Usvojen dokument za treći pokušaj prodaje Radio Subotice

Skupština grada Subotice usvojila je na vanrednoj sednici odluku kojom su stvoreni preduslovi za treći pokušaj privatizacije Javnog preduzeća Radio Subotica. U predhodna dva pokušaja privatizacije subotičkog glasila nije bilo zainteresovanih kupaca.

Prema usvojenom dokumentu, početna cena na trećem javnom prikupljanju ponuda sa javnim nadmetanjem iznosi 33,33 odsto procenjene vrednosti kapitala preduzeća na dan 31.decembra 2014. godine koja iznosi 4.842.000 dinara ili 40.030 evra.

radio-subotica

Postupak privatizacije „Radio Subotice“ sprovešće se kroz model prodaje kapitala, metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem i merom za pripremu i rasterećenje obaveza uslovnim otpisom duga. Procenat javnog kapitala koji se privatizuje iznosi sto odsto kapitala subjekta privatizacije u vlasništvu Grada Subotice.

Procenjena vrednost kapitala iznosila je oko 40 hiljada evra, prva dva poziva za prodaju kapitala proglašena su neuspešnim, nije bilo zainteresovanih za kupovinu subotičkog radija, a da li će biti „treća sreća“ znaće se uskoro, tačnije do 31. oktobra, kada je krajnji rok za privatizaciju medija.

– Nekoliko puta smo tražili da se izmene zakoni o privatizaciji elektronskih medija, naročito onih koji služe informisanju nacionalnih zajednica, ali očigledno je nečiji interes bio jači. Već treći put imamo sednicu posvećenu privatizaciji Radio Subotice – istakao je Slavko Parać, predsednik odborničke grupe DS-a.

Poslednjih meseci, preneta je i vest da postoji određena politička volja SVM-a da se mađarska redakcija Radio Subotice pripoji Fondaciji „Panon“,a šta će biti sa srpskom i hrvatskom redakcijom, za sada nema rešenja, stim da ostaju još programi na bunjevačkom i nemačkom jeziku.

– Sve je obavljeno po zakonu i nadam se da će u trećem krugu radio biti prodat. Nadam se i da ćemo svim našim građanima omogućiti emitovanje programa na njihovom maternjem jeziku– poručio je Ilija Maravić (SNS), predsednik Skupštine grada.

Opozicija je dalje kritikovala lokalnu vlast da nije ni tražila kupca koji bi radio ostao u životu.
– Zašto nismo stupili u kontakt sa potencijalnim kupcima? Kako to možemo da uradimo kada je reč o javnom nadmetanju, onda bi došli i rekli da je namešteno. Ne razumem kako se uopšte takva pitanja postavljaju – rekao je gradonačelnik Jene Maglai.

Prvi javni poziv za prodaju po ceni od 100 odsto procenjene vrednosti kapitala objavljen je 30. juna.2015. godine, drugi 25. avgusta 2015. godine, a oba postupka su proglašena neuspešnim.KOMENTARI

  1. Moje ime kaže:

    Zelja madjarske redakcije je razumljiva , ali nekorektna jer se stalno isticu ,kao da su jedino oni u problemu. Kud svi , tuda i madjarska redakcija. Ovaj pokusaj “ trece prodaje“ je samo kupovanje vremena i prilika da se poneki politicari malo izreklamiraju. Sta god da su rekli na sednici , kasno je. Ako ne bude kupca, nema ni otpremnine. Sta ce ko posle stecaja da radi, njegov problem, za neke i izazov, i neka im je sa srecom.

OSTAVITE KOMENTAR