokaz da je komunikacija između članova gradskog rukovodstva i njihovih štabova drastično smanjena i to toliko da su se i troškovi telefoniranja srozali toliko da je to proglašeno uštedom. Što bi neki rekli toliko su se popi*kali da nam se prosto isplati.

OSTAVITE KOMENTAR